Bodrum Gündem

TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Seçimi 10 Ekim de gerçekleştirilecek

TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Seçimi 10 Ekim de gerçekleştirilecek

Bodrum’un önemli meslek örgütlerinden birisi olan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Bölge Temsil Kurulu Seçimi 10 Ekim 2022’de B.B.Herodot Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek…

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

Güvenilir kaynaklardan aldığımız bilgilere göre; Bodrum’da 251 üyesi bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Bölge Temsil Kurulu (BYK) seçimi 10 Ekim 2022’de B.B.Herodot Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek. Seçim şimdilik tek aday ve tek liste ile gerçekleştirilecek.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Bölge Temsil Kurulu (BYK) mevcut Başkanı Yüksel Aslan’ın yeniden aday olduğu seçim için Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından yapılan açıklamada; “3.06.2018 tarih ve 30440 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesinde bulunan “Bölge Temsil Kurulu seçimleri, Birlik Olağan Genel Kurulunun yapılacağı yılın ekim ayı içerisinde gerçekleştirilir.” hükmü gereğince Bölge Temsil Kurulu Seçimleri; TÜRSAB Yönetim Kurulu’nun 30.08.2022 tarihli Olağanüstü Yönetim Kurulu Toplantısı’nda alınan karar ile aşağıdaki belirtilen tarih ve saatte, seçim gündemi ile Bölge Temsil Kurulunun kurulu olduğu yerde gerçekleştirilecektir. Seçimlerin sağlıklı şekilde yapılabilmesi amacıyla farklı bir adreste yapılmasının gerekli görülmesi halinde seçimlerin yapılacağı adres ayrıca duyurulacaktır…” ifadeleri yer alıyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından üyelerine gönderilen yazılı bildiride seçim süreci ile ilgili şu bilgilere dikkat çekiliyor;

  1. TÜRSAB Bölge Temsil Kurulu seçimlerinde, seçmen listesinde adı bulunan seyahat acentası adına toplantıya katılacak kişinin seçme ve seçilme hakkını kullanabilmesi, merkez adresine ilişkin işletme belgesine sahip seyahat acentasını temsil ve ilzama yetkili olmasına bağlıdır.
  2. Seçme ve seçilme hakkını kullanmak isteyen siz değerli üyelerimizin; temsil ve ilzam yetkilerini gösterir belgeleri ile kimlik kartlarını (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı vb. resmî belge) TÜRSAB görevlilerine ibraz etmeleri zorunludur. Bölge Temsil Kurulunun seçimlerinde temsil ve ilzam yetkilisinin bizzat oy kullanması mümkün olup temsil ve ilzam yetkisi bulunmayan ortak, vekaletname ile atanmış kişi, karar defterinde yetkilendirilmiş kişi gibi temsil ve ilzam yetkisi bulunmayan kişilerin seçme ve seçilme haklarını kullanmaları mümkün değildir.
  3. Adres değişikliği yapılması halinde, adres değişikliği işlemlerinin Bölge Temsil Kurulu seçimleri sırasında tamamlanarak yeni adrese ilişkin işletme belgesi henüz düzenlenmemiş olmasına karşın denetimi tamamlanmış ve sadece Bakanlık tarafından belgenin tesliminin bekleniyor olması halinde yeni adresin bağlı bulunduğu Bölge Temsil Kurulu seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı kullanılacaktır.
  4. Kuruluş işlemleri tamamlanarak işletme belgesi eline geçmemiş seyahat acentalarından, kuruluş denetimlerinin yapılmış, TÜRSAB’a karşı mali yükümlülüklerinin yerine getirmiş ve dosyası Bakanlıkta olanlar Bölge Temsil Kurulu Seçmen Listesine eklenerek seçme ve seçilme hakkını kullanabilecektir.
  5. Seçmen listesine itirazlar, seçmen listesine ilişkin ilanın yapılmasından itibaren 7 gün içinde yapılır. Seçmen Listeleri, seçimlerden önce kesinleşir. Seçim günü görevlilerce hazırlanmış listede ismi bulunan seyahat acentaları dışında bir seyahat acentasının seçimlere katılması mümkün değildir.
  6. Görevli Birlik personeli gizli oy açık sayım esasına göre seçimleri yürütür.
  7. Liste olarak seçime girecek olanların hazırlayacakları listelerin boyutları ve yapısı ile ilgili bir örnek seçim öncesinde bölgede duyurulur ve Birlik web sitesinde ilan edilir.
  8. Seyahat acentası merkez ve şube sayısı 200’ün (iki yüz) altındaki bölgelerde bir başkan ve dört asil üye ile 5 yedek üye, seyahat acentası merkez ve şube sayısı 200’ün (iki yüz) üzerindeki bölgelerde ise bir başkan ve altı asil üye ile 7 yedek üye seçimi yapılır.
  9. Bölge Temsil Kurulu Oluşumu Ve Çalışma Esasları’nın 8’inci maddesinin 5’inci fıkrasında düzenlenen seçim esasları aşağıdaki şekildedir:

