Bodrum Gündem

Bodrum’da Turizm Buluşması Gerçekleştirildi

Bodrum Belediyesi ev sahipliğinde, Bodrum Tanıtma Vakfı (BOTAV) ve Akdeniz Turizm Vakfı iş birliği ile Bodrum Turizm Buluşması gerçekleştirildi.

Bodrum Gündem Haber

“Reflections-People Planet Prosperity (Yansımalar-İnsanlar Gezegen Refah) adıyla gerçekleştirilen buluşmaya Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Akdeniz Turizm Vakfı Başkanı ve Kurucu Ortağı Tony Zahra, Akdeniz Turizm Vakfı Kurucu Ortağı ve Genel Sekreteri Andrew Agius Muscat, Akdeniz Turizm Vakfı Başkan Yardımcısı ve Tunus Turizm Eski Bakanı Dr. Tijani Haddad, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, Malta Türkiye Başkonsolosu Walter Mallia, Akdeniz Turizm Vakfı senatörleri ile delegasyonu, oda başkanları, STK temsilcileri, belediye başkan yardımcıları ile meclis üyeleri ve iş insanları katıldı.

Reflections-People Planet Prosperity video gösterimi ile başlayan program, Dr. Barbaros Kon’un oteller adına geçtiğimiz yıla ait temel sonucu vurgulayan ve önümüzdeki yılda turizm, konaklama ve seyahat sektörü için başarı faktörlerinin neler olduğunu öne süren makro ölçütlü performans inceleme sunumu ile devam etti.

Dünyada’ki Turizm Trendleri başlığıyla Murat Can Canbay moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin ilk oturumunda Akdeniz Turizm Vakfı Başkanı Tony Zahra, Avrupa Seyahat Komisyonu Direktörü Malta Turizm Otoritesi Başkanı Dr. Gavin Gulia, Forbes Travel Guide Elçisi Filip Boyen, BBC TV/Radio Program Yayımcısı Rajan Datar katılımcılarla önemli görüşler paylaştı.

Organizasyon için Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eden Tony Zahra, “Zorlu geçen iki yılın ardından şimdi tekrar başlıyoruz. İnsanlara turizmde nasıl ileri gidilebileceğini anlatmak için onları bir araya getirmeye çalışıyoruz. Akdeniz dünya turizmi için çok önemli çünkü dünyadaki turistlerin çeyreği Akdeniz’e geliyor. Bu vakıf da iş birliği içinde ama kendi aralarındaki rekabeti koruyarak Akdeniz ülkelerini bir araya getiriyor. Amacımız burada bir katalizör görevi görerek insanları bir araya getirmek ve Akdeniz’i tekrar dünyanın merkezi haline getirebilmek” diye konuştu.

BBC TV Program yayımcısı Rajan Datar, gençlerin önemine vurgu yaparak onların vizyonunu genişletmek için çalışmalar gerçekleştirilmesi gerekliliğini ifade etti. Filip Boyen güvenli turizmin önemine vurgu yaparken Gavin Gulia da misafir bağlılığı ve personel eğitimi konusunda görüşlerini paylaştı.

Panelin ikinci oturumunda ise Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum TÜRSAB Başkanı Yüksel Aslan, Bodrum İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Orhan Dinç ve Bodrum Otelciler Birliği Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz Bodrum turizmi ve geleceği ile ilgili görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Mahmut Kocadon artan yerleşik nüfus ve konut sayısından dolayı Bodrum’un turizm kenti olma özelliğini yitirme kaygısından söz ederken Dengiz de otellerin rezidans ve konutlara dönüşmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve işletme sahiplerini bu konuda daha duyarlı olmaya davet etti. Orhan Dinç, mavi yolculuğun ve deniz temizliğinin Bodrum için öneminden bahsederken Yüksel Aslan sürdürülebilir turizm sağlamak için eğitimli personel gerekliliğinin önemine vurgu yaptı.

