Bodrum Gündem

Bırakın otel yapmayı tarım bile yapamazsınız

Bırakın otel yapmayı tarım bile yapamazsınız

Ak Parti İl Başkanı Kadem Mete, Marmaris’te gerçekleşen basın toplantısında, son günlerde kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan algıya yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Bodrum Gündem Haber

“Sosyal medyada bir takım çevreler algı yaratmak için bilgisizce açıklama yapıyorlar,” diyen Mete, konuşmasına şöyle devam etti.  “İçmeler Mahallesi Boynuzbükü Mevkii’nde 27 Haziran Pazar günü 10:30 sıralarında yangın başlamıştır. Yangına A113 kodlu arazöz tarafından 10:40’da ilk müdahale yapılmıştır. Değirmenyanı Depo’da bulunan yangın söndürme helikopteri 10:35’te motor çalıştırmış, 10:39’da havalanmış, 10:44’de yangına müdahale etmeye başlamıştır. Yangın ihbarından 14 dakika sonra helikopter müdahalesi yapılmıştır. 10 helikopter yangına direk müdahale etmiştir. Çevre il ve ilçelerden de ekipler yangına sevk edilmiştir.

Yangına 7 ilk müdahale aracı, 78 arazöz, 6 dozer, 328 personelle karadan 11 helikopterle de havadan müdahale edilmiştir. Yangın 16:00 sularında kontrol altına alınabilmiştir. Yangında ilk tespitlere göre 25 hektar alan maalesef zarar görmüştür. Burada şehit olan Görkem Hasdemir’e Allah’tan rahmet ailesine de başsağlığı diliyorum.

Orman teşkilatımız yangınlarda ve yangın sonrasında ağaçlandırma safhalarında üstün performans sergilemiştir. Son 3 yılda sadece Muğla’da 479.17 hektar alan yanmış, 2020 yılında 1.682 hektar alan ağaçlandırılmıştır. Yani son üç yılda yanan alandan 3 katı kadar daha fazla miktarda bir alan bir yılda ağaçlandırılmıştır.

Muğla’da 2002 yılında 53 arazöz ve 3 helikopter var iken 2021 yılında 72 arazöz, 27 tanker arazöz, 4 helikopter ve 1 İHA görev yapıyor. 2020 yılında yangına müdahale süresi 18 dakika iken 2020 yılında 11,08 dakikaya kadar düşürülmüştür.

Anayasamızın 169. Maddesi’nde ‘Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz.’ Bırakın otel yapmayı tarım bile yapamazsınız. Marmaris’te yanan alan için de bu anayasa geçerlidir. Sosyal medyada algı oluşturmaya çalışan arkadaşların herhalde okuma yazması yok ki anayasadan habersizler. ‘Burada akıllı yangın yapılmış, burada kime ne rant sağlayacaklar’ diyen arkadaşları da ağaçlandırma çalışmalarında aramızda görmekten onur duyacağımızı belirtmek istiyorum.”

Daha önce yanan ormanlık alanların şu anda ne durumda olduğunu fotoğraflarla gösteren Mete, “Datça, Dalaman, Fethiye, Bodrum, Menteşe, Marmaris ve Milas başta olmak üzere bütün yanan alanlar ağaçlandırılıyor. Göcek’te 2019 yılında yanan alanlar ağaçlandırıldı yeşillendirildi. Bodrum’da yanan her bir metre kare ağaçlandırılarak yeşillendirildi. Şu an bir küçük yapı dahi yok,” dedi.

Bodrum’un Güvercinlik Mahallesi’nde 2007’de çıkan yangınla alakalı da bilgi veren Mete, “Yanan alanlara otel yapılacak söylemleri milletin aklını bulandırmaktan başka bir şey değil,” diyerek konuşmasına şöyle devam etti.

“Bodrum’un Güvercinlik Mahallesi, 1987 yılında turizme katkısı olması için Orman Bakanlığı tarafından turizm alanı yapılır. 1994 yılında Turizm Bakanlığına devredilir. 2007 yılında o bölgeye yakın bir yerde yangın çıkar. Yangın bu turizm alanına da sıçrar ve bir kısmı yanar. Bölgemizde de Turizm Bakanlığı’na devredilen turizm alanları olup otel yapılan bölgeler vardır. Alan turizm alanıysa turistik tesis yapılır. Ormanlık alanda turizm tesisi yapamazsınız, isterseniz yakın yıkın bunu yapamazsınız. Bu alanlar tekrardan ağaçlandırılır. Bölgemizde yangın meydana gelmiştir. Şimdi buralar yeşillendirilmiştir. Bu alan da aynı şekilde olacaktır. Ülkemizde İçişleri Bakanlığı yapmış, bir partinin genel başkanı olmuş bir kişinin ‘akıllı yangınlar’ diye tabirde bulunması kendisine yakışmamıştır. Sırf siyaset yapmak ve algı yaratmak için bu tür yalanlar üretmek kimseye fayda sağlamaz. İnsanlar her şeyi görüyorlar.”

Dalaman Mopak’ta çıkan yangınla alakalı da bilgi veren Mete, “Çevre hassasiyeti gösteren herkese de saygı duyuyorum. Bu arkadaşlarımıza hassasiyetlerini göstermek için Dalaman Mopak’taki yangına davet ediyorum. 5 gün önce başlayan ve hala devam eden yangına baksınlar. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ruhsat verdiği bu fabrikanın atık alanında yangın çıkıyor. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz mühürlemek istiyor akşam 17:00’ye kadar Büyükşehir Zabıtası gelmedi bile. Mühürleme için sabahtan akşama kadar zabıta ekibi beklendi.

Biz 5 dakika duramıyoruz. Yangında çalışan itfaiye ekipleri 5 gündür canla başla çalışıyorlar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Yangın söndürülemedi, zehir saçmaya devam ediyor. Dalamanlılar teyakkuzda, isyanlarda. Çevre hassasiyeti gösteren insanlar buraya neden bakmıyor? Çevrecilerimizin tek bir kelime söylememesine hayret ediyorum,” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.