Bölge Temsil Kurulları seçimleri aşağıdaki esaslara göre gerçekleştirilir:

  1. a) Katılım ve Söz Hakkı

Seyahat acentalarının işletme belgelerinde yer alan merkez adreslerinin bağlı olduğu Bölge Temsil Kurulu toplantılarına katılma ve toplantıda  görüşülen konularla ilgili söz hakkı vardır. Bölge Temsil Kurulu görev ve yetki alanında bulunan seyahat acentası şubelerinin temsile yetkili yöneticilerinin de toplantılara katılma hakkı vardır. Ancak şube yöneticilerinin söz hakkı, seçme ve seçilme hakkı olan seyahat acentalarının konuşmalarından sonra toplantı yöneticisi tarafından takdiren kullandırılır.

  1. b) Oy Kullanma Hakkı

Her seyahat acentasının işletme belgesinde yer alan merkez adresinin bağlı olduğu Bölge Temsil Kurulu seçimlerinde oy kullanma ve aday olma hakkı vardır. Her seyahat acentası için bir oy hakkı bulunur. Bir kişi birden fazla seyahat acentasını temsilen toplantıya katılabilir ve her seyahat acentası adına bir oy olmak üzere toplamda temsil ettiği seyahat acentası sayısı kadar oy kullanabilir.

  1. c) Hazırun Listesinin Kapanması

Bölge Temsil Kurulu Seçimleri Seçmen Listesi’nde yer alan seyahat acentası adına toplantıya katılacak, seçme ve seçilme hakkını kullanacak temsil ve ilzama yetkili kişiler, seyahat acentası işletme belgesinde sahip olarak yer alan kişi/kişilik adına temsil ve ilzama yetkili olduğuna ilişkin Ticaret Sicil Memurluğu tarafından verilmiş:

  1. Güncel ve Geçerli Faaliyet Belgesi
  2. İmza Sirküleri

iii. Ticaret Sicil Gazetesi

asıllarını veya noterce onaylanmış suretlerini Birlik görevlilerine ibraz ederek Hazırun Listesini imzalarlar. Hazırun Listesi oylamanın bittiği açıklanana değin imzalanabilir. Seçimlere katılma hakkı sadece Hazırun Listesinde ismi bulunanlara aittir. Vekaletname veya muvafakatname ile seyahat acentası adına seçime katılma hakkı kullanılamaz.

NOT: Birlik kayıtlarında ve ilgili Ticaret sicil kaydında güncel bilgileri yer alan seyahat acentalarının  temsil ilzam yetkililerinin imza sirküleri ibraz etmeleri yeterlidir.

ç) Adaylık

Seçimlere katılma hakkı bulunan her seyahat acentası temsilcisinin Bölge Temsil Kurulu başkanlığı veya üyeliğine aday olma hakkı vardır.

Bölge Temsil Kurulu Başkan veya üyeliği için aday olanların en geç seçim günü, oylamanın başlayacağı ana kadar aday olduklarını belirten bir dilekçeyi seçimleri yapmakla görevli TÜRSAB görevlilerine vermeleri gerekir. Bu dilekçede hangi seyahat acentası sahibi tüzel kişilik adına temsil ve ilzam yetkisi bulunduğu, adaylığının başkanlık, üyelik veya yedek üyeliklerden hangisi için olduğu belirtilmelidir.

Birden çok seyahat acentasını temsil eden kişiler, adaylıklarını hangi seyahat acentası adına yaptıklarını seçimleri yapmakla görevli Birlik görevlilerine verecekleri adaylık başvurusunda belirtmek zorundadır.

Seçimlere liste olarak birlikte katılacak olanlar, adaylıklarını belirten tek bir dilekçeyi birlikte imzalayarak da verebilir.

