Bodrum Gündem

Dünya Gazetesi’nin Gündemi

Dünya Gazetesi’nin Gündemi

Türkiye’nin en saygın, en güvenilir ekonomi gazetesi olan Dünya Gazetesi‘nin 23 Şubat 2022 gündem özeti…

Yurt içinde öne çıkan bir verinin bulunmadığı yeni günde, yurt dışında Almanya GfK tüketici güveni, Euro Bölgesi final enflasyon rakamları ile Almanya ve ABD tahvil ihaleleri izlenecek. 

Rusya ile Ukrayna arasındaki krize yönelik gelişmeler ve yansımaları da piyasaların radarında yer alacak.

Rusya’nın Ukrayna’dan ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan eden bölgelerin tanımasıyla başlayan gerginliğin savaşa dönüşme ihtimali küresel piyasaları derinden etkiliyor. Hisse senetlerinde yaşanan satış baskısı döviz ve emtia piyasalarında da paniğe sebep oldu. Bu baskıdan nasibi alan dolar/TL, dün 13,90’ın üzerine kadar çıkmıştı. Kur bu sabah ise 13,70’in hemen üzerinde işlem görüyor. Euro/TL ise 15,55’ten değerleniyor.

Asya borsaları, Rus askeri birliklerin Ukrayna yakınındaki hareketleri ve Batılı devletlerinin ilk dilimini açıkladığı yaptırımların ardından gerilimin savaşla sonuçlanmayacağı beklentileriyle yatay seyrederken güvenli liman olarak görülen varlıklara olan talep hafifledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,1 geriledi. Japonya’nın Nikkei endeksi resmi tatil nedeniyle kapalı kaldı.

Hafta başında yükselen altın fiyatları, dünkü düşüşün ardından bugün ise belirgin değişim göstermeyerek 1.898 dolar civarında. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dün 99,50 dolara kadar yükselmesinin ardından, bugün yüzde 0,1 düşerek 96,71 dolara geriledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye ile Rusya’nın Kırım konusunda da görüş ayrılıklarının olduğunu belirterek, bu anlaşmazlıkların ilişkilere engel olmadığını ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın iki büyük finans kurumu ve devlet borçları da dahil olmak üzere Rusya’ya uygulanacak yaptırımları açıklayarak, Rusya’nın bu yaptırımlar ile Batı’dan para toplayamayacağını ve Avrupa pazarlarında ticaret yapamayacağını ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Luhansk’ı tanıdıkları için Minsk anlaşmalarının ortadan kalktığını belirterek, bölgedeki istikrarın çözümünde tek yolun Ukrayna’nın NATO’ya katılmaması ve tarafsızlığa bağlı kalması olduğunu açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, AB Yüsek Temsilcisi Josep Borrell ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin oybirliğiyle Rusya’ya yönelik yaptırımlar üzerinde anlaştıklarını duyurdu.

Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ), faiz oranında 25 baz puanlık artış yaptı. RBNZ’den yapılan açıklamaya göre, faiz oranı yüzde 0,75’ten yüzde 1,0’e yükseltti. Piyasaların beklenti de faizde aynı oranda artış yapılacağı yönündeydi.

Kaynak; https://www.dunya.com/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.