Bodrum Gündem

Melek, Terörist, Fahişe  & Osman Balcıgil Kitabı

“Gazetecilik,  laflara takla attırma mesleğidir.”
Osman Balcıgil

I-Bu güzel ve özgün yapıtın kimliğini okuyalım

Kitap Adı: Melek Terörist Fahişe
Yazar: Osman Balcıgil
Yayınevi: Destek Yayınları
Hamur Tipi: 2. Hamur
Sayfa Sayısı: 408
Ebat: 13,5 x 19,5
İlk Baskı Yılı: 2022
Baskı Sayısı: 1. Basım
Dil: Türkçe

***

II-Yazarını tanıyalım

Osman Balcıgil, 10 Temmuz 1955 İstanbul doğumlu Türk gazeteci, yazar ve televizyoncudur. Ulusal gazete, dergi ve televizyonların haber bölümlerinde muhabir, editör ve yönetici olarak uzun yıllar çalıştı.

1977-2000 yılları arasında Güney Amerika da yaptığı çalışma 1988 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından yılın röportajı olarak seçildi.

“Ela Gözlü Pars: Celile” adlı romanıyla Nazım Hikmet’i ve ailesini, 2016 yılında yayımlanan “Yeşil Mürekkep” adlı biyografik romanıyla da Sabahattin Ali’nin yaşamını anlattı.

Osman Balcıgil tarafından kaleme alınan eserler; 50. Risale, Ben Celile, Ben Sabahattin Ali, Ben Suat Derviş, Bilginin Efendisi Celile olarak sıralanabilir.

Osman Balcıgil son kitabı ise; “Ben Suat Derviş,” Destek Yayınları tarafından okuyucuların beğenisine sunulmuştur.

III-Arka kapak yazısına göz atalım

“Devlet, Mafya, Genelev Patroniçesi üçgeninde, soluk soluğa bir roman… Holly, Lilli ve Iris gibi ünlü film karakterlerini şaşırtıcı biçimde canlandıran güzel kadın melek mi, terörist mi yoksa fahişe mi?

Ünlü gazeteciyi ağına nasıl düşürdü? Amaçlarına neden alet etti? Matilt Manukyan nasıl Türkiye’nin en zengin iş insanlarından biri oldu? Dünyanın bir numaralı genelev patroniçesi Madam Manukyan’ın otomobilini havaya kim uçurdu? Ermeni terör örgütleri mi, milliyetçiler mi, muhafazakârlar mı yoksa mafya mı?

70’li yıllara damgasını vuran Ermeni terör örgütü Asala’nın arkasında kim vardı? Lideri Agop Agopyan nasıl öldürüldü?

Londra’da başlayan, İstanbul’u birbirine katan ve Atina’da sona eren büyük macera için hazır olun! Dönem romanlarının büyük ustası Osman Balcıgil’in kaleminden…”

***

IV-Gelelim okuma sonrası izlenimlerime

Osman Balcıgil’in  Melek, Terörist, Fahişe adlı romanı, yoğun reklamla Destek Yayınları arasında çıktı. Yapıt, 1980 Askeri Darbesi’ne yakın bir döneme, bir gazetecinin bakış açısı üzerinden odaklanıyor. İki yıl kadar önce yazarın ‘Putlar Yıkılırken’ adlı romanını da okudum ve köşe yazılarımda değerlendirdim.

Türkiye’nin yüksek baskı yapan gazetelerinden birinin yazarı Londra’da Peep Show çalışanı Holly’nin başı çektiği Türkiye kökenli gençlerin göç hikâyelerine yer veren röportajlarını tamamladıktan sonra yurda döner. Holly gazeteciyi telefonla arayarak İstanbul’a geleceğini, kendisiyle görüşmek istediğini söyler ve buluşurlar.

Gazeteci, Holly’nin yakın arkadaşı üniversite öğrencisi Ferit’le de tanışır.. Derken bir gün Holly hayret verici bir havadisle çıkagelir: İstanbul’un genelev patronlarından Matilt Manukyan’ın evlerinden birinde çalışmaya karar vermiştir.

Bu işte de bir numaralı bilgi kaynağı Holly’dir. Bu noktadan sonra anlatı, yazarın, romanın ilk sayfasında yer verdiği alt başlığa açılır: Devlet, mafya, siyaset üçgeninde genelev patroniçesi Matilt Manukyan’ın macerası ve dönemin terör olayları… 

Balcıgil’in romanında yazar, yapıtını gerçek olaylar, kişiler ve temalara dayandırdığına vurgu yapıyor. Her sayfada karşımıza çıkan dipnotlarsa tüm o olaylara, politik figürlere, ünlü-ünsüz şahsiyetlere, kültürel dokuya dair bilgiler içeren- yer yer eğlenceli ama yer yer de netameli- oyun kartlarına dönüşecektir.

1976 yılında, öğrenci olayları ölümle sonuçlanıyordu. Durumu şöyle özetliyor yazar:  “ Ülke,  dar bir dönemece takılıp kalmıştı. Her olay bir yenisini tetikliyor, her ölümün karşılığı yeni bir ölüm oluyordu. Özellikle de üniversitelerde durum ölüm, cenaze, intikam yemini, yeniden ölüm sarmalına girmişti.” 

Romanda kahramanımıza bir kere bile kendi adıyla hitap edildiğine şahit olmuyoruz. Ona üçüncü şahıslar gazeteci diyorlar. “Holly’ye duyduğu aşk nedeniyle canı yansa da bunu apayrı bir duygu olarak tadıyor.

Dün olduğu gibi, sokak eylemlerinde devletin yol açtığı şiddet, bu eylemler için ileri sürülen komplo iddiaları, mafya-devlet ilişkileri, kirli para, beyin göçü vs. açmazlar bugün de gündemimizde. 21. yüzyılda dinamikler yine değişiyor. Son sayfalarını daha coşkulu ve sürükleyici buldum.

***

İsteğim üzerine Sn Balcıgil, “Size bugün bir kitap göndereceğim. Sevgiler.” Sözcükleriyle gönderdiği yapıt, elime ulaştı. Teşekkür ederim. Bayram tatilimi Melek, Terörist, Fahişe  adlı romanı okuyarak değerlendirdim.

Boşlukları ile yapıtın sayfalara rahat serpilişi, okuru dinlendiriyor. Okuma sıkıntısı yaratmayıp aksine rahatlatıyor!  Emeği geçenlere de ayrıca teşekkür eder, okuma isteği olanlara salık veririm.

*

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.