Mesleki veya benzeri mazeretleri nedeniyle Bölge Temsil Kurulu seçimlerine katılamayacak temsil ve ilzama yetkili seyahat acentası temsilcilerinin aday olmaları mümkündür. Bu kişiler yukarıda yer alan ve katılım için gereken belgeleri ekleyecekleri bir dilekçe ile adaylık başvurusunda bulunabilirler. Hazırunda yer almamalarına karşın bu kişiler de seçimde aday olarak yer alırlar.

  1. d) Oylama

Oylama, gizli oy esasına göre gerçekleştirilir. Hazırun Listesinde yer alan kişiler; kimliğini TÜRSAB görevlilerine ibraz eder, oylama işlemi sonrasında oy kullandığına ilişkin hazırun listesini imzalarlar.

Oy verme işlemi, en çok bu maddenin 2’nci fıkrasında belirtilen sayıda adayın isimlerinin yazılı olduğu bir kâğıdı veya basılı bir listeyi veyahut adayların isimlerini içeren pusulaları seçimle görevli olan Birlik personelinin vereceği zarfa koymak ve zarfı Birlik personeli gözetim ve denetimindeki sandık veya kutuya atmak suretiyle gerçekleşir.

Zarfa konulacak kâğıt, liste veya pusulalarda 1 (bir) başkan adayının ve Bölge Temsil Kurulu üye sayısı kadar asil ve başkan dahil üye sayısı kadar yedek adayın isimleri ve temsil ettikleri seyahat acentasının unvanı yer almalıdır.

İlan edilen seçim saatinin tamamlanması veya Hazırun Listesinde yer alan her seyahat acentası temsilcisinin oy kullandığının tespit edilmesi ile oy verme işlemi sona erer.

  1. e) Sayım ve sonuçların ilânı

Oy verme işleminin tamamlanması ile sayım işlemine geçilir. Sayım Birlik görevlilerince gerçekleştirilir. Hazırunda yer alan herkes sayımı izleyebilir.

Sayım, Hazırun Listesinde yer alan oy kullananları gösteren imza sayısı ile zarf sayısının karşılaştırılması ile başlar. Zarf sayısının imza sayısından fazla olması halinde zarflardan biri çekilip açılmadan imha edilir.

TÜRSAB görevlilerince verilen biçim ve renkte olmayan, TÜRSAB mührü bulunmayan, tamamı yırtılmış olan, üzerinde imza, yazı gibi herhangi bir işaret bulunan zarflar geçersiz sayılır.

Zarflar açılıp çıkan pusulalar tasnif edilir. Aşağıdaki hallerde zarftan çıkan pusulalar iptal edilir:

  1. Bütünlüğü bozulmuş şekilde yırtık olan,
  2. Birden çok başkan adayının veya Bölge Temsil Kurulu üye sayısından fazla sayıda adayın adını içeren pusulalar,

iii. Aday olmayan seyahat acentası temsilcilerine verilmiş oylar,

  1. Oyu kimin verdiğini gösteren işaret bulunan oylar,
  2. Kime verildiği belli olmayan oylar.

Ancak, başkan adayına ilişkin geçersiz oy veya herhangi bir üye adayına ilişkin geçersiz oy aynı zarftaki diğer adaylara verilen geçerli oyları geçersiz kılmaz.

Seçim sonuçları bir tutanağa bağlanır ve dileyen adaylara tutanağın bir sureti verilerek seçim tamamlanır.

  1. f) İtiraz

Seçim sonuçlarına ilişkin itirazlar seçimi takip eden 3’üncü iş günü akşamına kadar Birlik Yönetim Kuruluna yapılır. İtiraz hakkı adaylara aittir. İtiraz eden, itiraz ettiği hususu açıkça belirten bir dilekçe ile itirazını yapar. İtirazlar, Birlik Yönetim Kurulu’nca en geç 3 (üç) iş günü içinde sonuçlandırılır.

Seçim sonuçları seçimi takip eden gün “kesin olmayan seçim sonucu” olarak, itiraz süreçlerinin tamamlanması sonrasında ise “kesin seçim sonucu” olarak Birlik web sayfasında ilân edilir ve seçimde kazananlara yazılı olarak bildirilir.

  1. Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliğin 14’üncü maddesi“…Seçim tarihinin ilan edildiği gün itibarıyla, kurulun faaliyet alanı içerisinde merkez işletme belgesine sahip her seyahat acentası, sahibi veya temsil ve ilzama yetkili kişi tarafından oy kullanmak suretiyle temsil edilir…” hükmü gereğince şube adresine ilişkin işletme belgesine sahip seyahat acentaları yetkililerinin, seçimlerde seçme ve seçilme hakkı bulunmamaktadır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.