Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Mehmet Tosun mu Tamer Mandalinci mi?

    Bodrum 31 Mart akşamına kadar bu soruyu konuşacak ve tartışacak.

    Belki de Bodrum’un şimdiye kadar yaşadığı en çekişmeli ve heyecanlı seçimi olacak.

    -Adaylar Bodrumlu ile temasa başladılar

    Her iki adayda Bodrum seçmenini dolaşmaya başladı. Çarşı, pazar, stadyum, sokaklar da Bodrumlu ile tokalaşıyorlar. Söz verip, söz alıyorlar. Sarmaş dolaş olup öpüşüyorlar. Bodrum’da yaşayanlar ile birebir güzel temas halindeler.

    Her iki aday da Bodrum’a uygun ve yaraşır davranış içindeler. Zaman zaman karşılaştıkları ortak ortamlarda da, çok sıcak ve örnek olacak temasları var.

    -İki Bodrumlu abi kardeş gibiler

    Birbirini yiyen, arkalarından atıp tutan siyasetçi tipinde değiller. Gerçek Bodrum olgunluğunda, iki Bodrumlu abi ve kardeş gibiler.

    Bodrum sokaklarında dolaşırken etraflarına pozitif enerji saçıyorlar. İkisi de Bodrumlu, ikisi de doğdukları topraklarda Bodrum Belediyesi’nin Başkanı olma ve gururunu ve şerefini yaşamak istiyor.

    İnsanın doğduğu topraklara hizmet etmek,  orada böyle ulvi bir görev almak çok büyük manevi zenginlik katar.

    Bu da Türk siyasetçilerine örnek alınacak bir duruş halidir. Her ikisinin de mesleği Bodrum Belediyesi için olmazsa olmazlardan Mehmet Tosun, Mahalli İdareler Şehircilik ve Trafik Planlama Uzmanı Harita Kadastro Mühendisi, Tamer Mandalinci Mimar

    -İki adayı ile hiç karşılaşmadım. Onları sosyal medyadan izliyorum.

    Ben de bu iki adayı sosyal medyada izlerken, ikisi de gerçekten çok sevecen, içten ve güvenir bir siyasetçi karakteri çiziyor.

    Türkiye’de özlediğimiz siyasetçi profilleri desen abartmış olmam.

    -Mehmet Tosun adını ilk kez bir taksiciden duydum.

    Biz gazeteciler genelde kamuoyun nabzını o bölgedeki taksicileri dinleyerek bir kanaat getiririz.

    Ben de Bodrum’da taksiye bindiğim de genelde böyle yaparım.

    Bir keresinde de Bodrum’daki Belediye çalışmalarını sorduğumda hiç tanımadığım bir isimi söylemişti. Bu isim Mehmet Tosun’du.

    İlk kez bu isimi bir taksiciden pozitif olarak duydum. Sonra da Konacık adını duydum.

    Sayın Mehmet Tosun’un 10 yıl Konacık Belediye Başkanlığı döneminde çok başarılı hizmetleri olmuş.

    Bu taksicinin Sayın Mehmet Tosun, hakkında “ Konacığı, Konacık yapan adam” dediğini de bugün gibi hatırlıyorum.

    -AKP’nin Bodrum ve Muğla’ya en doğru seçimi

    Uzun yılardır Bodrum’u kazanmak isteyen Sayın Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bodrum’da bulabileceği ve maçı kazanabilecek kişilere yatırım yapmıştır.

    Sayın Erdoğan, bu sefer o kadar iddialı seçimlere giriyor ki, Muğla Büyükşehir’e de Türkiye’nin tanıdığı bir çok alanda başarılı görevler almış Sayın Aydın Ayaydın’ı da kadrosuna aldı.

    O nedenle 31 Mart 2024 yerel seçimleri bu seçimlerin en çekişmeli ve soluk kesen seçimi olmaya da adaydır tezim bundan oluşuyor.

    -Ellerindeki en büyük koz iktidar desteği

    AKP adayları Sayın Aydın Ayaydın ve Sayın Mehmet Tosun’un seçmene karşı ellerindeki en büyük kozları Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözünü verdiği iktidarın gücü ile de seçimlere girmeleridir. Ancak bu koz belki geri teperse en büyük koz en büyük engelde olabilir. Çünkü burası Muğla ve Bodrum

    -Peki bu iki güçlü adayın seçim kazanamamasında neler en büyük etken olabilir?

    İktidar, Muğla ve çevresinde seçimlerde pek başarılı olamamış. Diğer deniz kıyısı olan şehirlerde olduğu gibi seçimde bu coğrafya da zafer elde edememiş. İktidar,  bu seçim kazanamadığı bölgelere yatırım yapmayarak, hizmet götürmeyerek adeta bu coğrafyayı cezalandırmış.

    Bu nedenle bu adayların hem Muğla,  hem de Bodrum’da daha iyi yatırım ve hizmet için oy alacağı seçmenleri de var.

    -Tepkili olanlar da var

    Bunun yanında Cumhurbaşkanı boyutunda iktidarın bu bölgelere “ Ayrımcılık ve haksızlık” yaptığı için ortaya çıkan  tepki nedeniyle oy vermeyecekler de var.

    -Gizli kalanlar gün yüzüne çıkarsa

    Hem Sayın Mehmet Tosun ile hem de Sayın Aydın Ayaydın’ın geçmişten kaynaklanan toplumda olumsuzluk yaratacak, gizli kalmış yaşanmışlıkları var ise o da onlar için bir riski oluşturuyor.

