Bodrum Gündem

Özgür Özel Bodrum’da sahaya indi

– Kemal Beye ayıp etmeyin. O’nun emeğini görmezden gelmeyin.

– Masum değiliz hiçbirimiz.

– Tartışılmayan lider iyi değildir.

– Benimle başlamak zorunda değilsiniz. Ama birileriyle yeniden başlamak lazım.

– Kendimce bir süreç yürütüyorum. Süreç yürütenlerle de konuşuyorum

– Atatürk’ten bahsederek alkış alarak ilerlenemez.

– Hiç kimse öz eleştiriden muaf değildir.

– Holdinge nasıl bilet aldırdım.

 CHP Genel Başkan aday adaylarından Özgür Özel, CHP içindeki sıcak tartışmaları, sıcak bir Bodrum akşamında halka açtı.

CHP’de yaşananlarla ilgili adeta içini döktü.

Özgür bey konusu “Sosyal belediyecilik” olan söyleşide, kapalı CHP-MYK toplantılarında konuşulanları aktardı. Seçim öncesi ismini vermediği bir Holding’e nasıl bilet aldırdığını anlattı. Katılımcılardan gelen CHP ile ilgili parti içi soruları yanıtladı.

Evet, Bodrum’un en seçkin mekanlarından olan, Kültür ve Sanat Köyü Dibekli Han’dayız.

Bodrum Belediyesi’nin desteğiyle, İzmir Dikili’nin efsane Belediye Başkanı “Komünist Osman” lakaplı Osman Özgüven belgeselinin gösterimindeyiz.

Ardından da “Sosyal Demokrasi ve Toplumcu Belediyecilikle” ilgili bir söyleşi planlanmış.

Ancak konuşmacılar arasında, CHP Genel Başkanlığı’na aday adayı olan Özgür Özel de olunca, konu 14 ve 28 Mayıs seçimlerini kaybeden CHP’deki tartışmalara evrildi.

CHP’de halen yöneticilik yapanlar dahil katılımcılar, Ekrem İmamoğlu’nun CHP Genel Başkanlığı için işaret ettiği Özgür Özel’i terleten sorular yöneltti.

Uzun süren sessizliğini Bodrum’un ılık bir yaz akşamında bozan Özgür Özel, “kendimce bir süreç yürütüyorum” diyerek başladığı konuşmasında bakın içini nasıl döktü.

“Kemal Beye ayıp etmeyin”

Özgür Bey,Seçimi kaybettiğimiz gece, hiçbir şey yapmaya takatim yoktu. Seçimleri kaybetmiştik, gereğini yapmak lazım diye düşünüyordum. Ama hiçbir şey yokmuş gibi davranıldı, öz eleştiri bile yapılmadı” diyerek sözlerine başladı.

Seçimlerin kaybedildiği 14 Mayıs gecesine dönmüştü. “Gereğini yapmak” derken, Kılıçdaroğlu’nun istifasını mı kastediyordu?

Hayır, öyle olmadığını şu sözlerle ortaya koydu:

“Bir değişim olsun ama bu sadece bir Genel Başkan olsun derseniz, Kemal beye ayıp etmiş olursunuz. Çünkü, O’nun emeğini görmezden gelmemek lazım.

Kemal bey de sadece eski MYK üyelerini değiştirirse, onlara ayıp etmiş olur. Çünkü onları atayan da o dur.

Esasen, bir zihniyetin değişmesi lazım.”

Birileriyle yeniden başlamak lazım

Özgür Özel, CHP’nin geldiği durumu kabul etmesi ve yeniden, yeni baştan başlaması gerektiğini anlattı, “Benimle başlamak zorunda değilsiniz. Ama, birileriyle yeni baştan başlamak lazım” dedi. Özel, aynı hataları yaparak, farklı sonuçlar elde edeceğini düşünerek siyasette yol alınamayacağını, kolaycılığa kaçmadan, yepyeni bir siyaset örmek gerektiğini de ekledi.

Kapalı MYK’da neler yaşandığını anlattı

CHP gibi sosyal demokrat partilerde, “her şeyin ilçe kongrelerinde tartışılması gerektiğini” söylemesine rağmen, bir sosyal belediyecilik söyleşisinde, Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlık ettiği bir Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında konuşulanları anlatmaya başladı.

“Çok detay vermeyeceğim. Çok da fazla içerden (toplantılardan) bir şey söylemem. Ama, buradaki samimiyete güvenerek söylüyorum.

Bir gün bir MYK toplantısı yaptık.

Bilinen bir konu konuşuyorduk. ‘Seçimler geliyor aman oyuna gelmeyelim’, ‘buna tepki vermeyelim, buna barolar tepki versin’, ‘sivil toplum tepki versin’ dedik. Böyle bir süreci yaşadık. Bunları yaptık, söylenenlere uyduk durduk. Bir gün; ‘arkadaşlar acaba oyuna gelmeme oyununa geliyor olabilir miyiz dedim.”

Özgür Özel, seçimlerden sonra CHP seçmeninde “duygusal bir kopuş” olduğunun altını çizdi ve “CHP’li seçmen, kızdığı zaman kapıyı çarpar gider, biraz dolaşır sigara içer geri gelir. Ama şimdi kapıyı çarpıyor karanlıkta kaybolup gidiyor. Duygusal bir çöküş var” diyerek CHP seçmeninin içinde bulunduğu ruh durumunu aktardı.

