Bodrum Gündem

BODTO’dan 5 Haziran Dünya Çevre Günü Çağrısı

BODTO’dan 5 Haziran Dünya Çevre Günü Çağrısı

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Mesajında Bodrum’un doğasının hiç görülmediği kadar tehdit altında olduğuna işaret eden BODTO Başkanı yarımadada kalan doğal alanlara gözümüz gibi bakmamamız gerektiğinin altını çizdi. “Üyelerimizin de çevre koruma konusunda bilinç ve farkındalıkla hareket etmesi en önemli tavsiyemizdir.” diyen Başkan Kocadon, Yeşil Mutabakat ve Döngüsel Ekonomi Modeline de değindiği mesajında şu ifadelere yer verdi.

“Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü, ancak Bodrum için buruk bir gün. Neden mi? Çünkü Bodrum çevresel tahribatın en fazla yaşandığı yerlerden biri. Biz demiyoruz ki kalkınma olmasın, turistik işletme yatırımı olmasın, ev olmasın. Elbette bunlar olmalı ancak doğal kaynakları koruyan, yarımadanın yeşil dokusunda kopukluklar yaratmayan doğru planlamalarla doğru yerlerde olsun.

Bodrum bir cevher, bunu methetmek için söylemiyorum, tüm samimiyetimle buranın insanı olarak diyebilirim ki Bodrum tarihi, kültürü, insanları, arkeolojik ve doğal alanları ve temiz havası ile bir cennet. Bu cenneti korumak için zararın neresinden dönersek kardır.

Bodrum özellikle sıcak yaz aylarında orman yangınları gibi büyük bir risk altında, bu riske karşı bu yıl geçen yıla göre daha fazla önlem alınmış durumda, umuyorum ki geçen yılki felaketleri yaşamadan ormanlarımızı koruyarak bu yazı tamamlayacağız. Diğer bir risk sel konusu, artık hiç birimizin inkar edemeyeceği biçimde bölgemizin olağan iklim koşullarında bir değişme var, bunun sonucunda beklenmedik durumlarla karşılaşabiliyoruz. Tüm bunlara karşın da turizm sezonumuz başlamış durumda. Hep beraber el ele vererek tüm risklere karşı önlem alıp tüm faaliyetlerimizi buna göre planlayabiliriz. Bu konuda oldukça birikimli olan akademisyenlere, araştırmacılara, STK’lara ve gönüllülere sahibiz.

Kurumlar olarak sıfır atık ve yenilebilir enerji konularında muhakkak atılımlar yapmak gerekmekte. Gelecekte yeşil bina olmak gibi bir hedefimiz var, bunun için daha yapmamız gereken çok şey var ancak adımlarımızı da atmaya başladık. Yeşil mutabakat özellikle ihracat faaliyetleri gösteren işletmeler için büyük bir yaptırım. Bu konuda muhakkak çalışmalar yapmalı ve bilinçlenmeliyiz. Döngüsel ekonomi modelinde çevreye en az zarar hedefleniyor, bu modele göre şirketlerimizin geleceğini kurgulamalıyız. Çevre temizliği konusu da çok önemli, BODTO olarak teknelerin katı atıklarını koylara bırakmamaları hususunda Venüs teknesi projemiz var, bu projeler çoğalabilir. Ayrıca karbon salınımı konusunda ulusal ve global ölçekte devletler bazında verilen taahhütler söz konusu. Çok basit görünen ancak yaygınlaşınca etkisi büyük olan bireysel önlemler de söz konusu.

Bahsettiğim tüm olumsuzlukların ve ticari gereksinimlerin yanı sıra hala umutlu olduğum bir konu var ki o da Bodrum’un sahip olduğu kalpleri doğa sevgisi ve gönüllük ile dolu gençler… Bu gençler Bodrum’un geleceği için birer umut ışığıdır. Halkımız, yerel yönetimlerimiz ve işletmelerimiz bu ışığa katkı sağlayabilirlerse işte o zaman bundan uzun yıllar sonra da Bodrum yaşanabilir güzel bir yarımada olarak göz doldurmaya devam edebilir.

5 Haziran Dünya Çevre Günümüz kutlu ve farkındalık dolu olsun.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.