Bodrum Gündem

Açık Zihin – Bilim Teknoloji Köşesi

Elon Musk’ın Kafasındakiler

Elon Musk’ı çok uzun zamandır takip ediyorum. 2000’li yılların başında Paypal sistemini yaygınlaşması için kullandığı yöntemleri hayranlıkla izledim. Sonra dünya devlerine kafa tutması ve asi çocuk olarak tanınması hep beni etkiledi. Tesla tabii ki bir devrimdi ancak beni asıl kendine hayran bırakan Falcon ile yaptıklarıydı. Bence o bir dahi.

Elon Musk’ın 2022’de beklenmeyen büyük hamlesi ise Twitter hisselerinin %10 ‘un üzerinde bir kısmını almasıydı. Twitter toplam kullanıcılarının 3’te 1’, onu takip ederken gereksiz bir hamle gibi gözüküyordu ilk başta. Özel anlaşmalar ile Twitter üzerindeki hakları kısıtlanmış olsa da artık o Twitter’ın resmi olarak en büyük ortaklarından biri!

Peki Neden?

Bu sorunun yanıtını bulmak için çeyrek asır geri gitmek gerekir. Elon Musk’ın dünya arenasında emekleme döneminde yaptıklarına. Compaq firmasına 307 milyon dolara Zip2’yi sattığında Musk henüz 27 yaşındaydı. Sattığı şey neydi biliyor musunuz? Bugün Google map ismi ile kullandığımız uydudan çekilen görüntülerle oluşturulan haritalama sisteminin çok çok ilkel haliydi.

Twitter’ı alması Amerika’da ve Avrupa’da büyük yankı buldu. Kimi dedi ki gövde gösterisi yapıyor, kimi dedi ki aldı ama bir iki aya satacak sadece ticari olarak kazanç sağlamak için yaptı. Bunların hepsi olası tabii ki ancak Elon Musk gibi beyinler bir hareket yapacağı zaman tüm kazanımları toplar, çarpan etkisi meydana getirecek şekilde dizayn eder sonra harekete geçerler.

Ben Elon Musk’ın bu persfektiften çok daha büyük hedeflerine hizmet eden küçük manevraları olduğunu düşünüyorum Twitter ile ilgili yaptığı alımın.

Haydi, yine biraz uçalım sonra yine ayaklarımızı yere basarız. Bir insanın yerküre de ulaşabileceği en büyük hedef ne olabilir? Dünyanın en zengin insanı olmak? Dünyanın en güçlü insanı olmak? En etkili ismi olmak? En en en en en… Hayır, bunların hepsi olmuş onlarca insan var tarihte.

Tek merkezli bir dünyada büyük dünya toplumu devletinin başkanı olmak. Zaten Amerika başkanı biraz bu değil mi? Hayır değil! Çünkü dünyayı topyekûn arkasına toplayacak bir düşman icat edemiyor. Afganistan, Saddam, Sovyetler vs. vs. Elon Musk bir düşman icat edebilir mi? Pekâlâ Amerikan başkanlarından da diğer herkesten de çok daha büyük bir düşman bulabilir yâda icat edebilir ve tüm insanlığı arkasında birleştirebilir.

Buna birileri evangalistlerin İsa’nın yeninden yeryüzüne inmesi ve insanlığı kurtarması diyebilir kimileri Nosturadamus’un kehanetleri. Ben insanlığın aç gözlülüğü ve güce doymazlığı ile kendini yok etmesi demeyi tercih ediyorum.

Şu ufak meselemiz Twitter’da alınan hisse meselesine dönecek olursak. Elon Musk Twitter içine Truva atını soktu şimdi içerideki tüm kendini zeki sanan güç odaklarını ters köşe yapa yapa ilerleyecek biz de bunu keyifle dışarıdan izleyeceğiz. Güç para değil zekadır ve Elon’da da bundan çok var. Belki bir sabah uyandığımızda Twitter diye bir platform kalmayacak son 20 yıl bunun onlarca örneği ile dolu değil mi?

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.