Bodrum Gündem

Türkiye rüzgâr enerjisinde en çok kurulum yapan 3.ülke oldu

Türkiye rüzgâr enerjisinde en çok kurulum yapan 3.ülke oldu

Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği (WindEurope) 2021 raporuna göre, AB ülkeleri geçen yıl elektrik ihtiyaçlarının %15’ini rüzgâr enerjisinden elde etti. Türkiye’nin rüzgâr enerjisinden elde ettiği elektrik üretimi ise 2021’de rekor artış göstererek %10’a ulaştı. 2021 yılında Türkiye’nin Avrupa’da en çok kurulu kara rüzgâr enerjisi gücünü devreye alan 3. ülke olduğunu belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, potansiyel rüzgâr enerjisinin henüz 5’te 1’ine erişen Türk rüzgârının daha da sert eseceğinin altını çiziyor.

Bodrum Gündem Haber

WindEurope tarafından Avrupa Birliği ve çevre ülkelerinde yapılan Avrupa Rüzgâr Enerjisi araştırmasının 2021 raporu yayınlandı. Araştırmada Avrupa’nın geçen yıl rüzgâr enerjisinde 17 GW Kurulu gücü devreye aldığı ve toplamda 236 GW Kurulu rüzgâr enerjisi gücüne ulaştığı raporlandı. 2021’de rüzgârın parlayan yıldızı ise yaklaşık 1,5 GW kapasiteli rüzgâr enerjisi kurulumu gerçekleştiren Türkiye oldu. Avrupa’da toplam kurulu rüzgâr gücü bakımından 7. sıradaki konumunu koruyan Türkiye’nin rüzgâr arenasında rekorlarla dolu bir yılı geride bıraktığını aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, 2021 yılında Avrupa’da devreye alınan kurulu rüzgâr enerjisi gücünde Türkiye’nin 3. sırada olduğuna da dikkat çekiyor.

Avrupa’da Hedeflenen Kurulumun Yarısı Gerçekleşti…

Ekonomide yaşanan darboğaz ve küresel tedarik zinciri sorunları Avrupa’nın rüzgâr enerjisindeki yıllık hedeflerine ulaşmasını geciktirdi. Geçen yıl yaklaşık 17 GW Kurulu gücün devreye alınabildiği Avrupa’da toplam kurulu rüzgâr enerjisi kapasitesi 236 GW’ye ulaşırken, rüzgârdan elde edilen elektrik üretimi ise %15 olarak saptandı.

Avrupa’nın aksine rüzgâr enerjisine büyük yatırımlar gerçekleştiren Türkiye ise kara rüzgârında 1.400 MW yeni kapasite ile en çok kurulum gerçekleştiren 3. ülke olurken, 12 milyon hanenin de elektriğinin rüzgârdan karşılandığı bir yılı geride bıraktı. Türkiye’nin 2021 yılındaki rüzgâr enerjisi yatırımlarının yüksek olduğuna dikkat çeken Ali Aydın’a göre, yapılan yatırımlar ve gösterilen üstün gayretlerle Türkiye’nin orta vadeye ait enerji projeksiyonlarında kurulu rüzgâr enerjisi gücünü 20 GW’ye ulaştırabilmesi için yatırımlara devam etmesi gerekiyor.

Avrupa’da Türk Rüzgârı…

WindEurope’nin yayınladığı rapora göre, Avrupa’daki toplam kurulu rüzgâr enerjisi gücü 236 GW’ye ulaşırken, karada kurulu gücü yaklaşık 207 GW, deniz üstü rüzgâr kurulu gücü ise 28 GW. Almanya 64 GW, İspanya 28 GW, İngiltere 26,7 GW, Fransa 19 GW ve İsveç 12 GW rüzgâr gücüne sahip. Türkiye’nin önünde bulunan İtalya 11 GW Kurulu güce sahipken, Avrupa genelinde sıralamasını koruyarak 7. sırada bulunan Türkiye’nin sahip olduğu kurulu rüzgâr enerji gücü ise 1.400 MW artışla yaklaşık 11 GW oldu. Raporda özellikle Türkiye’nin 2021 yılında kara rüzgârında en çok kurulum gerçekleştiren 3. ülke olmasının olumlu görüldüğüne dikkat çeken Ali Aydın, rüzgâr enerjisi üretimi ile birlikte ve santral kurulum, bakım ve onarım hizmetlerinde Türkiye’nin Avrupa’da parlayan bir yıldız olduğunu dile getiriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.