Bodrum Gündem

Maden Suyu neden yasaklandı, Bor aslında zararlı mı?

Maden Suyu neden yasaklandı, Bor aslında zararlı mı?

 

Son zamanlarda günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan maden suyunun içerisinde yüksek miktarda bor minerali bulunduğu iddiası gündemde.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi, Beypazarı marka maden sularında yüksek seviyede bor tespit ettiğini açıklayarak markanın maden suyunun tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Peki, İsviçre neden Beypazarı maden suyunu yasakladı? Bor aslında zararlı mı?

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, günlük bor alımının 20 mg’ı geçmemesi gerektiği belirtiliyor. 1-3 yaş arası çocuklar için bu sınır 3 mg, 4-8 yaş için 8 mg ve 9-13 yaş için ise 11 mg olarak belirlenmiştir. Türkiye’deki maden sularında bulunan bor miktarı ise genellikle litre başına 2 mg ile 8 mg arasında değişmektedir. Bu miktarlar DSÖ’nün belirlediği güvenli sınırların oldukça altındadır. Avrupa’da ise birçok insan bor mineralini takviye olarak almaktadır.

1 . Uluslararası Maden Suyu Kongresi’nde sunulan bir bildiriye göre Türkiye’deki maden sularının bor içeriği üzerine yapılan bir çalışma, ülkemizdeki en yüksek bor miktarının Afyonkarahisar maden sularında 8 mg/L, en düşük ise 0,2 mg/L ile Giresun maden sularında olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın sonucuna göre, ‘Türkiye’de en yüksek bor içerikli maden suyuna göre hesapladığımızda yaklaşık 10 şişeden fazla tüketilmediği sürece üst sınır aşılmamaktadır. Bu değerler Dünya Sağlık Örgütü’nün üst seviyelerine göre güvenlidir. Doğal maden suyu ile bor alımı, kişinin sağlığını iyileştirmeye olumlu katkı sağlayacaktır.’ Türkiye’deki zengin maden suları sayesinde bu minerali doğal yollardan alabilmekteyiz.

Maden suyu tüketimi konusunda endişelenmeye gerek yoktur. Maden suları, insan sağlığı için birçok faydalı mineral içermektedir. Bor içeriği de bu faydalı minerallerden biridir. DSÖ’nün belirlediği güvenli sınırlara uyulduğu sürece maden suyu tüketimi herhangi bir risk oluşturmayacaktır.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.