Bodrum Gündem

Sanata Evet ile insan yaşamının mutluluğu doğrultusunda çözümler üretilebilir

Bodrum Sanat Fuarı ikinci edisyonu kapsamında oyuncu, yönetmen, yazar Tamer Levent “Sanata Evet Defteri” isimli kitabı ile ilgili söyleşi ve imza etkinliğinde sevenleri ile bir araya geldi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Tamer Levent; Kitap imza etkinliği öncesi “Sanata Evet” fikrinin ve projesinin ortaya çıkış sürecini anlattığı söyleşi gerçekleştirdi.

Yazar Tamer Levent; “Sanata evet” kavramını ilk kez 1981’de Ortadoğu savaşı sırasında kullanmaya başladığını kaydettiği konuşmasında insanların sanat kavramını dar bir çerçevede ele aldıklarına dikkat çekerken Antik Yunan düşünürü  Aristotales’ten Alman filozofu; Engels, Schelling ile Schopenhauer, Nietzsche ve Ernst Gombrich’in sanat kavramını ele alış biçimlerinden örnekler sundu.

Tamer Levent Ankara’ya gerçekleştirdiği bir ziyaret esnasında Atatürk’e ait Çankaya Köşkünün bir duvarında yer alan “Ben Savaşın En Çok Sanat Halini Severim” cümlesine atıfta bulunarak ülkemizdeki en iyi sanatçının Mustafa Kemal Atatürk olduğunun altını çizerken onun en büyük eserinin de Türkiye Cumhuriyeti olduğunu kaydetti.

Tamer Levent konuşmasının devamında şunları söyledi “Özellikle Türkiye’de  sanat eşittir; tiyatro, müzik, mimarlık, edebiyat, dans, resim ve sinema, fotoğrafın kod adı gibi anlaşılıyor. Bu durumda, sanat kelimesi ile anlaşılması söz konusu olan  bir felsefe yokmuş gibi bir algı oluşuyor. Sanat sadece bu ürünlerin genel ismi imiş gibi yorumlanıyor. Bu yanlış algı, sanat felsefesinin insan yaşamında aranması gereken özen kavramından uzaklaştırıyor. Bir işi özenle yapmak yerine, kolayına kaçarak yapmak bir tür zeka zannediliyor. Bu şartlarda sanat kavramının bir yaşama felsefesi olarak kültürleşmesi de engellenmiş oluyor.

SANATAEVET ile insan yaşamının mutluluğu doğrultusunda çözümler üretilebilir.

Kent yaşamının yeniden düzenlenmesi, ortak alanların kullanımı, insanların birbirlerini daha iyi anlayarak birbirine saygı duyması. Bilişim teknolojisinin aktif kullanımı. Bilginin, teori düzeyinde kalmayıp, pratiğe uygulanması, insanlığın farklı kültürel değerlerinin; insan olmanın ortak paradigmaları yanında yaşamın çeşitliliği olarak anlaşılması; din, dil, ırk ve cins farklılıkları yüzünden savaşmak, birbirini öldürmek, cinayet işlemek ya da dünyanın nüfus kontrolünü de  bu şekilde kontrol altına alacağını zannetmek yerine, farklı etkileşimler sağlayan iletişimler ile özgürlüklerin gelişmesine hizmet eden ortak kurallar geliştirilebilir.” dedi.

Bodrum Belediyesi Kültür A.Ş. bünyesinde hizmet veren Herodot Kültür Merkezinde interaktif gerçekleşen ve yaklaşık bir saat süren söyleşi sonrası Tamer Levent “Sanata Evet Defteri” isimli kitaplarını imzaladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.