Bodrum Gündem

Meclis’te, Akbelen Özel Oturumu!

Tatilde bronzlaşan milletvekilleri ile ağaç nöbetinde “kararan” Akbelen köylüleri, Ankara’da buluştu.

AKP iktidarı, sorunların tartışılmasını ve konuşulmasını sevemedi.

Bu nedenle iktidara gelir gelmez iç tüzüğü değiştirdi, Meclis’in sesini kesti. Milletvekillerinin konuşma sürelerini azalttı. Yasa tekliflerinin kendi istediği şekilde yasalaşması için, tartışılAmadan, geçmesinin yolunu buldu.

8 Ağustosta’da böyle oldu.

Yaz tatilindeki Meclis, yine bir turizm beldesi olan, yağmalanan AKBELEN ormanları ile ilgili özel bir gündemle toplandı. Tatilde bronzlaşan milletvekilleri ile, ağaç nöbetinde “kararan” AKBELEN köylüleri, Ankara’da buluştu.

AKP, günlerce tartışılabilecek bir konuyu, 3 saate sığdırdı. Konuşanı sevmediği için tartışmaları da kısa kesti. Meclis Başkanlık Divanı’nda konuşmacı sayısını en fazla 2, süresini ise 20 dakika olarak belirledi. 20 günlük direniş, 20 dakikaya sığdırıldı.

Zeytinyağlar iade edildi

3 saatlik AKBELEN ÖZEL OTURUMU’nda, siyasi partilerin grup başkanvekilleri dışında ikinci konuşmacı hakkını sadece CHP kullandı. Parlamentoya ilk kez seçilen Bodrum kökenli Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici de böylece, Meclis kürsüsündeki ilk konuşmasını, AKBELEN üzerinde yapmış oldu.

TBMM, yaz tatili arasında 2. kez, “Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy Mevkiindeki Akbelen Ormanında yaşanan olaylarla ilgili olağanüstü toplandı.

Ancak, AKP tarafından sulandırıldı.

Grubu adına konuşan eski Enerji Bakanı Fatih Dönmez;

AKBELEN konusunu, Belediye Seçimleri propagandasına dönüştürdü. İstanbul Belediyesi’nin kestiğini iddia ettiği ağaçların fotoğraflarını gösterdi. Milyarlarca? Milyonlarca? Zeytin Ağacı diktiklerini anlattı.

“Santrallerin sahibi” gibi konuşan eski Bakan Dönmez, 600 milletvekiline dağıttığı Zeytinyağı ile tepkileri “yumuşatmaya” çalıştı.

“Yeniköy ve Kemerköy sahasına zeytin ağacı dikiyoruz” diyen eski Bakan, bu zeytinliklerden elde edilen Zeytinyağı’nı gösterdi. 600 milletvekili için 600 şişe zeytinyağını milletvekili odalarına bıraktığını söyleyince de CHP sıralarından Ali Öztunç, zeytinyağını iade edeceğini belirtti.

Bakan Dönmez’e, “Zeytinyağı pazarlamacısı mısın sen! Ortaklığın orada mı! Zeytinyağı işinde!” diye sordu.

Öztunç’un bu protestosuna, tüm CHP’li milletvekilleri de katıldı. Tüm zeytinyağları iade edildi.

AKP’li Dönmez’den tehlikeli iddia

AKP’li Bakan AKBELEN direnişini gezi olayları gibi yine, “milli güvenlik” sorunu yapmaya kalktı. Eylemcileri “terörist” olmakla suçladı. Erdoğan ve Bahçeli gibi “marjinal” ilan etti ve “protestoya gelenler üzerinde ruhsatsız silah, sahte kimlikle yakalandılar” diye tehlikeli bir iddia daha ortaya attı.

Bu görüş, AKP Muğla Milletvekili Kadem Mete tarafından da desteklendi. Mete, “Köylü” dediğiniz bunlar(!) Bakın, köylü bunlar(!)” diye lafa karışınca da CHP sıralarından tepkiler geldi.

CHP sıralarından “ispatlayın bunu” diye sesler yükseldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, “orada silahla yakalananı, sahte kimliği ispat etmezseniz siz de namertsiniz!” diye ekledi.

Semra Dinçer, az önce Bakan’ın ZEYTİNYAĞI gösterdiği kürsüye, AKP’lilerin “afiyetle yemeleri” için de yanmış iki adet cevizi bıraktı.

MHP’li Başkan, eski bakana ek süre vermedi

Oturumu yöneten MHP’li Başkan Celal Adan da AKP’li Fatih Dönmez’e tepkiliydi. Dönmez’in, “bir dakika rica ediyorum sayın başkanım” ricasına sert karşılık verdi.

Başkan Adan, “Sayın Bakan, gerekli uzatmayı verdim ve hiç kimseye vermedim” diyerek, ilave süre vermedi, eski bakanın sesini kesti. Hatta, önündeki mikrofonu da kapattı.

AKP’lilerin alkışları arasında kürsüden ayrılan Fatih Dönmez’e tepkiler yağdı.

– Rahat uyuyabilirsin artık, görevini yaptın.

– Emirdağı’na da siyanürü getirmeye kalktınız.

– Erdemli’yi perişan ettiniz, Erdemli’yi! Yörükler hesap soracak sana, hesap soracak! Erdemli’ye mantar gibi Mermer ocakları yaptınız. Bu halkı vurdunuz, vurdunuz

– Köylüler orada, gel, yüreğin yetiyorsa Erdemli’ye gel, Erdemli’ye!

– Hesap soracağız size!

Bu tartışmaların yaşandığı AKBELEN ÖZEL OTURUMU’na 525 milletvekili katıldı. 74 Milletvekili tatilini keserek gelmedi. İktidar ile muhalefet arasındaki fark ise 31’e indi.

AKBELEN ORMANLARINI konuşmaya devam etmek istemeyenlerin sayısı 281’e düştü. Konuşalım diyenler ise 244’te kaldı. Aradaki fark 37’ye indi.

Akbelen ise konuşulmaya devam edilecek

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.