Bodrum Gündem

Balıkesir Kurtdereli Güreşleri ’ 2023

Türk milleti anadan doğma sportmendir. Henüz yürümeye başlayan köy çocuklarını bile harman yerlerinde güreşirlerken görürsünüz.”

“Benim en çok sevdiğim spor; serbest güreştir.”

M.Kemal Atatürk

63.Geleneksel Balıkesir Kurtdereli Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin Başpehlivanı Ali Gürbüz oldu. Dikkatlerden kaçmayan beyefendi davranışı ile sevilen Gürbüz’ün yeniş sonrası yüzündeki mimikler, görülmeye değerdi. O an, anlatılmaz, ancak yaşanır!

CW Enerji Türkiye Yağlı Güreş Ligi’nin son etabı olan 63. Geleneksel Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri’nin Başpehlivanlığını Ali Gürbüz, uzun süren zaman diliminde puanlama sonucu hakkıyla kazandı!

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve 76 pehlivanın başpehlivan olmak üzere 1306 pehlivanın katıldığı güreşlerde final müsabakaları yapıldı.

Baş boyunda Orhan Okulu’yu mağlup eden Hüseyin Gümüşalan ile sakatlanan Yusuf Can Zeybek’i yenmiş sayılan Ali Gürbüz finale kaldılar.

Ali Gürbüz, final müsabakasında rakibi Hüseyin Gümüşalan‘ı puanlama devresinde “tuş” ederek altın kemerin sahibi oldu. Böylece 63. Kurtdereli Yağlı Pehlivan Güreşleri‘nde Başpehlivanlığını elde etti!

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan ile çok sayıda davetli, basın görevlileri ve diğerlerine ayrılan bölümleri dolduran vatandaşların coşkuyla izlediği, yoğun ilgi gören güreşlerde dereceye girenlere kupa, madalya ve para ödülü verildi.

Geleneksel Güreşler Federasyonu (TGGF) Başkanı İbrahim Türkiş görevinde etkindi. Oldukça da başarılı… İbrahim Türkiş, aynı zamanda Yeminli Mali Müşavir – Bağımsız Denetçi olarak uzman adlar arasında yer almaktadır.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı eğitimci kökenli Sayın Yücel Yılmaz ve çalışanlarının davetli konukları ağırlamaları, onlarla ilgilenmeleri ve Balıkesir’den mutlu ayrılmalarındaki başarıları alkışa değer!

Balıkesir’de yeni hizmete girmiş olan Hilton Garden Inn, dört dörtlük bir işletme… Davetli konukların büyük bölümü burada ağırlandı. Genel Müdür Ufuk Egemen Turan oldukça başarılı, güler yüzlü ve olumlu yaklaşım gösteren bir yönetici… Otel çalışanları da özenle seçilmiş ve görevlerine uyum sağladıklarını gözlemledim. Buradan tüm görevlilere teşekkür eder, başarılarının artarak sürmesini dilerim.

İşletmenin Yeme İçme Müdürü Alpay Çebi ve diğer görevlilerden Ceren Çelik, Özcan Can, İsmail Boztaş, yanı sıra adlarını alamadığım diğer görevlileri tanımakla mutlu oldum!

Onhan Gurme Değirmen Boğazı İşletmesi Restaurant Şefi Semih Kabakçı, işinde özenli ve başarılı!

*

Etkinliğin önemli oranda yükünü taşıyan bölüm Taner Korkmaz Başkanlığındaki Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi oldu! Basın görevlileriyle yakından ilgilenen dairenin görevlilerinden; çok güzel konuşan, insan ilişkilerinde ve davranışlarında

Çok olumlu olan Özlem Güneş’in davetiyle katıldım. Geçen yılda da başarılı performansta bulundular!

Aynı dairenin görevlisi Mustafa Semerci, basın görevlileriyle yakından ilgilindi ve taşınmalarını sağladı. Adı geçen dairenin görevlilerinden Ayşenur Selçuk, Ebru Çelik ile Gülçin Yıldırım rehberlikte bulundular.