 Tartışılmayan lider iyi değildir

CHP’ye lider adayı olan Özgür Özel, Bodrum açık hava söyleşisinde “lider” tarifini, “Güçlü lider, tartışılmayan lider iyi değildir, çünkü güç yozlaştırır. Denetlenen lider iyidir” şeklinde yaptı.

CHP’de “öz eleştiri” yapılmamasına da itiraz etti, “hiçbirimiz öz eleştiriden muaf değiliz” diyerek parti içi sorunları anlatmaya devam etti. CHP’nin bir özeleştiri süreci yaşamak durumunda olduğunu da hatırlattı.

Kendi öz eleştirisini ise şöyle sıraladı:

“Ben 14 Mayıs seçim kampanyasına en erken başlayan birisiyim. Ben 4 yıl içinde 500’e yakın ilçede 1000’e yakın miting yaptım. 2019 seçimleri dahil 41 ilde, 247 aday tanıttım. Seçim gecesine kadar, 14-28 Mayıs tarihleri arasında, 31 tane miting yaptım.”

Kurultayda genel başkanın anahtar listesini delerek nasıl parti meclisine girdiğini anlatırken, “listede delik vardı ben ona yama yaptım” diye bir yorum getirdi…

Kontenjan Milletvekilliği adaylığı teklifini kabul etmediğini girdiği ön seçimde rekor kırdığını aktardı. “Ben işin direniş tarafında iyiyim” diye kendini tarif etti.  Yıllardır Meclis’te direndiğini, kendisine oy veren kimseyi mahçup etmediğini de belirtti.

“Atatürk’ten alkış alarak ilerlenemez”

Özgür Özel, “CHP’nin oyu ne zaman artacak? AKP’ye rağmen niye oyumuz yükselmiyor?” sorusuna ise şu karşılığı verdi:

“Sen iyi değilsen, yükselemezsin. AKP kötü diye sen yükselemezsin. ‘Ak Parti kötü, halk kötü olan birine oy veriyor’, ‘bunlar aç, kötü durumda ama yine AK Partiye oy veriyorlar’ ezberini terk edelim.

Böyle bir şey yok.  Demokraside uykuya dalanlar, otokraside uyanırlar. Bu nedenle kimse masum değil.

En kolay alkışın Atatürk denilerek alındığı bir siyasi partinin siyaset üretme pratiğinde sorun var. Sıkışınca, Milli Mücadele’den Atatürk’ten bahsederek alkış alarak ilerlenemez.”

“Sol’la ittifak yapmak meşrudur”

Özgür Özel, “CHP, sosyalist ittifak kuracak mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Sağda ittifak yapmak ne kadar meşru ise bence solla ittifak yapmak da en az o kadar meşrudur. Ama yeter ki solda da ittifak yapabilecek, sonuca etkili olacak güçte partiler olabilsin. CHP’nin bir sosyalist ittifak kurmak değil, kendini var eden değerlerle barışık, siyaset üretmesi lazım”

“CHP çok iyi bir iktidar partisidir”

Söyleşiye katılanlardan birinin “CHP bir itiraz partisidir, direniş partisidir, mücadele partisidir” hatırlatması üzerine Özgür Özel şu karşılığı verdi:

“Kuruluş döneminde direnişe, mücadeleye ihtiyaç vardı.  Ama CHP bir kurucu irade partisidir. Demokrasiyi kurmuş bir partidir. CHP, aynı zamanda çok iyi bir iktidar partisidir.

Türkiye’nin sorunu, sosyal demokrat, namuslu bir iktidardan uzak kalmış olmasıdır. Bizim iyi direneceğimize değil, iyi yöneteceğimize insanları ikna etmemiz lazım”

Holding’e nasıl bilet aldırdı

CHP Genel Başkan aday adayı Özgür Özel, CHP tabanından da şikayet etti ve “Tabanın, siyasete ilgisinde de eksiklik var” dedi.

Bunu bir örnekle de anlattı.

“Askıda bilet uygulaması ile parası olmayan öğrencileri, oy kullanmaları için memleketlerine taşıdık. Kimseyi üzmek istemem ama seçime 4 gün kala, 61 bin bilete ihtiyacımız vardı. Kimse yeterince yardımcı olmadı yeterli bilet alınamadı.

Türkiye’nin çok önemli bir ailesi, bir Holdingin başındaki kişiye çok duygusal bir  mektup yazdım.

Dedim ki; “senin deden, Meclis’in çatısına kiremit satarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk zengini oldu. Cumhuriyet, kendi zenginini yarattı.61 bin öğrenci oy kullanmak için memleketine gidecek. Bu bileti siz alın” dedim

O adam, adam gibi adammış. Mesajı okuduktan birkaç dakika sonra o 61 bin bileti aldı. Ya almasaydı…

Türkiye’nin en önemli seçimiydi.

Panellerde en sıkı soruları soranlar, törenlerde en iyi nutuk atanlarımız neredeydiniz? Hangimiz neredeydik arkadaş? 61 bin öğrenciye bilet lazımken.”

“Masum değiliz, hiçbirimiz”

CHP Gurup Başkanı Özgür Özel söyleşiyi, Sezen Aksu’nun “Masum değiliz, hiçbirimiz” şarkısı ile bitirdi.

“Bu geceyi bitirmeden hepimiz için bir şarkı isteyecek olsam Sezen Aksu’dan şu şarkıyı isterim. Masum değiliz hiçbirimiz.

Diyeceğim bu kadar”

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.