Bodrum Gündem

Yalıçiftlik halkı isyanda

Bodrum’un en güzel köylerinden birisidir Yalıçiftlik.

Yalıçiftlik halkı hoşgörüsü, güler yüzü, misafirperverliği ve çalışkanlığı ile dikkat çeker. Yalıçiftlik denize kıyısı olan Yalı ve asıl köy merkezinin olduğu Çiftlik olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Aslını sorarsanız birkaç yıl öncesine kadar  Kızılağağaç da Yalıçiftlik’in bir mahallesi idi ve 2014 yılına kadar Yalıçiftlik Belde Belediyesi olarak kendi yağında kavrulup gidiyordu. Ekonomisi turizm ve tarıma dayalıydı. Bölgede yaşayan halkımız bir ahenk tutturmuş, mutlu ve huzurlu yaşayıp gidiyorlardı.

HERŞEY BÜYÜKŞEHİR YASASI İLE BAŞLADI…

6360 sayılı on dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve yirmi yedi ilçe kurulmasına dair kanunun  06 Aralık  2012 tarihinde 28489 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanması ve bu yasanın 2014’de uygulamaya geçmesi ile sadece Yalıçiftlik Beldesinde değil Muğla’nın tamamında hiçbir şey eskisi gibi olmadı ve sıkıntılar her geçen yıl daha da artarak bugün ki duruma gelindi.

HANGİ BELEDİYENİN GÖREV ALANINA GİRİYOR?

2014 yılında söz konusu kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Muğla Büyükşehir Belediyesinin çok geniş bir coğrafyaya hizmet vermek zorunda kalması başta hizmetlerin aksamasına ve yetki karmaşasına yol açtı. Öyle ki Yalıçiftlik’te ki köylüler de diğer bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız gibi 10 yıldan bu yana hala hangi hizmetin hangi belediyenin görev alanına girdiğini çözebilmiş değil.

KAZILAN YERLERE YARIM YAMALAK BİR ASFALT DÖKÜLDÜ…

Yokuşbaşı’ndan Kızılağaç’a, oradan da Yalı ve Çiftlik Mahallelerine kadar uzanan yaklaşık 20 km.’lik bir türlü bitmeyen yol çalışmasında olduğu gibi.  İki senedir devam eden ve bir türlü bitmeyen bu çalışma halkın iflahını kesti. Önce Kızılağaç halkı isyan etti. Hem Muğla Büyükşehir, hem de Bodrum Belediyesi ile kavgalar edildi, tartışmalar yaşandı. Yokuşbaşı’ndan Yalı’ya kadar olan yolda neredeyse iki sene boyunca süren çalışmalar neticesinde iyi kötü bir asfalt yapıldı. İyi dediğime bakmayın, asfaltın dökülmesinden sonra en fazla bir hafta içinde yollar çöktü, halkın iki yıldır çektiği cefa boşa gitti ve yapılan iş de heba oldu.

Şimdi aynı sorun Yalı’dan Çiftlik mahallesine kadar olan yollarda yaşanıyor. Aylarca süren altyapı çalışmaları bitti ve kazılan yerlere yarım yamalak bir asfalt döküldü. Ancak asfalt üzerine dökülen mıcır mıdır, yoksa başka bir kum mu bilemiyorum, halkın imanını gevretmiş durumda.

YALIÇİFTLİK HALKI İSYAN EDİYOR…

Bu gün Yalıçiftlik ahalisi ile bir araya geldik. Bir sorduk, bin ah işittik. Yalıçiftlik halkı Muğla Büyükşehir ve Bodrum Belediyelerine seslerini duyuramadıklarını söyleyerek isyan ediyorlar. Yoldan kalkan toz topraktan yılmışlar ve yetkililerden bir çözüm bulmalarını bekliyorlar. Yol kenarlarındaki bağ bahçe, meyve ağaçları, güller toz topraktan görünmüyor. Restoranlar, berberler, kahvehaneler, bakkallar da toz toprak içinde. Artık baş edemiyorlar ve yetkilileri de uyarıyorlar. “Sekiz ay sonra seçim var, sakın bize oy istemek için gelmeyin, yoksa kalbinizi kırarız…” diyerek, özellikle yerel seçimlerde sandığa gitmeyerek protesto edeceklerinin sinyallerini veriyorlar. Hatta 28 Mayıs’ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde bile sandığa gitmeyerek yerel yöneticiler ve milletvekillerini protesto etmeyi düşünüyorlar.

BİRKAÇ SENE SONRA GÖĞÜS HASTALIKLARI VE KANSERLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİRLER…

Hoşgörüsü, güler yüzü, misafirperverliği ve çalışkanlığı ile dikkat çeken Yalıçiftlik halkını dinledim ve sesleri olmak için de sitemlerini kayda aldım. Yaşlılar artık nefes darlığı çektiklerini, küçük çocukların birkaç sene sonra göğüs hastalıkları ve kanserle karşı karşıya kalacaklarından korktuklarını söylüyorlar. Köylüler 200’e yakın imza toplamışlar. Bunu Bodrum Kaymakamlığına, Bodrum belediyesine, Muğla Büyükşehir Belediyesine ve hatta Muğla Valisine kadar iletecekler ve bu toz topraktan bir an önce kurtulmaları için çözüm isteyecekler.

Buradan yetkililere sesleniyorum; Köylülerin isyanına, haykırışlarına kulak verin. Kızılağaç’tan Yalı ve Çiftlik Mahallesine kadar olan yaklaşık 20 km.lik yolda neredeyse iki yıldan buyana süren ve bir türlü çözülemeyen çok büyük bir sorun var. Bu durum artık sağlık sorunları da yaratıyor.

Sekiz ay sonra yerel seçimin olduğunu bir tarafa bırakın, bu kadar yurttaş toz toprak nedeni ile hasta olursa vebali üzerinizde kalır haberiniz olsun…

Yorumlar

  1. Nurettin kaymakcı dedi ki:

    Nisan 2023 de oaradaydım orada evim var bütün yollar tarumar olmuş herkes kafasına göre inşşata başlamış türkiyenin her yerinde olduğu gibi önce inşaat sonra altyapı geliyor ben imarlı yerime inşaat izni istiyorum 18madde uygulaması var deniyor tamam terklerini yapın diyorum yok sen anlaş bilmem kaç adet parselle gel öyle vereyim diyor belediye bitişik parselde inşaat var diyorum o önce almış vs diyorlar sonuç olarak çok sıkıntıları olan doğa harikası bir yer belediye başkanımdan buraya bir omuz vermesini rica ederim

  2. Aynur Saat dedi ki:

    Seçime gitmemekle sorun çözülmez, sandığa gidin .Bu sorunu millete maledemezsiniz.Secim sonucunda belki bütün sorunlarınız bitecek.Lutfen sandığa gidin vatan ve milletimiz için görevinizi yapınız.Bu Cumhurbaskanligi seçimidir.