Bodrum Gündem

14. Boğaziçi Zirvesi, 2023

Bilge olmak, nelere göz yumulacağını bilmektir.

William James

 “Başarı, istediğini elde etmek, Mutluluk, elde ettiğini sevmektir.”

Brawn

 Planınız bir yıl içinse pirinç ekiniz, on yıl içinse ağaç dikiniz, yüz yıl için ise insanları eğitiniz.
Huang-Çe

Kaplumbağaya dikkat ediniz! Kafasını çıkarıp risk aldığında ilerleyebilir.
James B. Conant

***

Sayın Cengiz Özgencil’in kurucusu ve başkanı olduğu UİP-İCP düzenlemesindeki etkinliği geçmiş yıllarda da izlediğim ve gazetelerde köşe yazısı olarak değerlendirdiğim oldu.

Bu her nasılsa davet almadım. Ancak katılımcı Damla Güven’in paylaşımından öğrendim ve Beşiktaş Conrad Otel’de oldum. Her zamanki gibi işini seven Özgencil’i yine koşuşturma anında gördüm ve merhabalaştık. Basın masasında kaydımı yaptırdıktan sonra gösterilen salonda yerimi aldım.

Bu yıl 14’üncüsü yapılan Boğaziçi Zirvesi, “Gelecek Yüzyılı Karşılamak” temasıyla gerçekleştirildi. 16-17 Kasım tarihlerinde düzenlenen ve bu yıl 53 farklı ülkeden konuşmacı ve katılımcının yer aldığı zirvede, çok taraflı iş birliğinin barışın ve kalkınmanın temeli olduğu vurgulandı.

Önceden belirlenen iki günlük etkinlik programına göre; Katar Ticaret ve Endüstri Bakanı Sheik Mohammed bin Hamad Bin Qassim Al Abdullah Al Thani konuştu.

Karar alma ve politika geliştirme anlamında zirvenin önemine değinen Darfur Sultanı Al-Sultan Ahmed Dinar; “Türkiye’nin her alanda büyük bir sıçrama gerçekleştirdiğini ve tüm dünyaya ilham verdiğini” belirtti.

 Suudi Arabistan Ankara Büyükelçisi Fahad Bin Assaad Bin Abdulkareem Abualnasr ise konuşmasında; “Çok taraflı iş birliklerinin olduğu bir dünya barışın temeli ve bu da kalkınmanın en önemli unsuru. Suudi Arabistan olarak küresel ekonomide iş birliğiyle ekonomik istikrarı ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeye önem veriyoruz. Hem Suudi Arabistan hem Türkiye, bölgenin en önemli iki ekonomisi olarak 2030 vizyonu çerçevesinde güçlerini birleştiriyor. İki ülkenin de kalkınmasına fayda sağlayacak şekilde devam eden iş birliğimizin giderek güçlenmesini umuyoruz.” Dedi.

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka; “Geleceğe dair uzun vadeli hedefler belirlemeliyiz. Adaletten yoksun eşitlikten uzak bir çizgide dünyamız daha kötü bir geleceğe sürükleniyor. Yarını beklemeden bugün harekete geçmemiz gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda yapay zeka başta olmak üzere oyun değiştirici gelişmelerin tüm insanlığın faydasına olması için iş birliğini önceleyen bir formül bulmalıyız.” Değerlendirmesinde bulundu.

Ürdün Senato Başkanı Faisal Akef Al-Fayez;  “  Ekonomik istikrarsızlık ve göçler insanları geleceğe dair umudunu azaltıyor, Sosyal ve toplumsal anlamda birçok sıkıntı mevcut bu uluslararası ilişkilere de yansıyor. Pandeminin ardından enerji krizleri ve gıda tedarikinde yaşanan sıkıntıların dışında iklim krizi yaşadığımız sıkıntıların başında geliyor.” Söyleminde bulundu..

Bu yıl ekonomi panellerinin ön planda olduğu zirvede, Türkiye’deki yatırım fırsatlarının da altı çizildi. Zirvede yurt dışından gelen yatırımcılar, sektörel bazda özellikle enerji ve bankacılık sektörlerinde önemli B2B görüşmeler gerçekleştirdi. Zirvede düzenlenen panellerde ekonomiden kültür ve sanata, teknolojiden dijitalleşmeye, enerjiden tarım ve gıda güvenliğinden, spora özellikle pandemi sonrası değişen dünyanın yeni vizyonu konuşuldu.

UİP Kurucusu ve Başkanı Cengiz Özgencil; “27 ayrı panelde, kendi alanlarında uzman kişilerin yer aldığı zirveyle dünya barışına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtirken; hem katılımcı hem de bilgilendirme konusunda değerli bir toplantı olduğunu vurgulayarak  zirvenin 14’üncü yılında da Türkiye çıkarlarını ön plana alarak bağımsız ve güçlü bir şekilde adım adım ilerliyoruz.” dedi.

UİP Onur Kurulu Başkanı Rona Yırcalı; “Gelecek yüzyılda nelerle karşı karşıya kalabileceğimizi bu zirvede tartıştık. İklim değişikliği ve enerji krizini göz önünde bulundurmadan geleceği planlayamayız. Sağlık, beslenme, konut, eğitim, adaletsiz gelir dağılımı küresel manada artan sorunların başında geliyor. Bu sorunları bozardı etme lüksümüz yok.” değerlendirmesini yaptı.

Ekonomik darboğazda olduğundan mı nedir? Geçmiş yıllarda stant açan kişi ve kuruluşlar kendilerine özgü ikramda bulunurlarken bu yıl ikram yapmadılar! Conrad Otel görevlilerinin ara içecek ve ikramları ile verdikleri öğle yemeği kaliteli bulundu!

Necati Cumalı derki: “ İçimden hep iyilik geliyor, Yaşadığımız dünyayı seviyorum!  Kin tutmak benim harcım değil.”

Başta UİP Kurucusu ve Başkanı Cengiz Özgencil olmak üzere, emeği geçenleri ve görevlerinin bilincinde olan tüm çalışanları kutluyorum.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.