Bodrum Gündem

Kemal Bey, kampanyayı NEDEN erken bitirdi?

13.Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 12 Mayıs Cuma günü Ankara mitingi ile kampanya dönemini tamamladı. Bu, ittifak liderleri ile birlikte yaptığı son miting oldu.

Seçim yasakları, bir gün sonra yani, 13 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00’de başlamasına ve kritik seçim yarışında “bir oya” bile ihtiyaç duyulmasına rağmen, Kemal bey 13 Mayıs Cumartesi günü kendisini genel merkeze kapattı.

Suikast ihbarı, çelik yelek…

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim kampanyasında ortamı germemek için sevgi anlamına gelen, “kalp işareti” yaparak Türkiye’yi dolaştı.

Kampanya süresince “savaşa değil , seçime gidiyoruz” diyerek sakin olunmasını istedi.

Seçim şarkısında bile,  “yine baharlar gelecek” diyerek “bahar” teması işlendi.

Meydanlarda Erdoğan’ı “yuh”latmadı, “yuhlamayın, sandığa gidin, oy verin” dedi.

Ülkede, gerginlik yaşanmaması için kelimelerini özenle seçti.

Kimseyle kavgaya girmedi.

Suikast ihbarları nedeniyle mi mitingleri erken bitirdi?

İnanmayacaksınız ama Kılıçdaroğlu, “bir oya” bile ihtiyaç duyulmasına rağmen, iktidarın çok istediği, “ülkede kaos ortamını yaratmamak” ve “huzurun bozulmaması” için, seçim çalışmalarını, seçim yasakları başlamadan 24, hatta 48 saat önce tamamladı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği takvime göre 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak seçimlerde propaganda yasağı, 13 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00’de başlayacak.

Kemal Bey 12 Mayıs saat 18.00’de Ankara’da düzenlediği final mitinginden sonra, kampanya dönemini bitirdi. Cumartesi günü Ankara’da ve CHP Genel Merkezi’nde çalıştı.

Ecevit, Demirel ve Özal, yasak başlayıncaya kadar kampanya yaptı

Oysa  siyasi tarihimize damga vuran Bülent Ecevit, Süleyman Demirel ve Turgut Özal gibi liderler seçim dönemlerinde, yasakların başladığı son dakikaya kadar, mitingler düzenleyerek  propaganda yaptılar. Yani kampanya dönemlerini YSK’nın izin verdiği son ana kadar sürdürdüler.

Hatta bir gazeteci olarak ben yakından tanık oldum.

Bülent Ecevit, Süleyman Demirel ve Turgut Özal gibi liderler, seçim yasaklarının başladığı oy kullanma günü bile, yasakları ihlal etmeden sivil plakalı arabalarla şehir turu atmışlar vatandaşları selamlamışlardı.

Çelik yelek giymek zorunda kaldı

Peki, o zaman Kemal Kılıçdaroğlu mitingleri, 24 saat önceden neden bitirdi?

Bunun tek nedeni aldığı suikast ihbarları ve çelik yelek giymek zorunda kalmasıydı.

14 Mayıs seçim kampanyasında en fazla tehdit edilen, taşlanan ve fiziki saldırıya uğrayan lider Kemal Kılıçdaroğlu oldu.  Çok sayıda suikast ihbarı aldı, suikast  timlerinin Türkiye’ye geldiği iddiaları ortaya atıldı.

Kemal bey, bütün bunlardan korkmadığını adeta haykırdı. Ancak Samsun ve final mitingi olan Ankara’da, suikast iddiaları o kadar, “ciddi” bir hal aldı ki, Kemal bey hiç istemediği halde çelik yelek giymek zorunda kaldı.

İmamoğlu da giydiği çelik yelek belli olmasın diye ceketini çıkartıp kollarını sıvamadı. Ankaralıların “ceketini çıkart” şeklindeki  isteğine,  “Bu akşam sağılığım daha önemli” diye anlamlı bir karşılık verdi.

Torunları Barış ve İpek, dedelerini yalnız bırakmadı

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasını bir gün önce neden bitirdiğini aktardıktan sonra final mitingi Ankara’dan bazı notlar aktarayım.

Ankara mitingi, bir yıl önce adı AKP tarafından “Anadolu Meydanı” olarak değiştirilen Tandoğan meydanında yapıldı.  Meydana çıkan tüm yollar saatler önce kapatıldı ve olağanüstü güvenlik önlemi alındı. Meclis’ten yürüyerek geldiğim meydanda, platforma ulaşmak için kaç kere arandığımı ve çantamın arandığını sayamadım.

Konuşmaların yapılacağı platformuna yanına, liderler için bir çadır kurulmuştu. İçeri girdiğimde ilk gözüme çarpan, pusetlerinde oturan dünya güzeli ikizler Barış ve İpek oldu.

Barış ve İpek, çelik yelek giymek zorunda kalan dedeleri Kemal Kılıçdaroğlu’nu, Ankara mitinginde yalnız bırakmamışlardı. Kemal beyin eşi Selvi, oğlu Kerem ve gelini  Mine Kılıçdaroğlu, Barış ve İpek’in etrafında pervane olmuşlardı. Bütün ilgi, dedeleri Kılıçdaroğlunu bekleyen bu iki güzel bebekteydi.

Çadırda, eski CHP Genel Başkanları Murat Karayalçın ve Hikmet Çetin de vardı. Çadıra ilk gelen lider, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal oldu. Ali Babacan’ın eşi de erken gelenler arasındaydı.

Liderler, suikasta karşı Kemal beyi ortalarına alarak korudu

Saat 17.00’da başlaması gereken miting bir buçuk saat gecikmeyle saat 18.30’da başladı. Ve maalesef bu gecikme yağmura yakalanmaya neden oldu. Sicim gibi yağan yağmura rağmen Başkentliler, alandan ayrılmadı.

Kemal bey, Ankara’daki son mitingine “çelik yelekle” çıkmak zorunda kaldı. Sahnede koruma ordusu vardı, eller tetikteydi.

Uzun namlulu otomatik silah taşıyan polisler tarafından korundu. Kılıçdaroğlu’nun güvenliğini sağlayan ekip, ‘ciddi bir istihbarat’ nedeniyle ‘çelik yelek’ önlemi aldı. Daha önce bu yönde talepleri geri çeviren Kılıçdaroğlu’nun bu kez yeleği giydiği belirtildi.

Kemal bey, konuşmasını tamamladığında ise ilginç bir sahne ile karşılaştım.

Konuşmaların sonunda liderler, “kalp” işareti yapmaya çalışarak, Ankaralıları selamladı. Selamlama bittiğinde, liderler, eşleri ve korumalar, Kemal Kılıçdaroğlu’nun etrafını çevirerek, suikast girişimine karşı ortalarına aldılar. Meydana sırtlarını dönerek hedef haline gelen liderler ve eşlerinin arasında kaybolan Kemal Bey,  sahneden bu koruma önlemi ile indirildi.

Bunları üzülerek yazıyorum. Demokrasi sandığına, maalesef suikast ihbarları ve çelik yelek giyerek gidiyoruz. Gerginlik ve kaostan beslenenler ülkeyi ne hale getirdileri?

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.