Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Yalıkavak Küdür Koyuna MUSKİ skandalı doğru çıktı

    AKP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Prof. Dr. Aydın Ayaydın’ın Yalıkavak Küdür koyuna kanalizasyon bağlantı iddiası doğru çıkınca MUSKİ’ye 464 bin 585 TL ceza geldi.

    Bu cezanın muhatabı MUSKİ  olmasına karşın MUSKİ, bunu vatandaşa yolladığı faturalardan keserek ödeyecek.

    -İlk Aydın Ayaydın gündeme getirmişti

    Yalıkavak Küdür Koyuna arıtmayı by-pass ederek ayrı bir hat döşeyerek kanalizasyonu kuru dere üzerinden denize deşarj ederek halk sağlığını tehdit ettiği tahlil sonuçları ile kanıtlanınca MUSKİ’ye yüklü idari para cezası geldi.

    -Aydın Ayaydın televizyon programlarında bu skandalı anlatmıştı

    Sayın Aydın Ayaydın’ın seçim propagandasında katıldığı çeşitli televizyon kanallarında, MUSKİ’nin üzerinde özellikle durarak, halkın sağlığını tehdit eden bu kanalizasyon karışımı üzerinde durmuş ve görüntülü olarak dile getirmişti.

    -Peki, Aydın Ayaydın, neden MUSKİ Genel Müdürünü görevden alacağım demişti?

    Aydın Ayaydın, seçim kampanyalarında sürekli olarak MUSKİ Genel Müdürü Sayın Baki Ülgen’i hedefe koymuş, eğer seçimi kazanırsa onu hemen görevden alacağının mesajları vermişti.

    Hem Bodrum’un susuzluğu, hem de denize arıtımsız kanalizasyon suları nedeniyle MUSKİ Genel Müdürünü hedefe koyan Aydın Ayaydın’ın bu iddiası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı laboratuvarlarından gelen sonuçlar sonucu doğru çıktı.

    -Ahmet Aras bu ceza karşısında bakalım ne yapacak?

    Halkın sağlığını direk hedef aldığı için 464 bin 585 TL’lik idari yaptırım cezasının MUSKİ’nin tepesine nasıl yansıyacağı da merak konusu oldu.

    Bakalım Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin yeni Başkanı Sayın Ahmet Aras, bakalım bu MUSKİ skandalı karşısında ne yapacak?

    -Çevre Bakanlığı bu iddia üzerine konuya el koymuştu

    MUSKİ’nin by-pass’ı sonucu ortaya atılan deniz kirliliğine ve insan sağlığına zararlı olduğu iddialari üzerine Çevre Şehircilik Bakanlığı konuya el atmıştı.

    -Veriler halk sağlığını tehdit ediyor

    Çevre Şehircilik Bakanlığı laboratuvarına akredite yapılan tahlil sonuçlarında ürküten bir tablo ile karşılaşıldı.

    Denize dökülen yerden ve biraz ötesinden alınan örneklerin halk sağlığını tehdit edici boyutta verilere ulaşıldı.

    -Ürküten tablo ile karşı karşıyayız

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı laboratuvarlar sonuçlarında özetle şöyle denildi:

    Bodrum Yalıkavak MUSKİ’ye ait atıksu arıtma tesisine 23.03.2024 tarihinde

    İhbar üzerine denetim gerçekleştirilmiştir. Denetim anında dereye deşarj edilen borudan, derenin denize ulaştığı noktadan ve denizden olmak üzere farklı noktalardan denetim numuneleri alınmıştır. Bu noktalarda yosun tuttuğu ve yoğun koku gözlemlenmiştir.

    -Fekal/Koliform tespit edilmiş

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca akredite laboratuvar tarafından yapılan numune analiz sonuçlarına göre,  tesisten dereye doğru giden borudan alınan atıksuyun fekal koliform değeri  50.000 Kob/100 ml, Biyolojik Oksijen  İhtiyacı (BOİ) 95 mg/L, Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) 180,7 ml/L, Askıda Katı Madde (AKM) 82 mg/L değerinin çıkmış olduğu derenin denizle birleştiği nokta ve denizden alınan numune sonuçlarında ise FEKAL  KOLİFORM respit edilmiştir.

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı raporunda, analiz sonuçlarının uygunsuz ve halk sağlığını tehdit etmesinden  dolayı MUSKİ’ye 2872 Sayılı Çevre Kanunun 20. Maddesi (ı) bendi gereği 464.585,00 TL idari yaptırım uygulanmıştır.

    Muğla Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ hakkında suç duyurusu

    Muğla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ayrıca Bodrum Cumhuriyet Savcılığına 15.04.2024 tarihinde Muğla Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

    Tandoğan Uysal

    Paşatarlası/ Bodrum

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.