Bodrum Gündem

Limak Şimdide Bodrum Kızılağaç’a Göz Dikmiş Görünüyor!

Limak Şimdide Bodrum Kızılağaç’a Göz Dikmiş Görünüyor!

Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Bodrum Kızılağaç Mahallesi’nde bulunan, orman vasıflı, mülkiyeti Hazineye ait,2. ile 3. derece doğal sit alanı içerisinde yer alan arazi üzerinde Limak İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından planlanan 214 odalı turizm tesisi projesinin, bölgenin ekosistemi ve doğal dokusuna vereceği zarara ilişkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yazılı yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Bodrum Gündem Haber

Muğla Milletvekili Öneş Derici TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, alınan karaların bilimsel olarak titizlikle değerlendirilmesi, ÇED raporlarının özellikle incelenmesi, bölge halkının görüşlerinin dinlenmesi ve ekosistem açısından uygulanacak önlemlerin paylaşımı gerekliliğine değindi.

Alınan Kararların Bilimsel Niteliği İncelenmelidir

YK-Enerji-14062024
YK-Enerji-14062024
previous arrow
next arrow

Önergenin içeriğinde Süreyya Öneş Derici “Bu bağlamda, doğal sit alanlarımızın korunması, çevresel ve bilimsel değerlendirmelerin dikkate alınması ve kamu yararının gözetilmesi amacıyla, aşağıdaki soruların Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı ve aşağıdaki soruları Özhaseki’ye yöneltti.

Önergedeki Sorular

  • Muğla ili Bodrum ilçesi Kızılağaç Mahallesi’nde Limak İnşaat tarafından planlanan 214 odalı turizm tesisi projesine verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının alınma sürecinde, bölgenin 2. ve 3. derece doğal sit alanı olduğu dikkate alınmış mıdır? Bu karar, hangi bilimsel ve teknik raporlar doğrultusunda verilmiştir?
  • Bu projenin doğal sit alanlarına olan etkileri nasıl değerlendirilmektedir? Doğal sit alanlarının korunması için hangi denetim mekanizmaları uygulanmaktadır ve bu mekanizmaların etkinliği nasıl sağlanmaktadır?
  • Kızılağaç Mahallesi’nde Limak İnşaat tarafından planlanan 214 odalı turizm tesisi projesinin yerel ekosistem üzerindeki uzun vadeli etkileri nasıl öngörülmektedir? Bu etkiler hakkında yapılmış herhangi bir kapsamlı araştırma veya modelleme çalışması mevcut mudur? Eğer mevcutsa, bu çalışmanın sonuçları nelerdir ve bu sonuçlar doğrultusunda ne gibi önlemler alınmaktadır?
  • Bu proje kapsamında yerel halkın görüş ve katılımı nasıl sağlanmıştır? Yerel halkın projeye yönelik endişeleri ve önerileri hangi süreçler ile değerlendirilmiştir? Proje sürecinde yapılan halka açık toplantılar, anketler veya çalışma grupları gibi katılım mekanizmaları nelerdir ve bu mekanizmalar sonucunda hangi değişiklikler yapılmıştır?
  • Proje sahasının yakınında bulunan tarihi ve kültürel miras alanlarının korunması için hangi önlemler alınmıştır? Bu önlemler arasında arkeolojik alanların korunması, tarihi yapıların restore edilmesi veya taşınması gibi spesifik çalışmalar yapılmış mıdır? Bu konuda ilgili kurumlar ile işbirliği yapılmışsa, bu kurumların projeye yönelik değerlendirmeleri nelerdir?

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.