Ağalık ihalesini 2 milyon 761 bin TL ile Kemal Aydın kazandı. Aydın, kazandığı koçu, güvenliği sağlayan jandarmaya armağan etmesi alkış topladı1

Tanıma, Tanışma ve Konuşma Fırsatını Bulduğum Başkaca Kişiler:

 Uzun yıllar dostluğumuzu sürdürdüğümüz, kitaplarımı yayımlattığım Ege Matbaası Sahiplerinden, ayrıca Ege Bilim Okulları Sahibi ve başpehlivanlardan Tanju Gemici ile Seçkin Duman’ın sponsorluğunu (Destekleyicilik) yapan Ramazan Güven ile söyleştiğimiz oldu.

–Yıllar önce Kartal’da tanışmakla mutlu olduğumuz; Uluslararası Gazeteci Yazar, Türkiye Güreş Federasyonu Eski Onur Kurulu ile Basın Kurulu Üyesi ve Türkiye’nin İlk Altın Kemerli Gazetecisi Fethi Satıcı ile çoğu zaman beraber olduk. İstanbul’a da birlikte dönüş yaptık.

–Türkiye Güreş Federasyonu MHK Başkan Yardımcısı Raşit Ataş ve sevgili oğlu Nuri Berke Ataş’ın da ilgilerini gördüm. Sağ olsunlar, var olsunlar!

Gazete Merhaba’nın Sahibi Semra Aman Akyürek ile tanıştık. Köşe yazılarımdan göndermeyi ve yayımlanmasını kararlaştırdık.

–MT Dijital Genel yayın Yönetmeni Talha Yurdakök ile aynı şekilde tanıştık ve konuştuk.

–Giyimleriyle renkli kişiler olarak gözlere yansıyan Yörük Beyi Şair İsmet Göner ve Ömer Gündoğan ile aynı sırada oturup söyleştik ve güreşleri izleme fırsatını bulduk.

Şiir, yaşamın her alanında vardır. Şiir olmadan yaşamanın tadı ve anlamı bile olmaz. Geliniz ilgi şiire dönüş yapalım.

Balıkesir-Kurtdereli Güreşleri

 

Alaçam, Ulus, Madırakapı, Kazdağları,

Elbette çok severiz, kesinkes buraları

Dünyada yoktur böyle kardeşlik bağları

Kurtdereli yağlı güreşlerde buluşur ağaları.

 

Pehlivanlar özler o dualı güzel çayırı,

Herkesin kuvvetini Cenab-ı Hak kayırır

Biri galip, arkadaşı sahada yenik sayılır,

Buradan tüm pehlivanlar akışlarla ayrılır.

 

Her sekiz boyda yağlı güreşler yapılır,

Tur atlayan pehlivan mutlulukla ayrılır

İkinci turdaki pehlivan, güreştiğine yenilir,

Berabere kalma yok, hep sonuca varılır.

 

Finaller çetin gelir pehlivanla arkadaşına

Saatinde yenişemeyen kalır puanlamaya,

Paça, kasnak kapan pehlivan yener eşini

Selamını da gönderir kule başhakemine.

 

Birinci, ikinci, üçüncü pehlivanlar kürsüde

Ödülleri almak uğruna dizilirler sevinçle

Birinci altın, ikinci gümüş, üçüncü bakır

Sevinerek kupayı alırlar, hakkımız diye.

 

Güreşler bitince artık seyirciler ayaktalar,

Elleri beraber kaldırırlar duyulur alkışlar,

Alandan dizi dizi ayrılır bütün arkadaşlar

Karesi güreşlerinde unutulmaz pehlivanlar.

İsmet Göner / BALIKESİR

Emeği geçenlere ve özveride bulunanlara kendi adıma teşekkür etmek ve şükranlarımı sunmak isterim.

*

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.