Bodrum Gündem

Bodrum Halkına Duyurumuzdur

Bodrum Halkına Duyurumuzdur

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu 31 Mart 2024’te yapılacak olan Yerel Seçimler ile ilgili açıklamada bulundu.

Bodrum Gündem Haber

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“31 Mart 2024’te önümüzdeki 5 yıllık dönem için Yerel Seçimler yapılacak. Muhtarlarımızı, İlçe Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkan ve Meclis üyelerini seçeceğiz.

Önemli bir seçim yapacağız, peki niçin önemli buluyoruz? TMMOB’da örgütlenmiş, 4000’e yakın üyeden oluşan, bu kentte yaşayan biz mimar, mühendis ve şehir plancılarını ne bekliyor, tavrımız ne olacak?

Mesleğimizin uygulama sınırları yasalar, yönetmelikler, uluslararası mevzuat ve imar planları tarafından belirlenir. Merkezi idare yönetmelikleri oluşturmakla; yerel yönetimler de imar planları ve plan uygulamalarını gerçekleştirmekle sorumlu ve yetkilidirler. Sonuçta merkezi idare ve yerel yönetimlerin çizdiği sınırlar içinde biz, mimar, mühendis ve şehir plancıları mesleklerimizi uygulayarak bu süreci tamamlıyoruz.

Bugün Bodrum’da, çoğu yerde olduğu gibi, sürdürülebilir, yaşanabilir, adil ve rasyonel bir yaşamı oluşturamayan, hatta hedeflemeyen bir süreç ortaya çıkmıştır. Bu süreç, neredeyse yönetilemez bir sorunlar yumağı yaratmıştır. Bu durum artık görülmelidir.

Yarımadamız bugün her anlamda taşıma kapasitesinin sınırında olup, bütüncül bir rehabilitasyona ihtiyaç duymaktadır.

Su kaynakları yönetimi, atık yönetimi, hava-su-toprak ve gürültü kirlilikleri ile ulaşım ve yapılaşmadan kaynaklı ısı adalarının belirlenmesi gibi iklim değişikliklerinin etkilerini arttıran etmenleri göz önüne alarak, belediye meclisi tarafından onaylanacak Çevresel Entegre Yönetim Planı hazırlanmalı, ilçenin anayasasının temelini oluşturacak, sürdürülebilir bir Bodrum için kılavuz olmalıdır.

Yarımadanın su kaynakları doğru analiz edilerek bir su yönetim sistemi oluşturulmalıdır. İklim değişikliğinin karmaşık etkisi modellenerek su kullanım senaryolarına entegre edilmelidir. Gelecekte yarımadanın su ihtiyacının karşılanması için orta ve uzun mesafelerden ilave su kaynaklarının aktarılması planlanmalıdır.

Yenilenebilir enerji kaynakları doğru ve etkin kullanılarak temiz enerji politikası uygulanmalıdır.

Sıvı ve katı atık bertaraf sistemlerinde geri dönüşüm ve sıfır atık hedefinin gerçekleştirilebilmesi için bütüncül atık yönetim planı hazırlanıp, uygulanmalıdır.

Sıfır atık hedefinde, Sürdürülebilir Turizm kriterleri de göz önünde bulundurularak, yat turizmi işletmeleri de dâhil tüm turizm işletmelerinden, her tür atığın alımı ve bu atıkların bertarafı, Belediyenin denetimi ile yapılmalıdır,

Kıyılarımız başta olmak üzere, kamusal alanlar tüm işgallerden arındırılarak halkımızın kullanımına sunulmalıdır.

Toplu taşıma öncelikli, deniz ve raylı ulaşım sistemlerini de kapsayan Ulaşım Ana Planı acilen hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.

Yapı sektörünün inşa süreci içinde yer alan tüm bileşenlerinin yasal mevzuat, teknik şartlar ve coğrafyamıza uygun hizmet üretmesi sağlanmalıdır. Bodrum’u hukuksuz, kaçak yapılara mahkûm eden ranttan yana değil, halktan yana olunmalıdır.

Bir an önce 1.derece deprem kuşağında olan Bodrum Yarımadasının bina envanteri çıkarılmalı, depreme dayanıklı yapıların oluşmasında TMMOB bileşenlerinin öncülüğünde makro anlamda çalışmalar yapılmalı. Kontrolsüz yapılaşmalar tavizsiz engellenmelidir.

Yapım sürecinde yer alan meslektaşlarımızın yasal mevzuat, teknik şartlar ve coğrafyamıza uygun hizmet üretmesinin önü, liyakatli belediye yönetimi ile, uygulamada kayırmacılık olmadan açılmalıdır.

Planlama anlayışı rant güdümünden çıkartılarak, ekolojik ve uzun vadeli olmalıdır.

Yerel ürün ve üreticileri baş tacı yapacak kalkınma modelleri oluşturulmalıdır.

Belediye sınırları içerisinde çalışanların barınma sorununa çözüm olacak sosyal konut projeleri üretilmedir.

Ülkenin içerisinde bulunduğu yıkıcı enflasyon sürecinde Belediyede çalışan üyelerimizin özlük ve sosyal hakları başta olmak üzere, sosyal belediyecilik anlayışı ile mimarlara, mühendislere ve şehir plancılarına TMMOB tarafından belirlenen asgari fiyat ücretinin üzerinde hakları verilmedir.

TMMOB bileşenleri olarak akıl, bilim ve doğadan yana kentin sakini değil, sahibiyiz anlayışı ile kamuoyuna saygı ile duyururuz.”