Büyük Değişimler Küçük Adımlarla Başlar…

Akdeniz’in ve dünyanın yaşamını sürdürmek zorunda olduklarını ifade eden Bodrum Belediye Başkanı Aras, “Turizm, ticaret veya diğer birçok şey bundan sonra geliyor. Önce yaşamak zorundayız, daha sonra diğer olguları bunların üzerine koyabiliriz. Bu noktada Akdeniz’in doğal yapısını korumak çok önemli. Onu kirlilikten, düzensiz göçten ve yangınlardan korumak zorundayız. Küresel bir sorun olan büyük bir iklim krizi ile karşı karşıyayız. Her gün atmosfere karbon salıyoruz ve küresel ısınmayı hızlandırıyoruz. Özellikle geçtiğimiz yıl yaşadığımız orman yangınlarını düşünürsek, hava sıcaklığından kaynaklı ciddi krizler var. Bunlar Akdeniz’e çok uzak değil, ilerleyen yıllarda birkaç yıl içerisinde ne olacağını çok da kestiremiyoruz. Yarın için şimdiden elimizden geleni yapmak zorundayız. Evet belki ülkelerin politikalarını ilgilendiren bir sorun ama yerelde biz de birçok şey yapabiliriz. Çünkü büyük değişimler küçük adımlarla başlar. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün de yaptığı gibi o büyük değişimi ve dönüşümü küçük küçük adımlar atarak gerçekleştirdi.” dedi.

Akdenizli olmanın en önemli yansımalarının da birisinin kültür olduğuna vurgu yapan Aras, “Kültür yozlaşması bizim için çok büyük bir risk. Özellikle yerel kültürün korunması çok önemli. Bu bir şovenizm veya faşizm değil. Kültürün korunması çeşitliliğin korunması anlamına gelir. Bütün Akdeniz ülkeleri için aynı şey geçerli. Malta’nın, Tunus’un, Cezayir’in, Türkiye’nin kültürünün çeşitliliği ile beraber onlara saygı duyularak korunması çok önemli. Hepimiz aynı olursak o zaman turizm diye bir şey ortada olmayacaktır. Çünkü turizm bir kültür alışverişi. Dışarıdan bize nasıl bir gözle bakıyorlar, bunu da çok fazla değerlendirmiyoruz. Bu sebeple bu toplantıdaki çeşitlilik çok önemliydi, farklı görüşler bize aslında bugün en büyük kazanç olarak geldi. Bodrum dışından gelerek burada konuşan ve fikrini beyan eden herkese çok teşekkür ediyorum. Bodrum’u biz iyi bir turizm destinasyonu olarak değerlendirmek istiyorsak kulağımızı kendimize değil dışarıya çevirmeliyiz. Bir turist Bodrum’a geldiği zaman ne düşünüyor? Ne bekliyor? Bunları öğrenmemiz gerekiyor aslına bakarsınız. O yüzden bu toplantının dış sesleri benim için çok önemli” diye konuştu.

Akdeniz’in kardeşlik, barış huzur ve demokrasi denizi haline gelmesi çok önemli…

Dünyaca ünlü ve çok önemli markaların Bodrum’u tercih etmesiyle beraber Bodrum’un lüks bir destinasyon olmak yolunda ilerlediğini ifade eden Başkan Aras, “Tüm bunlar olurken biz kendi markalarımızı da kaybetmemeliyiz, aynılaşmamalıyız. Hem gastronomi sektöründe hem otelcilik sektöründe hem de eğlence sektöründe kendi markalarımız bizler için çok önemli ve onları korumak zorundayız. Bizim yerel yönetim olarak yapmaya çalıştığımız budur. Evet yatırımcı gelecek ama yerel yönetim kendi öz değerlerini korumakla mesuldür. Bunların başında da deniz turizmi ve mavi yolculuk geliyor. O yüzden biz, denizimizi korumak zorundayız ki deniz turizmi devam etsin, guletlerimiz mavi koylarımızda yolculuklarına devam etsin.” dedi.

