Bodrum Gündem

Yalçın Gökçebağ’ın Kesişen Yollar sergisine Bodrum’da  büyük ilgi

Yalçın Gökçebağ’ın 1970’lerden bugüne uzanan “Kesişen Yollar” isimli retrospektif sergisi Bodrum Belediyesi Kültür A.Ş. bünyesinde hizmet veren Mausolos ve I. Artemisia  Kültür ve Sanat Merkezlerinde düzenlenen  kokteylle aynı anda sanatseverlerle buluştu.

Bodrum Gündem Haber

Küratörlüğünü Bodrum Belediyesi Kültür A.Ş. yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kıymet Giray’ın yaptığı serginin açılışına içlerinde Türkiye’nin Kazan Başkonsolosu İsmet Erikan ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın da olduğu çok sayıda sanat, bürokrasi, siyaset ve iş dünyasının önemli isimleri katıldı.

Serginin açılış konuşmasını Prof. Dr. Kıymet Giray yaptı. Giray konuşmasında önemli bir ressamı Bodrum’da ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduklarını kaydederken “Yalçın Gökçebağ yıllarca TRT’de vizörün arkasından baktı dünyaya. Hala vizörünün arkasından bakıyor ve seçici davranıyor. Seçici davrandığı olay doğaya bakmak ve doğanın içindeki insana bakmak.  Anadolu insanına yeniden bir bakış göndermek. Bu bakış Yalçın’ın dünyaya baktığı hoşgörü ile birleşiyor. Bu hoşgörü bütün insanlara açılmış bir yürektir. Yalçın Gökçebağ’ın gördüğü ve bizlere yansıttığı Karadeniz’den Egeye uzanan doğa hiç dokunulmamış ve yaşanılası bir yer. “ diyerek tamamladı.

“Her şeye kameraman gözüyle bakıyorum…”

Resimlerim sizlere ne anlatıyorsa ben oyum diyerek sözlerine başlayan ressam Yalçın Gökçebağ Bodrum’a geliş hikayesini, resimlerindeki bakış farklılığını şu cümlelerle açıkladı “ İlk defa elektriğin bile olmadığı 1970’te kameraman olarak gelmiştim Bodrum’a ve trol balıkçılığını çekmiştim. Hatta Kadıkalesi’nde bir ev almak istediysem de babam bu konuda bana destek olmadığı için ne yazık ki Bodrumlu olamadım. Pazar yerleri oldum olası benim ilgimi çekmiştir. Bodrum’da eskiden pazarlar hep deniz kenarındaydı, şimdi sadece Güvercinlik’teki deniz kenarında kaldı. Hocam Turan Erol bu Bodrum’da ne bulur diye hep çok merak ediyordum. Bodrum’a gerçekleştirdiğim ziyaretlerden birinde buradaki ağaçların ve tepelerindeki dikenlerin formu o kadar ilgilimi çekti ki ben de Bodrum resimleri yapmaya başladım ama ben daha çok Anadolu ressamı olarak tanınıyorum. Kameraman olduğum dönemlerde Karadeniz’de çay bahçelerinden Ege’de üzüm bağlarına kadar her şey hep ilgimi çekiyordu. Ben eskiyi seviyorum ve yaptığım resimler etnografik olarak belki geçmiş yıllara ışık tutar. Resimlerimdeki tepeden bakış meselesine gelince; ben helikopterle çekim yaparken bulduğum bu açı hakikaten de çok etkili bir açı oldu. Ben her şeye hala kameraman gözüyle bakıyorum. “ dedi.

“Ahmet Aras’tan sonra kültür sanat alanında şehir başka bir boyut kazandı…”

Türkiye’nin Kazan Başkonsolosu İsmet Erikan , serginin bir benzerini yaklaşık 10 ay önce Kazan’da açtıklarını belirterek “Kazan’da Bir müzenin 4 salonunu birden ayarlayarak yüz kadar resim sergiledik. O serginin misafirlerinden biri de başkanımız Ahmet Aras’tı. 30 yılı aşkın bir süredir Yalçın Gökçebağ’la dostluğumuz var. Ben dünyanın neresine gidersem gideyim, nerede görev yaparsam yapayım bütün sanatçılarımızı da beraberimde oralara götürmeye ve tanıtmaya gayret ettim. Bizim mesleğimizin en önemli boyutlarından biri de ülkemizi tanıtmaktır. Bu tanıtımda kültür ve sanat boyutunu unutmamız mümkün değildir. Son dönemlerde çok fazla sanatçının Bodrum’da ikamet etmesi, Ahmet Aras’ın başkan olmasından sonra Bodrum’un muhtelif yerlerinde çok fazla kültür yerinin açılması ve sanatın bir şehre neler katabileceğini anlaması ile şehir başka bir boyut kazandı. Şehir sadece denizden, balıktan ve orada yenen patlıcan kızartmalarından ibaret değil. Bu şehrin yaşaması için kültür ve sanat boyutunu ele almak gerekir. “ dedi.

“Olumsuz birçok konu sanatı seven insanlar Bodrum’da çoğaldıkça geride kalacaktır…”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras konuşmasına Akbelen’de yaşanan orman kıyımına vurgu yaparak başlamak istediğini belirterek şunları söyledi “Yalçın Gökçebağ’ın resimlerini yaptığı ağaçların bir bölümü şimdi yok. Ucuz bir maden uğruna binlerce dönüm hazine arazisini talan edip ağaçları yok ediyorlar. Sadece ağaçla kalmıyor orada bir tarih, kültür yok oluyor. O resmini yaptığı köylü kadınlar orada olamayacak. Zorla göç ettirilip üretici iken tüketici hale getirecekler. İnsanları doğduğu, büyüdüğü, atalarının mezarlarının, ibadethanelerinin olduğu topraklardan koparıp apartmanlara mahkum edecekler. Bu kadar mücadeleye ve ortaya konan bilimsel rapora rağmen iki tane şirketin menfaatleri için binlerce, on binlerce yüz yaşın üzerinde ağacı yok ettiler. Ey bu talanı gerçekleştiren şirketler ve onların patronları! Belki dünyada adalet sizler için geçerli olmayabilir ve belki sizler Londra’daki, Newyork’ta ki rezidanslarınızda yaşayabilirsiniz. Ancak bu insanların vebali sizi ahirette yakalayacaktır. Bugün Mausolos sergi salonunda Yalçın Gökçebağ’ın yüreğinden kopan duyguları aksettirdiği tabloları ile baş başayız. Kendisine çok teşekkür ediyoruz bizi kırmayıp bu güzel sergiyi Bodrum’da gerçekleştirebildiğimiz için. İyi ki Kültür A.Ş.’yi kurmuşuz, böylesi güzel sergilere ev sahipliği yapabiliyoruz. Daha çok sanatseverimiz gelirse daha çok mutlu olacağız. Belki de bugün konuştuğumuz olumsuz birçok konu sanatı seven insanlar Bodrum’da çoğaldıkça geride kalacaktır. Bir sanatsever ağacı hele hele bir ormanı yok edemez. O yüzden sanatı genç kuşaklara ne kadar sevdirebilirsek, onları ne kadar sanatla buluşturabilirsek doğamızın tahrip edilmesini o kadar önleyebiliriz diye düşünüyorum. “ dedi.

Yalçın Gökçebağ’ın “Kesişen  Yollar” isimli retrospektif sergisi 31 Ağustos tarihine kadar Bodrum Belediyesi Kültür A.Ş. Mausolos ve I.Artemisia Kültür ve Sanat Merkezlerinde ziyaretçilerini bekliyor

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.