    -Bu ülkede değişmeyen bir Recep Tayyip Erdoğan gerçeği de var

    Bu arada AKP’nin siyasi ideolojik yapısı, dine bakışı, Atatürk’e ve Cumhuriyet değerlerine bakışı ve iktidarın yaşam biçimlerine bakışları da bu ülkede bilinen gerçekler.

    Ne kadar seçtiği adayları, bu konuda kendi yaşam biçimlerini teminat gösterseler de bu ülkede bir de Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllara dayanan bir siyasi gerçeği ve onun gibi düşünmeyenlerin korkusu da var. Bu korku 22 yıldır da geçmedi ve geçmeyecek.

    -Sayın Aydın Ayaydın ile Sayın Mehmet Tosun’un çok partili bir siyasi bir yaşamları bölgede dezavantaj olarak görülüyor

    Sayın Mehmet Tosun’un da Sayın Aydın Aydın’ın da ortak ve dezavantajları da siyasette çok parti değiştirmeleri.

    Bodrumlu bir dostum ile konuşurken “ Bodrum’da biz buna fırıldaklık deriz. Muğla halkı böyle fırıldaklığı pek fazla sevmez” dedi.

    CHP kanadındaki Muğla Büyükşehir adayı Sayın Ahmet Aras ile Bodrum Belediye Başkan adayı Tamer Mandalinci’nin yaşamlarında tek partinin CHP oluşu bir avantaj olarak görülüyor. Bu da seçim bölgesinde çok değer gören bir husus.

    -Gelelim Tamer Mandalinci cephesine

    Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk gençliğine hitabesini insanın aklına getiriyor. Mustafa Kemal Atatürk, bu hitabesinde ne demişti;

    “Ey Türk gençliği! Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin en kıymetli hazinendir”

    İşte Tamer Mandalinci’nin rakibine göre genç oluşu nedeniyle en büyük enerji rüzgarı budur.

    Çünkü Türkiye Cumhuriyet tarihinin en kötü döneminden geçiyor. O nedenle Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk gençliğine hitabesi Bodrum seçimlerinde Tamer Mandalinci’nin Türkiye’nin en genç Belediye Başkanı olarak bir ruh ve anlam katabilir.

    Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerini savunan bir parti olan CHP’den aday olan Tamer Mandalinci, çocukluğundan beri siyasetin içinde yer almış  ve 25 yaşında Bodrum Meclisine girme başarısı göstermiş.

    Tam Atatürk’ün gençliğe hitabesine harfiyen uyan bir Atatürk genci. Damarlarına kadar kendisini Atatürkçü ve laik Cumhuriyet aşığı olarak yaşamış bir beldeden aday.

    -Muğla ve Bodrum’da yaşayanların bir de kırmızı çizgisi Vardır.

    Muğla coğrafyasında içinde yaşayanlar için yol, su, elektrik, doğal gazdan daha önemli olan Mustafa Kemal Atatürk ve laik Cumhuriyet çizgisidir. Yıllardır da bu hiç değişmedi.

    -Bodrum’a olmazsa olmazlardan genç bir Mimar yakışır

    Tamer Mandalinci, aynı zamanda Bodrum için olmazsa olmazlardan olan bir Mimar.

    Bodrum Belediye Meclis üyesi ve Başkanvekili olarak Bodrum’un sorunlarını da çok yakından biliyor.

    Konacık Belediyesi’nden daha büyük bir belediye olan Bodrum Yarımadasının

    Belediyesi’nin sorunlarıyla son 5 yıldır uğraşmış.

    -Bodrum’da oy desteği seçimlerde belirleyicidir.

    Bodrum’da oy potansiyeli olan Mehmet Kocadon ve Ahmet Aras sevenlerinin oy desteğini arkasına almış.  Bodrum’da böyle büyük sevilen aileler, seçimlerde belirleyicidir.

    Bodrum’un gençleri de Tamer Mandalinci’yle olacaklar

    Sayın Mehmet Tosun’a da Sayın Tamer Mandalinci’ye de başarılar diliyorum.

    Sonuçta hepimizin gönülden sevdiği Bodrum’da yaşayanlar ve güzel Bodrum kazansın

    Stockholm’den Sevgi ve Saygılarımla

    Tandoğan UYSAL

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    1. Cumali Bayram dedi ki:

      Mehmet tosun ve Ak parti Bodrumu hizmete kavuşturacak…Muglayi da Aydın Ayaydın hizmete kavuşturacak…sorunları biliyor çözer dediğiniz kişileri tutanmı vardı niye cozmediler..daha Bodrumun kaç yılını daha boşa harcayacaklar…ayrıca Ataturkun gençliğe hitabesine uygun dediğiniz genç aday için iyi dersinizde…Mutlaka belkide Turkiyenin en yaşlı başkanlarından Osman Gürün ü seçerken Atatürkün gençliğe hitabesini hiçemi saydılar…kenaramı attılar.. ayrıca iktidar kazanamadığı yerlere hizmet yapmıyor derken epey attınız ama tutmadı…Eskişehir bir mega kent olurken iktidarmi kazandı sanki orada…ama hizmet etmek isteyen ve çalışan başkan en güzelini yaptı…gidişte iktidarın reddettiği bir projeleri varmi…neden çıkıp açıklamadilar…artık millet hizmete bakıyor

    2. Tamer Erinç dedi ki:

      Tamer Mandalinci doğru aday. Çözümcü, tutarlı ve en önemlisi, evet fırıldak değil. MHP, İYİ AKPARTİ, Ben Akpartiliyken oy falan vermeyeceğim. Genel seçimde bize söylenenleri unutmadık. Kaç ay gerekiyor böyle dönmek için.