Barış, turizmin barış, demokrasi ve özgürlük için de önemli olduğunu belirten Başkan Aras, “Akdeniz’in bir kardeşlik, barış, huzur ve demokrasi denizi haline gelmesi de çok önemli. O yüzden bu birlikteliği ben bu noktada da önemsiyorum. İşin siyasi ve politik boyutu da çok önem taşımakta. Biz çocuklarımıza savaşan ülkeler değil birbiriyle barışık, birbirini tanıyan, birbiriyle kucaklaşan halklar bırakmak zorundayız. Turizm; barış, demokrasi ve özgürlük ortamlarının oluşması için çok büyük önem taşımakta. Bugün burada küçük küçük adımlarla başlattığımız hareket, haziran ayında Malta’da çok daha büyüyecek. Orada 39 ülkenin katılımıyla uluslararası bir organizasyon ile beraber burada attığımız temelleri geliştireceğiz. Arkasından bu dostluk, barış ve iş birliği köprüsü ekim ayında Bodrum’da buluşacak. Ben bize böyle bir vizyon açtıkları için Akdeniz Turizm Vakfı’na teşekkür ediyorum. Bu toplantıların çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bunların çıktıları gelecek için bizlere bir rehber olacak.” şeklinde konuştu.

Programın ardından Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras tarafından katılımcılara ve panelistlere çiçek takdim edildi.

Tourism Meeting Was Held In Bodrum

Bodrum Tourism Meeting was hosted by Bodrum Municipality in cooperation with Bodrum Promotion Foundation (BOTAV) and Mediterranean Tourism Foundation.

Carried out under the title ““Reflections-People Planet Prosperity”, the meeting was participated by Ahmet Aras, the Mayor of Bodrum; Tony Zahra, the Chairman and Founding Partner of Mediterranean Tourism Foundation; Andrew Aguis Muscat, the Founding Partner and Secretary General of Mediterranean Tourism Foundation; Dr. Tijani Haddad, Vice Chairman of Mediterranean Tourism Foundation and Former Tourism Minister of Tunusia; Zekeriya Bingöl, Muğla Provincial Director of Cultural and Tourism; Walter Mallia, Consul General of Malta in Turkey; senators and delegation of Mediterranean Tourism Foundation; chairmen of chambers; representatives of NGOs; deputy mayors and members of city council and businessmen.

Beginning with video show “Reflections-People Planet Prosperity”, the programme continued with micro-size performance evaluation presentation of Dr. Barbaros Kon emphasizing basic outputs of previous year on behalf of hotels and putting forward factors of success in tourism, accommodation and travel sectors in following year.

In the first session of panel moderated by Murat Can Canbay under the title Tourism Trends in the World, Tony Zahra, the Chairman of Mediterranean Tourism Foundation, Dr. Gavin Gulia, the Director of European Travel Commission and Chairman of Malta Tourism Authority, Filip Boyen, Delegate of Forbes Travel Guide, Rajan Datar, BBC TV/Radio Broadcaster shared important ideas with the participants.

Tony Zahra, thanking to all contributing to the organisation, especially to Ahmet Aras Mayor of Bodrum, said “We are starting again after two challenging years. We are trying to bring people together to tell them how they can progress in tourism sector. Mediterranean is highly important for World tourism because quarter of tourists in the World comes to the Mediterranean. This foundation brings Mediterranean countries together in cooperation but also by preserving the competition between them. Our aim is to act as catalyser and gather people and to make Mediterranean the centre of the World again”.

BBC TV Broadcaster Rajan Datar emphasized importance of youth and stated the requirement for fulfilment of activities to broaden the vision of young people. While Filip Boyen highlighted significance of safe tourism, Gavin Gulia shared opinions about guest loyalty and personnel training.

