Bodrum Gündem

Özkan Saçkan ile Günün Kitapları – 19 Kasım 2023

Özkan Saçkan ile Günün Kitapları – 19 Kasım 2023

Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım. 

NADAS YILKI AHESTE – KIVILCIM KURGULAR,
ANİ EFSANELER, ACELE DESTANLAR:
Yazarın deyişiyle kıvılcım kurgular, ani efsaneler, acele destanlardan; marşlar, gazeller, semailer ve masallardan oluşan 37 parçalık bir anlatı cümbüşü. İLİŞKİ DANSI: İnsan ilişkilerinin karmaşık koreografisini masaya yatırıyor. Yazar yirmi beş yıllık meslek hayatında edindiği deneyim ve gözlemleri paylaşıyor. ÇİMEN YAPRAKLARI: Kitap her dizesinden fışkıran coşku, umut ve esrime, iyi ve güzel olana varma umudunu taze tutuyor. BİRLEŞMELER: Merkezinde kadın karakterlerin yer aldığı “Aşkın Tamamlanışı” ve “Sakin Veronika’nın Baştan Çıkışı” adlı iki uzun öyküden oluşuyor. İNTİKAM BENİMDİR: Hayatlarının zor bir döneminden geçen üç kadının, avukat Susane, kâğıtsız göçmen çocuk bakıcısı Sharon ve çocuk katili Maryline’in birbirine geçmiş hikâyesi. ANLATICI MAĞAZASI: Kitap gerçekle gerçeküstünün iç içe geçtiği bir hikâye anlatıyor.

İşte o kitaplar;

//

Nostaljiyi toplumsal ve kültürel metaforlarla işliyor

İLHAN Duruse’den NADAS YILKI AHESTE–KIVILCIM KURGULAR, ANİ EFSANELER, ACELE DESTANLAR. Yazar söz oyunlarına, çağrışımlara, popüler kültür ikonlarına, siyasal olaylara ve tarihsel figürlere yaslanıyor. Nostaljiyi toplumsal ve kültürel metaforlarla işliyor. Geleneksel öyküleme biçimlerini canlandırarak türler ve metinler arası bir zeminde dehlizler oluşturuyor. 152 SAYFA. (YAPI KREDİ YAYINLARI)

 

 

 

 

 

 

//

Evlilik ve ilişkilerde denge nasıl sağlanacak

İLKNUR Yılmaz’dan İLİŞKİ DANSI. Uzman Klinik Psikolog yazar, kitabında insan ilişkilerinin karmaşık koreografisini masaya yatırıyor. Yirmi beş yıllık meslek hayatında edindiği deneyim ve gözlemlerle, okuyucularına ilişkilerinin derinliklerine dalmak için bir fırsat sunuyor. Yalnızca romantik ilişki dinamiklerinin değil, aynı zamanda toplumsal normların ve aile beklentilerinin de incelendiği kitapta, evlilik ve ilişkilerde dengenin nasıl sağlanacağı, sınırların nasıl korunacağı meselelerine de yer veriliyor. 232 SAYFA. 

(NEMESİS KİTAP)

//

 

 

 

Yolculuğun sonundan geriye doğru bir bakış

WALT Whitman’den ÇİMEN YAPRAKLARI. Yazar, Amerika’da demokrasi, ulus olma, beden ve cinsellik kavramlarını şiire taşıyan Whitman ilk modernist şairlerdendir. Ölüm döşeği edisyonu olarak adlandırılan bu baskıda şairin “Yolculuğun Sonundan Geriye Doğru Bir Bakış” adlı yazısıyla birlikte kitap 438 sayfaydı ve 400 civarında şiirden oluşuyordu. Çimen Yaprakları’nı oluşturan bütün şiirler Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi’nde yayımlanırken dört ciltte toplandı. Elinizdeki kitap bu ciltlerin ilkidir. 160 SAYFA. 

(İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI)

 //

 

 

 

 

Yazarın yüksek modernist üslubunun erken bir görüntüsü

ROBERT Musil’den BİRLEŞMELER. Yazar ilk dönem eserlerinden olan Birleşmeler, merkezinde kadın karakterlerin yer aldığı “Aşkın Tamamlanışı” ve “Sakin Veronika’nın Baştan Çıkışı” adlı iki uzun öyküden oluşuyor. Bu iki öyküyü dünya edebiyatının en girift eserlerinden kabul eden eleştirmenlere göre yazar okura, başyapıtı Niteliksiz Adam’da mükemmelleştireceği yüksek modernist üslubunun erken bir görüntüsünü sunuyor.  104 SAYFA. 

(CAN YAYINLARI)

//

 

 

 

 

O odada iki çocuk arasında ne geçmişti

MARİE Ndiaye’den İNTİKAM BENİMDİR. H. Susane -romanda adını öğrenemeyiz- kırk iki yaşında bir avukattır. Bir gün Gilles Principaux kapısını çalar: Karısı Maryline çocuklarını öldürmüştür. Susane’dan karısını savunmasını ister. Bu adamın onu seçmesi tesadüf müdür? Yoksa o, Susane on yaşındayken onu odasına çağıran on dört yaşındaki çocuk mudur? O odada iki çocuk arasında ne geçmiştir?  Susane’ı avukat olmaya karar verdiren bu olayı roman boyunca öğrenemeyiz. Ama uzun monologlar ve Ndiaye’nin yarattığı iç karartıcı atmosfer sayesinde, geçmişin kadınların üzerinde yarattığı etkiyi en derinimizde hissederiz. 240 SAYFA.

(EVEREST YAYINLARI)

//

 

 

Romanı bitiremeyen, ayrılık acısı çeken biri

FURKAN Kemer’den ANLATICI MAĞAZASI. Cihan Oran, yazmak istediği romanı bir türlü tamamlayamayan, yalnızlık ve ayrılık acısı çeken biridir. İnternette gördüğü reklam sonrasında, edebiyat tarihinde iz bırakmış yazarların üretildiği ve kiralandığı bir mağazaya gider. Cihan’ın romanı, Son Karar Sokağı adı verilen bir yerde geçer. Son Karar Sokağı’nın yönetim kurulundaki Hikmet, insanlara ölümü hatırlattıklarını düşünerek rahatsız olsa da diğer kurul üyeleri için bu büyük bir sorun değildir. 144 SAYFA.

(EKSİK PARÇA)
//

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.