Bodrum Gündem

4 Şubat Tarihli Günün Kitapları  

4 Şubat Tarihli Günün Kitapları  

Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım.

TOZ DUMAN DAĞILINCA: Mizahi diliyle modern Çin romanının en özgün temsilcilerinden olan kitap ile aptal sözcüğü yepyeni anlamlar kazanıyor. Yazar, insan olmanın en temel şartlarını, aptal kahramanına uyanır uyanmaz sordurduğu, cevabı çok kolay gibi duran o iki soruyla bize hatırlatıyor: Ben kimim? Neredeyim?

GOETHE’NİN İNFAZI: Dük’ün gizli danışmanı von Goethe, Weimar’a geleli yedi sene olmuş. Önceleri sadece Dük’ün en yakın dostuyken şimdi prensliğin maliyesinden sorumludur, soyluluk mertebesine de yükseltilmiştir. Genç Werther’in acıları elden ele gezmekte, okuyanları intihara sürükleyecek kadar etkilemektedir.

EEN GÜZEL ŞEY: Gizli itirafların dili demek Türkçe söylendikten sonra da söylenmemiş sayılacak şeylerin, Bakire Meryem’in doğurma anında mağaraya hapsolmuş yankının ve rüyalarda uğuldayan sessizliğin ve bıçak çeken âşığ’nı terkedemeyen kadının… Benim de bir dilim var böyle, hayatta konuşamadığım…

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BEBEK: Dördüncü kuşak Bebekli, Şair Nigâr’ın torunu yazar semtin en köklü ailelerinin fertlerinden en eski yapılarına, hatıralarda kalan semt esnafından bugün hâlâ hizmet veren müesseselerine ve tuhaf biçimde büyüyen bir şehrin etkisiyle kültürü, geleneği aşındırılan bugünün Bebek’ine, dünden bugüne ve A’dan Z’ye bütün bir Bebek’i, Bebekliyi anlatıyor.

BU DA GEÇTİ YAHU:  Anılar, edebiyat tarihine bir tanıklık; aynı zamanda toplumun siyasî yaşamına da. Edebiyat ve yayın dünyasının yanı sıra baskılar, cezaevi günleri, haksızlıklara başkaldırı yer alıyor; yazarın dostlukları-arkadaşlıkları da: Halide Edib Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Nurullah Ataç, Halikarnas Balıkçısı, Sait Faik, Sabahattin Ali, Orhan Veli, Hüsamettin Bozok, Naci Sadullah, Fethi Savaşçı, Fakir Baykurt vb.

İŞTE HASTANE: Yaşar Yıldırım’ın politikacılardan iş insanlarına, sanat dünyasından bilim insanlarına kadar birçok kişiyle yaşadığı anılarını, hikâyelerini ve özel hastanecilikte sağlıklı yönetim kodlamalarının nasıl olması gerektiğine kadar birçok şeyi bu kitapta bulabilirsiniz.

İşte o kitaplar;

Entrikalar, tuzaklar, büyüler, yalanlar

A LAi’den TOZ DUMAN DAĞILINCA. Çin’in en itibarlı ödüllerinden Mao Dun Edebiyat Ödülü’nü alan yazar, başyapıtı sayılan kitabında Doğu Tibet’in komünizmden önceki son zamanlarını merkeze alan bir 20. yüzyıl destanı sunuyor. Destanın başkahramanı olan aptal, zengin ve güçlü Maiqi Beyi ile bir Han kadınının oğludur. Herkesin gerçek hayattan bihaber olduğunu düşündüğü bu aptal olağanüstü bir sezgiye sahiptir. Bütün beylerin tarlalarını haşhaş tohumuyla doldurduğu bir zamanda, topraklarına buğday eken bu aptal küçük efendi sayesinde Maiqiler, afyon arzıyla derinleşen kıtlıktan hiç etkilenmez; tam aksine, buğday ticaretinde söz sahibi olurlar ve aptal efendi ülkedeki ilk sınır pazarını kurar. Nihayet sınırdan malikâneye döndüğünde ise kendini ölümcül bir miras kavgasının içinde bulur. Entrikalar, tuzaklar, büyüler, yalanlar ve iktidar hırsı, zamanı hep olduğu gibi hızla kana bular. 520 SAYFA.