In the second session of the panel, Mahmut Kocadon, the Chairman of Bodrum Chamber of Commerce, Yüksel Aslan, the Chairman of Bodrum Association of Turkish Travel Agencies, Orhan Dinç, the Chairman of İstanbul, Marmara, Aegean, Mediterranean, Black Sea Regions Chamber of Shipping (İMEAK), and Ömer Faruk Dengiz, the Chairman of Bodrum Hoteliers Association shared their ideas about tourism in Bodrum and its future. While Mahmut Kocadon mentioned his concerns related to loss of tourism city characteristics of Bodrum due to resident population and number of houses, Dengiz dwelled upon his worries about transformation of hotels into residences and houses, and invited owners of establishments to be more sensitive in this regard. Orhan Dinç talked about importance of blue cruise and marine cleaning for Bodrum, and Yüksel Aslan emphasized significance of trained personnel for sustainable tourism.

Big changes begin with small steps…

Bodrum Mayor Aras stated that Mediterranean and the World have to continue living and said “Many other things are secondary, such as tourism, trade, etc. We have to survive first, then we can put other elements on to this. At this point, it is important to protect natural structure of the Mediterranean. We have to protect it from pollution, irregular migration and fires. We face a huge climate crisis which is a global problem. We release carbon to the atmosphere every day and we accelerate global warming. When we consider the forest fires occurred last year, we see that there are serious crises resulting from weather temperature. These are not very far away from Mediterranean; and we cannot foresee what will happen within a few years. We have to do what we can for tomorrow. Yes, maybe this is an issue of politics for the countries, but we can do a lot locally, because big changes begin with small steps. As our Great Leader Mustafa Kemal Atatürk did; he realised big changes and transformation by taking small steps.”

Emphasizing that one of the most important reflections of being Mediterranean is the culture, Aras continued his speech as follows: “Cultural degeneration is a big risk for us. It is especially important to preserve local culture. This is not a type of chauvinism or fascism. Protection of culture means protection of diversity. It is the same for all Mediterranean countries. It is of great importance to protect cultural diversities of Malta, Tunisia, Algeria and Turkey with respect. When we all become the same, then there will be no such thing as tourism, because tourism is a cultural Exchange. How they see us? We do not consider this issue much. Therefore, diversity in this meeting is very important, different ideas are the biggest gain of today. I would like to thank to all coming outside of Bodrum and sharing their ideas. If we want to consider Bodrum as a decent tourism destination, we have to pay attention to the outside, not to ourselves. When a tourist comes to Bodrum, what does he or she think? What does he or she expect? We have to learn that. Therefore, voices of outsiders are very important for me.

It is important for the Mediterranean to become a sea of brotherhood, peace and democracy…

Stating than Bodrum goes down the road for being a luxury destination together with famous and important brands’ preferring Bodrum, Aras said “We should not lose our own brands while all these are happening. We should not become the same. Our brands is highly important for us both in gastronomy, hotel management and entertainment sectors, and we have to protect them. This is what we try to do as a local administration. Yes, the investors will come but the local administration has to preserve its core values. Marine tourism and blue cruise are among the primary ones of such values. Therefore, we have to protect our sea so that marine tourism can survive, and cruises can continue in our blue coves by our gullets.”

Highlighting the significance of tourism for peace, democracy and freedom, Mayor Aras said “It is important for the Mediterranean to become a sea of brotherhood, peace and democracy. That’s why I care this unity a lot at this point. Political aspect of the issue is also important. We have to leave our children a community in peace, embracing and knowing each other, not countries fighting with each other. Tourism is very important for creation of peace, democracy and freedom environments. This movement we have started today with small steps will grow in Malta in June. We will improve the foundations, we laid today, by an international organisation to be participated by 39 countries. Then, this bridge of friendship, peace and cooperation will meet in October here in Bodrum. I would like to thank Mediterranean Tourism Foundation for inspiring us with such a vision. I believe that these meetings are highly useful. Outputs of such meetings will guide us in the future.”

After the programme, flowers were presented to the participants and panellists by Ahmet Aras, the Mayor of Bodrum.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.