Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Bodrum trafiğe mağlup!

    Bodrum’un seçim gündeminde bir çok sorunu arasında ilk 3 sorun arasında yer olan trafik sorunu ise en acil sorunlar arasında yer alıyor.

    Seçim öncesi Bodrum ve Muğla Büyükşehir adaylarının başlıca gündem başlıkları arasında yer alan Bodrum’un trafik sorunu, şu yaklaştığımız Bayram arifesinde ne kadar gündeme gelecek ise aslında bayramsız günlerde de Bodrum’daki gündemin başında yer alıyor.

    Su sorunun ilk trafik sorunu ikinci arıtma da üçüncü sorun olarak ortaya çıktığı Bodrum’da düğmeye hemen basılmalı.

    -Bodrum’da Trafik hep SOS’de

    Bayram’a sayılı günler kala Bodrum’daki trafik her gün SOS sinyali veriyor.

    Bir de bayram için gelecek yeni araçlar ile Bodrum trafiğe tam bir keşmekeş ve bir izdiham trafiği olmaya hazır.

    -Milyonu aşan bir Büyükşehir gerçeği var

    Bodrum nüfus ve seçmen olarak 150 bin gözükse de Bodrum milyonu aşan nüfusu ile bir Büyükşehir konumunda olan Türkiye’nin ender ilçelerinden birdir.

    -Sinyalizasyon ve kavşak çalışması çözer mi?

    Sayın Ahmet Aras döneminde Bodrum’un trafik sorununu çözmek için bir üniversite tarafından sinyalizasyon çalışması ile bu sorunun aşılacağına yönelik açıklamalar gündeme düşmüştü.

    Ayrıca kavşak çalışmalarıyla da bunun destekleneceği yönünde bilgileri duymuştuk.

    Bunlarla bu sorunun ne kadar aşılacağı insana ilk aşamada pek gerçekçi gelmiyor. Belki kısa vadede olabilir. Ancak Bodrum’da sürekli artan bir nüfus olduğu için uzun vadeli olmayabilir.

    -AKP’nin trafiği tünel ile çözelim teklifi

    AKP’nin Muğla Büyükşehir Adayı Sayın Aydın Ayaydın ve Bodrum Belediye Başkan Adayı Sayın Mehmet Tosun’un Bodrum trafiğinin çözümünün trafiği yer altına indiren tünel projesi vardı.

    Torba-Turgutreis arasında yapılması öngörülen tünel projesi uzun vadeli ve daha gerçekçi akıllıca ve kalıcı bir proje gibi duruyordu.

    CHP’li adaylar Sayın Ahmet Aras ve Tamer Mandalinci, bu projeninde çeşitli dezavantajları olacağını belirtmişlerdi.

    Ancak dünyada gelişen şehirleşmede karayolları trafiği ve toplu taşıma trafiğini yeraltına indirilerek çözülüyor.

    O nedenle kendimizi dünyadan soyutlayamayız. Bu aklın yolu bir gibi şeydir. Dünya trendine baktığınız da şehirleşmedeki trafiğin sorununu ya yer altına indiriyor ya da raylı sisteme geçerek yapıyor. Hem de çevreci bir yaklaşım.

    -Milas-Bodrum-Turgutreis metrosu bile düşünülmelidir.

    Hatta Bodrum’un en yakın ulaşım yeri Milas’tan Başlayan ve Mumcular ve diğer yerleşim noktalarını da içine alan bir metro çalışması da kısa ve uzun vadede düşünülmesi gereken çözümler arasında yer almalıdır.

    -Hatta Muğla-Milas- Bodrum diye neden olmasın

    Hatta bunu Muğla-Milas Bodrum diye de düşünsek bile olabilirliği var mıdır diye de tartışmaya açsak bir şey kaybetmeyiz.

    Belki bu başlık uzun vadede düşünülmesi gereken bir konu da olabilir.

    Yine de tartışılmalı ve fikir jimnastiği yapılmalıdır. Çünkü şehircilik uzmanları iyi bilir projeler gelecek 50 yıla göre şekillendirilir.

    -Bu ulaşım Bodrum’a bir olumsuzluk katmaz.

    Bodrum zaten zamanla büyüyecek ve şehirleşecek. Bunun önüne kimse geçemez. Türkiye’nin artan nüfusu önünde bu maalesef öyle ya da böyle oluyor.

    Önemli olan Bodrum’un doğal dokusunu koruyarak ve planlayarak bunun üzerinden gelebilmek.

    Dikey değil, yatay, 2 beyaz renkli en fazla 2 katlı yapılaşma mimarisi ile harika bir Bodrum ortaya çıkabilir ve bundan da taviz verilmemelidir.

    Ancak gerek karayolları gerekse bugün olmayan raylı trafiği ile bir rahatlığın getirilmesi de kaçınılmazdır.

    -Akıllı projelere sırtımızı dönmemeliyiz

    Bu seçimde her iki parti adaylarının farklı projeleri oldu. Seçimi kazanan taraf, muhalefet önerisi diye bunlara sırtını dönmemelidir.

    Beğendikleri projeler üzerinde cımbızla, hangi proje üzerinde kaygı ve dezavantajları varsa bunu minimuma indirip faydalanmalıdır.

    Hatta onlarında ve mensubu oldukları merkezi hükümetin de desteğini alarak bu projeler yaşama en kısa zamanda geçirilmelidir.

    Kısa vadede sinyalizasyon ve kavşak çalışması uzun vadede de tünel ve metro çalışması Bodrum’un vazgeçilmez projeleri arasındadır.

    Su sorunun ilk, trafik sorunu ikinci, arıtma da üçüncü sorun olarak ortaya çıktığı Bodrum’da düğmeye hemen ama hemen basılmalıdır.

    Daha güzel bir Bodrum için ona buna bakmadan yaşama geçirilmelidir. Böyle bir yaklaşım Türkiye’ye de örnek olur ve Türkiye’yi kucaklar.

    Tandoğan Uysal/ Paşatarlası Bodrum

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.