Bodrum Gündem

Gerçek Gazetecinin Görevi Gerçekleri Yazmaktır !!!

Bir gazetecinin kamuoyuna karşı asli görevi gerçekleri yazmaktır. Eğer, “Aman bu gerçeğin üstüne gidip onu kızdırmayalım, aman şu gerçeğin üzerine gidip de bunu incitmeyelim” ya da “Aman şu ülkenin üstüne gidip kızdırmayalım” ya da “Aman şu gerçeği yazmayalım da  bu ülkeyi incitmeyelim” gibi söylemlere başlamış ise, o kişi gazeteciliği bırakarak politikacının işine soyunmuştur,  ya da iş tuttuğu bir patronun menfaatini kollayarak gazeteciliğe ihanet ediyor demektir.

Sadece bu değil. Eğer bir gazeteci bir yayın organında yazı yazıyorsa, hiç bir maddi çıkar ya da maddi menfaat grubunun, “Maaşlı adamı” olmamalıdır. Olmamalıdır ki, o iş adamının çıkarlarını korumak adına gerçekleri saptırmasın!

Hele Rusya ile iş tutan bir iş adamından maaş alıp da, günahsız sivil insanları katleden Putin’in ordusunun bu cinayetlerini görmezden gelip, bütün suçu Ukrayna’ya yüklemeye çalışan gazeteciler varsa, bu tutumlarıyla yalnızca gazeteciliğe değil, insanlığa da ihanet etmiş olurlar!

Bu nedenle biri gazeteciyim diyorsa, ya da gazeteciyim diye köşesinden ahkâm kesiyorsa; okurlar şu soruları mutlaka sormalıdır:

“Arkadaş, herhangi birinden maddi çıkarın var mı? Özel bir şirkette görevli misin? Oradan maaş alıyor musun?”

Bu soruların hepsine, “Hayır” diyebilen kişi gazetecidir.

“Evet” diyenlerin ise, “Gazetecilik şemsiyesi”ni kullanma hakları ve de sütunlarda ahkâm kesme hakları yoktur.

Ya iş dünyasıyla iş tutacaksın, maaşını alıp patronun için çalışacaksın; ya da gazeteciyim demek için birilerinin maaşlı adamı olmayacaksın. Nokta.

Bu sözlerimin bir bölümü, yani “Maddi ilişki” açısından iş dünyası ile ilan-reklam ilişkisinde olan medya organlarının sahiplerini kapsamaz.

Ama onları da ilgilendiren çok önemli bazı görevleri vardır.

Onlar da, medya organı sahibi olan kişinin; ilan alıyorum diye sayfalarını ya da ekranlarını, ilan aldığı bir, kamunun aleyhine yaptığı bir işe kapatmamakla başlayan;  sonra da yüreklilikle o haksızlığın üzerine gitmekle devam eden sorumluluklarıdır.

Bunu yapabiliyorsa, o medya organın sahibi de gerçek gazetecidir.

28 Şubat 2022-Pazartesi-Fatih Güllâpoğlu

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.