Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Bodrum’un isale su hatları kime ait?

    Bodrum’un isale su hatlarının Devlet Su İşleri Müdürlüğüne mi (DSİ) yoksa Muğla Büyükşehir Belediyesine bağlı MUSKİ’ye mi ait olduğu artık aydınlığa kavuşmalı.

    Geçen hafta Torba kavşağında patlayan isale su hattı konusunda Bodrum Belediyesi Basın bülteninde yapılan açıklamada bu hattın DSİ’ye ait olduğu vurgusu yapıldı.

    Oysa bütün seçim kampanyası sürecinde AKP’li adaylar tarafından bu hatların MUSKİ’ye ait olduğunu DSİ ile yakından uzaktan ilgisi olmadığını söylemişlerdi.

    -Seçim zaferi coşkusu artık hizmet coşkusuna dönüşmeli

    Seçim bitti. Kazanan kazandı. Mazbatasını aldı. Evet yoğun ve yorucu bir seçim kampanyasıydı. Aynı zamanda da kamuoyu açısından çok faydalı bir seçim süreciydi. Ben bir Gazeteci olarak bu süreçten çok bilgilendim ve faydalandım. Artık Bodrum üzerine daha donanımlıyım.

    Bu süreçte hem CHP hem de AKP adayları seçimlere çok iyi hazırlanmıştı. Bu güzel bilgilendirme ve tanıtım ile Bodrumluların karşısına çıktılar. Bütün sorunlar masaya yatırıldı. Artık Bodrum’daki vatandaş neyin ne olduğunu çok iyi biliyor. Seçimi kazananlardan da şimdi hizmeti en hızlı bir şekilde bekliyor.

    Öncelikle yine patladığı için dile getirmek istiyorum. Bodrum’un bu isale su boru hatları şu an kime ait?

    -Kim bu hatların bakım ve onarımından sorumlu?

    Çünkü geçen gün Torba kavşağındaki patlama ile ilgili olarak Bodrum Belediyesi’nden yapılan Basın açıklamasında DSİ isale su hatlarındaki patlama ile ilgili olarak adres gösterildi.

    -Bodrum isale su hatları hikayesi nasıl başlıyor

    Oysa bir rivayete göre bu hatların 2012 yılında yapılıp bitirildikten sonra 2012 yılında Bodrum Yarım Adası Belediyeler Birliğine teslim edildiği ve yapılan bir sözleşme ile bunun o zaman yürürlükteki Bodrum Yarım Adası Belediyeler Birliğine bakım ve onarımdan da sorumlu tutulduğu ve DSi’yi bağlayıcı bir hükmün kalmadığı yönünde.

    -2014’de MUSKİ bu sorumluluğu devir alıyor

    Yine bu rivayete göre bu süreçte Bodrum su isale hatlarındaki serüvende 2014 yılında çıkarılan Büyükşehir yasası ile bu sorumluluk Muğla Büyükşehir Belediyesine geçiyor.

    Büyükşehir de kurduğu MUSKİ ile kendisine bağlı 13 ilçeye su getirme ve dağıtımının sorumluluğunu alıyor.

    Bu arada tabii ki, su isale hatlarının bakım ve onarımı da MUSKİ’de kalıyor. Kısacası DSİ’nin sorumluluğu bu hatlarla 2012 yılından beri yok.

    Yıl 2024, yaklaşık 12 yıldır bu hatların sorumluluğu DSİ dışında oluşuyor.

    -Peki bu hatlar niye patlar oldu

    Yine bu rivayetlere göre DSİ, bu isale hattını yaparken yol ve kaldırımların altına çelik boru döşemiş, tarla ve araziden geçen bölümlere de üzerine nasıl olsa basılmadığı için CTP boru döşemiş.

    Zamanla belediye, yol ve kaldırımı genişletince, o CTP boruları yol veya kaldırıma denk geldiği için ve CTP borularına yük binince patlamaya başlamış.

    Onun için 12 yıllık geçmişi bulunan bu isale hattının derhal CTP borularının tamamını çelik boru ile değiştirilmesi, 12 yıl önce yapılan çelik boruların da gözden geçirilip bakım ve onarımının yapılması gerekiyor

    Bu yapılmadığı takdirde isale hattındaki bu tür patlamalar devam edecek. Bodrum’da boşa akan su israfı sonucu susuz kalacak.

    -İsraf olan suyun parası vatandaşa fatura ediliyor

    İşin en can alıcı tarafı ise bu isale su hatlarındaki patlamalar sonucu israf olan o kadar tonlarca suyun faturasını da su kullanıcılara fatura ediliyor.

    Su faturaların neden yüksek geldiği de ortaya çıkıyor. İsraf olan su yüzünden hem susuzluk çek birde onun parası kadar acı bir şey olamaz. Bu kaçak suyun ise yüzde 55 dolaylarında olduğundan söz ediliyor.

    Tandoğan Uysal
    Paşatarlası/ Bodrum

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.