Yorumlar

  1. Güngör Komşuoğlu dedi ki:

    Belediyemiz şeffaf ve adil yönetilmeli. Fen adamları Belediye icraatlarını denetlemelidir. Bu yapılmadığı sürece başıboşluk, dağınıklık ve her hususda plansızlık kaçınılmazdır. Bir belediye başkanının tabii ki hedef ve hayalleri olabilir, önemli olan, yaşayanların hayal ve beklentilerini ortaya koyabilmektir. Unutmayalım; haksızlık ve hukuksuzluk sadece dağınıklıktan kaynaklanır ve beslenir. Saygılarımla

    1. Merhaba salar dedi ki:

      Yeni mi aklınıza geldi gokcebelden demirci Mehmet

    2. Rahel Meshne dedi ki:

      Haklısıniz. Belediyeyi vasifsiz bir sürü insanla doldurursa boyle neticesi olur. Liyakat yok, yeter ki bodrumun yerlisi olsun. Hemen kılıfına uydurup iş veriyor b.b. bu sebepten dolayi artik bodrumun yerlisi bir belediye başkan adayina oy vermemek lazim.

      1. Bülent Polat dedi ki:

        Size noktasından virgülüne kadar katılıyorum. En iyi becerebildikleri iş mesai bittikten sonra nereye rakı içmeye gideriz diye düşünmeleri. Bodrum bizim ata toprağımız, Bodrum için ne yapmalıyız nasıl kalkındırırız diye bir düşünce yok !

  2. TUGRUL SALTUKOGLU dedi ki:

    Her paragrafınıza katılıyorum.Kuvvetle destekliyorum.Ümidim ,vasıflı bir mimar,mühendis veya şehir planlamacısının seçilmesidir.

  3. Zühal Asma Kummerle dedi ki:

    Evet.8 YILDIR Buradayim Gozlemim;FAZLA GÖÇ VE BİRİKMİŞ SORUNLARI OLAN Bodrum oluşmus vaziyette

  4. AYŞIN UĞUR dedi ki:

    Bu toplantilari yapan, yaziyi hazirlayan emegi gecen herkese sonsuz tesekkurler

    Gorrunen en buyuk sorunumuz SU. Hem sebeke hem de icme suyu. Temini ve fiyatlari.

    Saygilarimla

  5. Seda BAYER dedi ki:

    Belediye Bşk. Mutlaka Değiştirilmeli
    Daha Kötüsü Gelmedi Heryönüyle Bir
    Felaket BODRUMLU İçin Ben Bunu
    Yaptım Diyebilirmi ? İsatanbulda BBB
    40.-TL ye 3 çeşit yemek veriyor Bodrum
    Belediye Cafelerde PEYNİRLİ TOST
    69.- TL Yollar,Kaldırımlar Felaket Bukadar
    Pis Bodrum Yaşanmadı ŞEHİR PLANLAMACI
    KADIN Bşk. Gelmeli En Büyük İşveren
    Belediye Maliyeti Karşılayan BODRUMLU
    Eski Garaja veya Çarşı Cafenin yerine
    100 kişilik KENT LOKANTASI Açmak
    Çokmu Zor 5 Senedir Ben Bodrum için
    Bodrumlu için şunu yaptım diyebilirmi ?
    CHP İlçe Başkanı Derin Uykuda .

  6. Ayşen Öztürk dedi ki:

    Ortakent, Müskebi mahallesi, acil kanalizasyon ve arıtma bekliyor,kışın yağan yağmurlar fosseptikleri taşınıyor her yer enfekte ve “bok”icinde, vidanjorler de çok pahalı ve de heryer de mantar gibi yapılaşma hızla suruyor, lütfen acil önlem alınsın, pis sularda doğru denize akıyor!!!!!

  7. Kayhan Sızır dedi ki:

    Eski Belediyelerin oluştuğu yerlerde mutlaka oradan sorumlu ve orada görev yapan belediye başkan yardımcıları olmalıdır.
    Bu kişiler liyakatli meslekleri uygun kişilerden seçilmelidir. Tek merkezden Bodrum’u yönetmek çok ama çok zor.

  8. Tevfik ERDOĞAN dedi ki:

    Yerinde mükemmel bir duyuru. Başarılar diliyorum

  9. Zafer Kural dedi ki:

    Mimarlar çok teknik ve doğru konulara değinmişler ama Bodrum a esas ruhunu kaybettiren, Bodrum mimarisinin yüzlerce yıllık tecrübeye dayalı yapı teknik ve tarzını gözardı ederek, ruhsuz, kişiliksiz, beton cam yığını yapıları tasarlayarak Bodrum a dolduranlar kimler , bir de o konuya değinselerdi keşke

  10. Levent Dinçer dedi ki:

    Hepsine katılıyorum. Ancak yerel yönetimler, özelinde Bodrum Belediyesi bırakın kıyıları işgalden kurtarıp halka açmaya, sahile beton döküldüğünü gören zabıtası bile ses cikarmamaktadir. Denize lağım suyu karıştıran dereyi ihbar eden belde CHP sorumlusunu susturup kılını bile kıpırdatmadi CHP’li belediye. Bu haliyle Bodrum Belediyesi bir çıkar grubudur, hizmetle falan alakası yoktur.

  11. Ferdan Aydın dedi ki:

    Turgutreis Ayarlar her sene yol çalışmaları bitmek bilmiyor mahalle arası lağım tasmaları da çabası her yer pislik çöplük içinde belediyeler halka hizmet yapmicaklarda ne yapacaklar acaba