Bodrum Gündem

Özkan Saçkan ile Günün Kitapları – 5 Kasım 2023

Özkan Saçkan ile Günün Kitapları – 5 Kasım 2023

Kahramanlar öykülerde yazara bile başkaldırmış

ÖMÜR Öter’den MELEK GÖRÜLECEK ÇAĞ DEĞİLDİ. Horon teperek ölüm meleğini şaşırtmak isteyen yazar, varlığımızı sonlandıran o gizemli yok oluşa mitolojik ve şiirsel bir dille meydan okuyup modern ve destansı bir ağıt söylemektedir. Yazar; toplumsal ve siyasal huzursuzluğun estetiğini geliştirmeye çalışırken bu huzursuzluk ve aykırı hâller, yazarın öykü karakterlerini de aykırılaştırmış, kahramanlar öykülerde yazara bile başkaldırmıştır. 72 Sayfa. (AYRIKOTU YAYINLARI)

 

 

 

Her şey hikâyesinde bir dilim, bir yaşam kesitidir

BİNNAZ ENVER HANIM’IN ÇAYLARI VE KOCASI… Kitapta, 1927-1940 yılları arasında yazılmış ve ilk kez 1983’ten sonra çıkan öykü kitaplarında yer almış Memduh Şevket Esendal öykülerini okuyacaksınız.  “Her şey onun hikâyesinde bir dilimdir, bir yaşam kesitidir. Bunu allayıp pullamaz, süsleyip püslemez, olduğu gibi aktarır okura.” (Tarık Dursun K.) “Sanatçı kişiliği hiç göze çarpmadan, kendisi de bunu isteyip aramadan, 1948 yılına kadar bir yeraltı suyu gibi aktı geldi.” (Tahir Alangu)  200 Sayfa. (YAPI KREDİ YAYINLARI)

 

 

 

Her adımda şaşırtan bir macera sizi bekliyor

ERİK VOGLER VE YANLIŞ KIZ… Dedektiflik romanları ile paranormal edebiyatı ustaca birleştiren İspanyol yazar Beatriz Osés’in ilginç karakteri Erik Vogler maceralarına devam ediyor. Serinin bu dördüncü kitabında da ilk andan itibaren heyecan, gerilim ve ince mizahın iç içe geçtiği, her adımda şaşırtan bir macera sizi bekliyor. Korkunç bir tehditten kaçan Erik, Fransa’da eski üniversite arkadaşlarıyla buluşmaya giden büyükannesine eşlik eder.  192 Sayfa. (BİLGİ YAYINEVİ)

 

 

 

Mimarlık ve sinema arasındaki ortak doğurgan ilişki

UMUT Şumnu’dan BAŞROLDE MİMARLIK- YEŞİLÇAM  FİLMLERİNDE MEKAN VE MODERNİTE RENKLİ RESİMLİ.  Mimarlık ve sinema, mekân, eylem ve zaman üzerine düşünen ve üreten iki disiplin olarak birbiriyle etkileşim içinde olmuş ve beyaz perdeye yansıyan ilk filmden bu yana birbirlerine sürekli yeni olanaklar, olası yeni görme biçimleri sunmuştur. Bu nedenledir ki mimarlık ve sinema arasındaki ortak doğurgan ilişki mekânın kavranmasından, kurgulanmasına, üretiminden sunumuna kadar çeşitlenen pek çok araştırmaya konu edilmiştir. 288 Sayfa. ( EVEREST YAYINLARI)

 

 

Bağışıklık sisteminin temel yapı taşlarının işlevleri

PAUL Klenerman’dan BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ. Kitapta, evrim yoluyla miras aldığımız bağışıklık sisteminin temel yapı taşlarının işlevlerini nasıl eşgüdümlü hale getirdikleri incelenmiştir. Bu iş normalde o kadar iyi yapılır ki, gündelik hayatımız üzerindeki etkisine pek aldırış etmeyiz ve ancak işler kötüye gittiğinde bizim için önemli hale gelir. İnsanlık, bağışıklık sisteminden yararlanarak aşı geliştirmede son derece başarılı oldu. 288 Sayfa. (İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI)

 

 

 

Gerçekçi verileri anlamaya çalışmak

YILDIRIM Koç’tan AKP’NİN YARATTIĞI MUTLAK YOKSULLAŞMA: “RÜZGAR EKEN FIRTINA BİÇER.” Yazar, kitabında, halkın AKP’ye verdiği “oy desteğini” ve ayrıca tek tek bireylerin veya siyasî örgütlerin/partilerin değil, başta işçi sınıfı olmak üzere tüm emekçi sınıf ve tabakaların AKP’nin yarattığı yoksullaşma süreçleri karşısındaki olası tepkilerini spekülasyondan uzak duran “gerçekçi ve maddî” verilerle anlamaya çalışıyor. AKP, dinsel ve milliyetçi ideoloji aracılığıyla devam ettiriyor. 144 Sayfa. (EPOS YAYINLARI)

 

 

 

Sanat tarihinin lineer anlatısına çelme takmak

ASLI Kotaman’dan SANATIN ERKEKSİZ TARİHİ. Yazar kitabında sanat tarihinin lineer anlatısına bir çelme takmayı istiyor. Frida’yı adıyla, Picasso’yu ise soyadıyla tanımlıyor oluşumuzun sempati örtülü bir ayrımcılık olduğunu kabul etmeli, en çok bildiğimiz sanatçıların hemen tümünün erkek olmasını fark etmeli, “Yahu kadın sanatçıların adını neden öğrenemedik?” diye isyan etmeliyiz. Linda Nochlin “Neden Büyük Kadın Sanatçı Yok?” makalesini niye yazmış biliyor musunuz?  Yok mu gerçekten? 176 Sayfa. (KARAKARGA YAYINLARI)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.