Bodrum Gündem

Bodrum Barajı, STK’lar itiraz edince iptal edilmiş

Sevgili Bodrumlular;

Geride bıraktığımız yaz aylarında çok su sıkıntısı çektiniz. Su kesintilerine isyan ettiniz.

“Su, bir yaşam hakkıdır, siyasete alet edilmemelidir” dediniz, dinletemediniz.

Direndiniz, cezalandırıldınız. Feryadınız, 750 km uzaklıktaki Başkent Ankara’da duyulmadı.

Hükümet tarafından yalnız bırakıldınız.

Su kesintileri konusunda çok şey yazıldı, çok şey söylendi. Hepimiz bir sorumlu aradık. Hükümet ile Büyükşehir Belediyesi birbirlerini suçladı

Bu süreçte, Hükümet tarafı ise 3 maymunu oynuyor, Bodrum’un su çığlıklarını duymuyor, patlayan su borularından boşa akan suları görmüyor, sorununun çözümünü de bilmiyordu.

Mevcut su ile, yaz sıcağında susuzluktan kavrulan Bodrum insanını değil, termik santralleri soğutmayı tercih ettiler.

Sonunda doğa yardıma koştu, yağmurlar başladı ve susuzluk azaldı.

Ancak, yeni sezonda ne olacaktı?

Susuzluğun çözümü konusunda DSİ ve bağlı olduğu Bakanlık ne yapacaktı? Geçtiğimiz günlerde tüm bu sorular, Tarım ve Orman Bakanı’na soruldu.

Ancak gelen cevap iç acı değildi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, susuzluk konusunda bütün sorumluluğu Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ve Sivil Toplum Kuruluşlarına attı.

Su parasını sen alıyorsun, çözümü de sen bul

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ’ye, “su paralarını sen alıyorsun. Hatların bakım ve onarımı da sana ait” dedi.

“ 31.03.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6360 sayılı Kanun gereği, Muğla Belediyesi’nin, büyükşehir belediyesine dönüşmesi neticesinde, bahse konu içme suyu tesislerinin işletme ve mülkiyeti Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan MUSKİ’ye geçmiştir.

Devir protokolüne göre bütün mevcut tesislerin bakım-onarım ve işletmesi MUSKİ’nin sorumluluğunda olup suyun bedeline ait tahsilatlar aynı kurum tarafından yapılmaktadır.”

Bodrum Barajı yapımından STK lar yüzünden vazgeçildi

Bakan Yumaklı, Sivil Toplum Kuruluşlarını (STK) da suçladı.

Bodrum’un içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Bodrum Barajı’nın yapımından STK’lar yüzünden vazgeçildiğini iddia etti:

“DSİ tarafından Bodrum ilçesinin içme suyu ihtiyacı dikkate alınarak geliştirilen Bodrum Barajı projesinden, yıllık 13 milyon metreküp içme suyu verilmesi amaçlanmış olup, Bodrum Barajı için onaylanan ÇED raporu, STK’ların açtığı dava sonucunda iptal olmuş ve Bodrum Barajı projesi durmuştur.”

Geyik Barajı’ndan gelen suyu MUSKİ işletiyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin “yalanlamasına” rağmen içme suyu tesislerinin DSİ tarafından, Büyükşehir Belediyesi’ne devredilme sürecini de şöyle aktardı:

07.12.2001 tarihinde DSİ 21. Bölge Müdürlüğümüz, “Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi” kapsamında, içme suyu tesislerinin (arıtma tesisi, depolar, isale hatları vb.) yapımını gerçekleştirmiş ve tüm tesisler 15.12.2011 tarihinde Mülga Bodrum Belediyeler Birliğine devredilmiştir. Muğla Belediyesi’nin büyükşehir belediyesine dönüşmesi neticesinde içme suyu tesislerinin işletme ve mülkiyeti Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan MUSKİ’ye geçmiştir.”

Bakan Yumaklı, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin tüm iddialarına cevap veriyor.

Ancak Bodrum’un su sıkıntısına çare olacak herhangi bir projeden bahsetmiyor

Bodrum ise cezalandırılmaya devam ediliyor

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.