Bodrum Gündem

Denize moloz dökenler hakkında suç duyurusunda bulundular

Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mir Bahattin Demir, Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Güney Şirin, Bodrum Kent Konseyi Ekoloji Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Nihat Koyuncu; Özbekhan İnşaat hakkında suç duyurusunda bulundular.

Bodrum Gündem Haber

Özbekhan İnşaat’ın 16 Mart’ta yapılan hafriyat çalışmalarında çıkan molozların denize dökülmesiyle çevreciler tarafından tepkilere neden olmuştu. Bodrum Belediyesi 16 Mart tarihi itibariyle Özbekhan İnşaat’ın çalışma iznini iptal etti.  Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mir Bahattin Demir, Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Güney Şirin, Bodrum Kent Konseyi Ekoloji Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Nihat Koyuncu, “Kıyıya ve denize hafriyat, moloz vb dökmek, çevreyi kasten kirletmek, haksız hukuksuz biçimde denizi doldurup arazi yaratmak suretiyle TCK Madde181-182, Kıyı Kanunu Madde15, Çevre Kanunu Madde20-28 hükümlerinde sayılan fiilleri işlemek” suçundan Özbekhan İnşaat hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundular.

Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mir Bahattin Demir, Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Güney Şirin, Bodrum Kent Konseyi Ekoloji Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Nihat Koyuncu tarafından yapılan suç duyurusunda Kıyıya ve denize hafriyat, moloz vb. dökmek, çevreyi kasten kirletmek, haksız hukuksuz biçimde denizi doldurarak alan yaratmak şeklindeki suç teşkil eden filler, Özbekhan İnşaat adlı bir firma tarafından Gündoğan Çetibeli mevkiinde işlendiği belirtildi.

Kent Konseyi YK ve Çevre-Ekoloji üyeleri, söz konusu suç fiillerini tesadüfen oradan geçerken gördüklerini belirtti. Adı geçen firmanın konut projesi inşai faaliyetleri sırasında çıkan hafriyat ve molozları denize döktüğünü görür görmez Bodrum Belediyesini aradıklarını, inşaat alanından çıkan moloz ve hafriyatlar bir yandan kamyonlarla taşınarak kıyıya dökülürken bir yandan da kepçeler vasıtasıyla tepeden denize doğru bırakıldığını gören Kent Konseyi YK ve Çevre-Ekoloji üyeleri deniz kıyısında hafriyat yığını oluştuğunu ve ihbar üzerine Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin geldiğini ve tutanak tanzim ettiğini belirttiler.


Kıyı ve denizlerle ilgili temel mevzuat şu şekilde;
“Anayasa
Madde 43- Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.
Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Kıyılarla sahil şeritlerinin, kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkân ve şartları kanunla düzenlenir.
3621 Sayılı Kıyı Kanunu
Madde 7 – Kamu yararının gerektirdiği hallerde, uygulama imar planı kararı ile deniz, göl ve akarsularda ekolojik özellikler dikkate alınarak doldurma ve kurutma suretiyle arazi elde edilebilir.
(Değişik fıkra: 18/6/2017–7033/34 md.) Bu gibi yerlerde doldurma veya kurutmayı yapacak ilgili idarenin valiliğe iletilen teklifi, valilik görüşü ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilir. Bakanlık, konusuna göre ilgili kuruluşların görüşünü de almak suretiyle teklifi inceler. Uygun bulunması halinde ilgili idare tarafından uygulama imar planı hazırlanır. Bu yerler için yapılacak planlar hakkında 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu hükümleri uygulanır. Ancak bu planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından; 12/3/1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında kalan alanlardaki planlar, anılan Kanunun 7 nci maddesine göre ve 4737 sayılı Kanun kapsamında kalan alanlardaki planlar ise anılan Kanunun 4/A, 4/C ve 4/Ç maddelerine göre tasdik edilir. Doldurma ve kurutma işlemleri yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre yapılır. Bu araziler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır, özel mülkiyet konusu olamaz.”
Mevzuatın gayet açık olduğunu ve kamu yararı gütmeden, plansız biçimde ve hukukun gereklerine uymadan deniz doldurmak suretiyle arazi elde edilemeyeceğini belirten Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mir Bahattin Demir, Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Güney Şirin, Bodrum Kent Konseyi Ekoloji Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Nihat Koyuncu Şüpheli Şirketin; Gündoğan Çetibeli mevkiinde bir yandan konut projesini gerçekleştirirken diğer yandan bilerek ve isteyerek kıyıya ve denize hafriyat, moloz vb. dökmekte, çevreyi kasten kirletmekte, haksız hukuksuz biçimde denizi doldurarak arazi yaratmakta olduğunu, suç teşkil eden bu fiillerinden dolayı şüpheli hakkında tahkikat yapılarak kamu davası açılmasını ve cezalandırılmalarını talep ettiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.