(EVEREST YAYINLARI)

 

Aç olmasına rağmen sızlayan bedeni anlamadı

VİKTOR Glass’tan GOETHE’NİN İNFAZI. 1783 kışı. Genç Johanna Katharina Höhn, Weimar’daki bir değirmende hizmetçidir. En ağır işleri yapmasına, donmuş nehirden su almaya gitmesine, çoğu zaman aç olmasına rağmen sızlayan bedeni anlamadığı bir şekilde her geçen gün büyümeye devam etmektedir. Hamile olduğunu anladığında ise doğuma neredeyse haftalar kalmıştır. Bebeğinin göbek bağını kesmesi için bir bıçakla bırakıldığı köşede kendinden geçer, uyandığında bebeği yanı başında, ölü bulur… Aynı günlerde Johann Wolfgang von Goethe ününün doruklarındadır, yakın zamanda soyluluk mertebesine yükseltilmiş aynı zamanda maliye bakanı olmuştur. 208 SAYFA.
(İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI)

 

 

 

Bıçak çeken âşığ’nı terkedemeyen kadın

MEHMET Yaşın’den EEN GÜZEL ŞEY. Gizli itirafların dili demek Türkçe söylendikten sonra da söylenmemiş sayılacak şeylerin, Bakire Meryem’in doğurma anında mağaraya hapsolmuş yankının ve rüyalarda uğuldayan sessizliğin ve bıçak çeken âşığ’nı terkedemeyen kadının… Benim de bir dilim var böyle, hayatta konuşamadığım. Gizli itirafların dili demek Türkçe söylendikten sonra da söylenmemiş sayılacak şeylerin, Bakire Meryem’in doğurma anında mağaraya hapsolmuş yankının ve rüyalarda uğuldayan sessizliğin ve bıçak çeken âşığ’nı terkedemeyen kadının… Benim de bir dilim var böyle, hayatta konuşamadığım. 80 SAYFA.

(İTHAKİ YAYINLARI)

 

 

 

A’dan Z’ye bütün bir Bebek anlatılıyor

NİGÂR Nigâr Alemdar’dan GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BEBEK-Sosyal Tarihimizden Sayfalar. Kitap kuruluşundan bugüne bir semt monografisi. Aslında semt monografisi tanımının sınırlarını genişleten, ilk bölümden son noktaya kadar tanıklarla bir sözlü tarih çalışması aynı zamanda. Dördüncü kuşak Bebekli, Şair Nigâr’ın torunu yazar semtin en köklü ailelerinin fertlerinden en eski yapılarına, hatıralarda kalan semt esnafından bugün hâlâ hizmet veren müesseselerine, sadece semtin değil şehrin ve ülkenin dününü ve bugününü aydınlatmış eğitim kurumlarından semtin sakini olmuş yabancı konuklarına, fotoğraflarda kalan pastoral manzarasından değişen ve tuhaf biçimde büyüyen bir şehrin etkisiyle kültürü, geleneği aşındırılan bugünün Bebek’ine, dünden bugüne ve A’dan Z’ye bütün bir Bebek’i, Bebekliyi anlatıyor. Sadece dünden bugüne bir semtin değil, o günlerden bugüne değişen bir ülkenin panoramasını çiziyor. 464 SAYFA.

(KIRMIZI KEDİ YAYINLARI)

 

Anılar, edebiyat tarihine bir tanıklık

SAMİM Kocagöz’den BU DA GEÇTİ YAHU. Çocukluğu, ailesi, kasabası, gençlik ve lise yılları, üniversite ve Lozan günleri, edebiyat çevresi, ilk yazıların ardından edebiyatla dolu geçen bir yaşam yazarın belleğinden incelikli kalemiyle yazıya dökülüyor. Anılar, edebiyat tarihine bir tanıklık; aynı zamanda toplumun siyasî yaşamına da. Edebiyat ve yayın dünyasının yanı sıra baskılar, cezaevi günleri, haksızlıklara başkaldırı yer alıyor; yazarın dostlukları-arkadaşlıkları da: Halide Edib Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Nurullah Ataç, Halikarnas Balıkçısı, Sait Faik, Sabahattin Ali, Orhan Veli, Hüsamettin Bozok, Naci Sadullah, Fethi Savaşçı, Fakir Baykurt vb. 274 SAYFA.

(LİTERATÜR YAYINCILIK)

 

 

Hekimlik ve hemşirelik hizmetlerinin yönetimi

YAŞAR Yıldırım’dan İŞTE HASTANE. Türkiye’de özel hastanecilik denince akla gelen ilk isimlerdendir yazar. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde eğitimini tamamlayan yazar, Wyeth İlaç Sanayii’nde yaklaşık 25 yıl boyunca yönetimin tüm kadrolarında görev alarak genel müdür olmuştur. İlaç sanayiinden sonra Türkiye’de Mükemmeliyet Merkezi olarak da anılan ilk özel hastane International Hospital’ın kuruluşunda yer alarak mesleğine hastanecilik ile devam etmiştir. Özel hastanecilikte; hekimlik ve hemşirelik hizmetlerinin yönetim modellemelerinden uluslararası sağlık politika ve yatırımlarının oluşumuna, sağlıkta insan kaynağı yönetiminden sağlık turizmine kadar sektöre devrim niteliğinde birçok konuda katkılar sağlamıştır. 224 SAYFA.

(DESTEK YAYINLARI)

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.