Bodrum Gündem

CHP’de yeni dönem sancılı olacak

CHP’nin 38. Kurultayı sonuçlarını üç cümle ile özetlersek;

-Önümüzdeki süreçte, Özgür Özel “rahat” olmayacak,

-İmamoğlu’nuın gölgesi “Özel’in üzerinde” olacak

-CHP’de “sular” durulmayacak.

38.Olağan Kurultay sonunda yeni Genel Başkan Özgür Özel’in elini havaya kaldırmamakla suçlanan Kılıçdaroğlu, “el kaldırma” eylemini bugün gerçekleştirecek.

CHP Genel Başkanlığı’nda devir-teslim töreni bugün yapılacak. Özgür Özel, devir-teslimin genel merkezde bahçede yapılmasını istedi.

Böylece, kurultayda gerçekleşmeyen el kaldırma hareketinin, yine teşkilatın gözleri önünde yapılmasını istedi.

Kemal bey törenin bahçede teşkilatla birlikte yapılmasını kabul etmedi. Ancak, genel başkanlık makamında yapılacak devir-teslim töreninden sonra, (gazetecilerin isteği ile de olsa)  Özgür Özel’in elini havaya kaldıracak, birlik-beraberlik mesajı verecek.

**

CHP’de bir kurultayı daha, tartışmaları ile birlikte, geride bıraktık.

Ancak, önümüzdeki süreçte; Özgür Özel “rahat” olmayacak, CHP’de ise “sular” durulmayacak.

CHP,  İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gölgesi ile yoluna devam edecek.

Bunun belirtileri, kurultayda ortaya çıktı.

İmamoğlu’nun gölgesi CHP’nin üzerinde olacak

Özgür Özel- Ekrem İmamoğlu tartışmalarının ilki kurultayın 2. gününde, parti meclisi seçimleri öncesinde yaşandı.

Bu nedenle de oy kullanma süreci birçok defa ertelendi ve ertesi gün sabah saatlerinde oy verme işlemi başlayabildi.

Nedeni ise, partideki “Alevi Hakimiyeti”.

Ekrem İmamoğlu, Kemal bey’in görev süresince Alevilere “pozitif ayrımcılık” yaptığına inanıyor.

Hatta, bunu AK Parti’nin ünlü bir ismini ziyarete gittiğinde de dile getirdiği, “Aleviler partinin her yerini sarmış” mealindeki sözlerlee dile getirdiği iddia ediliyor.

Partideki Alevilerin sayısı, İmamoğlu’nu rahatsız mı ediyor?

Özgür Özel’le ilk tartışması da yine bu nedenle oldu.

Özel, Alevi kökenli, İstanbul İl Başkan Adayı Cemal Canpolat’ı Parti Meclisi’ne almak istedi. Daha önce de İstanbul il başkanlığı yapan Canpolat, son kongreye de Kılıçdaroğlu’nun adayı olarak girdi ancak seçimi kaybetti. Kongre sonunda yaptığı konuşmada da İmamoğlu’nu sert sözlerle eleştirmişti.

İBB Ekrem İmamoğlu bu nedenle Alevilerin temsilcisi olarak Cemal Canpolat’ın Özel’in listesinden parti meclisine girmesini istemedi. Bu konuda Özgür Özel’le uzun süre tartışmak zorunda kaldı. Sonunda Özel geri adım attı ve Canpolat parti meclisine giremedi. Listedeki Alevi sayısı da oldukça azaltıldı.,

Ekrem İmamoğlu ise İstanbul ağırlıklı isimleri parti meclisine sokarak, İstanbul-Ankara hattına yerleştirdiği bu isimlerden, partideki her hareketi kontrol edebilecek konuma geldi

Özel-İmamoğlu arasında ikinci tartışma Parti Meclisi seçiminden sonra yaşandı. İmamoğlu İstanbul’a gitmeden önce Özel’i bir kez daha ziyaret etti. 15 dakika süren bu görüşmede de parti meclisine giren isimler tartışıldı. Listenin delinmesi ve Kılıçdaroğlu’na yakın isimlerden 9 kişinin parti meclisine girmesi İmamoğlu’nu rahatsız etmişti.

Görüşme sonrası iki ismin de çok gergin olduğu dikkati çekti. Özgür Özel’in gerginliğini saklayarak, gülümsemeye çalıştığı dikkati çekti. İmamoğlu’nun yüzüne bakamıyordu. İmamoğlu ise öfkesini kontrol altında tutuyor, yüzünün asıklığını ise saklayamıyordu. Aralarında “önce kim konuşacak” tartışması da yaşandı. Sonunda İmamoğlu’nun ilk konuşmayı yapmasında anlaşıldı.

Özgür Özel, ilk günden tartışma izlenimi vermemek için, İmamoğlu ile aralarında “kardeşlik ilişkisi” olduğunu, Ekrem beyle CHP’de çok şeyler yapacaklarını söylemek durumunda kaldı.

CHP’de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak dedik.

Bir yandan İmamoğlu’nun gölgesi altında çalışmak zorunda kalacak olan CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel, diğer yandan yeni bir muhalif grupla da mücadele decek.

Oğuz Kaan Salıcı Hareketi.

Çünkü, Kemal Kılıçdaroğlu döneminde 2. Adam konumunda olan İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı liderliğinde, CHP içinde yeni bir muhalif hareket yaşanması bekleniyor.

Salıcı’nın ekibinde parti meclisi listesini delen 9 milletvekili de olacak. Bu ekibin sayısı süreç içinde artacak. Oğuz Kaan Salıcı ve ekibinin parti meclisi toplantılarında Özel’in karşısında muhalif olarak duracak.

Delege küstü, parti meclisinde oy kullanmadı

Oğuz Kaan Salıcı “muhalif” hareketinin ilk belirtileri de parti meclisi seçimi sırasında ortaya çıktı.

Genel Başkan seçiminden sonra “partiye küsen” CHP delegesi, parti meclisine giren isimlere de oy vermedi.

60 kişilik parti meclisinde en fazla oy alarak ilk sırada yer alan, “Değişim ve İmamoğlu yanlısı” İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, sadece 648 oy alabildi. Oysa bu rakamının 800-900’lar düzeyinde olması bekleniyordu.  Oy kullanan 1277 delegenin yarısı bile parti meclisine oy vermedi. Önceki kurultaylarda parti meclisi birincisi en az 750 oy alıyor, 570 oy alanlar 60 kişilik parti meclisine giremiyordu.

Delegenin bu tepkisi önümüzdeki süreçte, parti içi muhalefete katılır mı, bilinmez

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.