Bodrum Gündem

Açık Zihin – Bilim Teknoloji Köşesi

Aktüel Teknoloji Haberleri?

Bugün neler oluyor, 2022 yılında neler olacak? Bu hafta bu konuyu konuşalım istedim. Yeni teknolojiler insanlarla buluştukça yaşam biçimimiz değişiyor. Ufak ufak olan bu değişimler 25 yıla bakınca temelden bir değişikliğe uğramışlık olarak gözüküyor. O sebeple gündelik yenilikleri takip etmemek olmaz diye düşünüyorum.

Sophia’yı Duydunuz mu?

Birkaç yıl içinde yapay zekaya insanlarla eşit haklar verileceğini söylesem bana inanır mıydın? Zaten oluyor, Sophia’yı duydun mu? AI tarafından desteklenen insansı bir robot. Kendi düşünceleri ve duyguları var, insanlar gibi görüp konuşabiliyor, 2017’de Suudi Arabistan’da yasal vatandaşlık aldı.

Bitcoin Dünyası Sarsıntılı

Blockchain, birkaç yıldır moda olan bir kelime. Normalde insanlar Blockchain’in kullanım durumlarının sadece kripto para birimleri ile sınırlı olduğunu anlarlar.

Ancak kripto para birimlerini Blockchain ile karşılaştırmak, akıllı telefonların yalnızca arama yapmak için kullanılabileceğini söylemek gibidir. Blockchain artık Sağlık, Sigorta, Finans ve çok daha fazlası gibi sektörlerde yolunu buldu. Infact, artık Blockchain kullanan Axie Infinity gibi popüler oyunlar var!

Tahmine Dayalı Analitik

Tahmine dayalı analitik, tarihsel verilere ve istatistiksel modelleme, makine öğrenimi ve iş zekâsı gibi analitik tekniklere dayalı olarak gelecekteki sonuçlar hakkında tahminler yapmayı amaçlayan bir veri analitiği kategorisidir.

Forbes’a göre, veri bilimi alanı her yıl 2026’ya kadar yaklaşık %28 büyüyecek. Gartner’a göre kuruluşların %70’i 2025 yılına kadar tahmine dayalı analitiği kullanacak.

Nasa’dan 1 Milyon Dolar Ödüllü Yarışma Var

NASA, Samanyolu’nda daha uzaklara gitmek istiyor. Bu amaçtaki insanlı görevlerin en önemli sorunlarından biri astronotları beslemek. NASA bu nedenle 1 milyon dolar ödüllü bir yarışma düzenliyor. Yarışmada yapmanız gereken insanoğlunun uzayda gıda sorununu çözmek. Nasa daha önce de tuvalet sorununu çözmek için yarışma düzenlemişti.

Mars ile Flörtümüz Sürüyor
Mars’a inen keşif aracı Perseverance, kızıl gezegende bir yılını tamamladı. Uzay keşfi görevinde bir yılı geride bırakan Perseverance mars ile ilgili çok önemli bilgiler göndermeye ve harika görüntüleri Dünya’ya ulaştırmaya devam ediyor.

Iphone 14’Te İlginç Özellik

Herkes Iphone’un şapkadan tavşan çıkarıp çıkaramayacağını konuşuyor. Çünkü son çıkan 3 cihazı birbirinin sadece biraz daha gelişmiş versiyonu. Kamera özelliklerinde 3D algılamaya geçip geçmeyeceği tartışılırken ortaya sim kart ile ilgili ilginç bir iddia atıldı.

Iphone 14 cihazlarda hardwere bir sim kart olmayabilir. Uzmanlar E-sim Kart olabileceğini ve cihazın sunucu üzerinde sim kart bilgilerini alarak çalışabileceğini söylüyor.

Nike Sanal Dünya İçin İş İlanı Yayınladı

Geçen haftalarda bahsetmiştim bu sanal dünya başımıza dert olacak diye. Hangisi gerçek hangisi sanal ayırt edemeyeceğiz bir süre sonra. Bu hafta Nike Metaverese evrenindeki mağazasında çalışmak üzere iş ilanı yayınladığını açıkladı.

Belki ülkemizdeki işsizlikte böyle son bulur. Şaka şaka işsizliğin son bulması için en son seçenek bile olamaz sanal dünyadaki iş ilanları. Çünkü o evreni yaratanlardan biri olmazsanız sadece kontrol edilirsiniz.

Elektrikli Otomobil

Daha ülkece elektrikli otomobil kullanmaya başlamadık. Ancak Almanya BMW i3 serisini emekli etmeye hazırlanıyor. Evet BMW i3 elektrikli otomobil görevini tamamladı ve yollardan çekiliyor. Yerini daha yeni nesil araçlara bırakacak.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.