Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu

Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB) bünyesinde deniz ve kıyı alanlarında yeni bir düzenleme sürecinin başladığını duyurdu. Bakan Kurum’un açıklamasına göre “her isteyen her yere teknesini bağlayamayacak” ifadesiyle özetlenen sistem değişikliği, Türkiye’nin kıyılarında deniz trafiğini planlı hâle getirmeyi, çevresel zararları azaltmayı ve koylarda kontrolsüz demirleme uygulamalarını sonlandırmayı hedefliyor.
Bakanlık, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO), Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ve Piri Reis Üniversitesi ile birlikte “Deniz Kıyı Alanları Tekne İmal ve Çekek Alanlarının, Bağlama ve Barınma Yerlerinin… Mapa-Şamandıra Noktalarının Belirlenmesi” başlıklı bir protokol imzaladı.
Protokol kapsamında; tekne imal ve çekek alanlarının, bağlama/şamandıra noktalarının fizibilite çalışmaları yapılacak, hangi koylarda hangi sistemlerin olacağı belirlenecek.
Pilot uygulama kapsamında özellikle Fethiye‑Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi gibi hassas kıyı ekosistemlerin bulunduğu bölgeler öncelik alındı.
Amaçlar arasında: atıkların denize karışmasının önlenmesi, deniz çayırlarının ve ekosistemin korunması, yat-tekne bağlamalarında çevreyle uyumlu sistemlerin uygulanması yer alıyor.
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de kıyılar, tekne turizmi ve yat bağlama açısından hem ekonomik hem çevresel açıdan önemli. Ancak uzun yıllardır koylarda plansız bağlama ve demirleme uygulamaları ekosisteme zarar verebiliyor: deniz çayırlarının yok olması, atıkların derinlere ulaşması, deniz canlılarının habitatlarının bozulması gibi riskler gündemde. Yeni düzenleme buna karşı bir yanıt olarak değerlendiriliyor.
Bakan Kurum’un açıklamasında, sistemin öncelikle pilot bölgelerde başlayacağı, ardından Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarına yayılacağı belirtildi. Yani Türkiye’nin yaz-deniz turizminin yoğun olduğu kıyı ilçelerinde yakın zamanda bu düzenlemenin uygulanmaya başlaması bekleniyor.
Yat/tekne sahipleri ve bağlama alanı arayanlar
Marina ve çekek-alım/çekek alanı işletmeleri
Koy çevresinde tatil-turizmle bağlantılı iş yapanlar
Kıyı yönetimi, çevre koruma teşkilatları ve belediyeler
Koylarda bağlama yerleri için şamandıra ve mapa sistemi netleşecek
Bağlama-demirleme için belirlenecek alanlar resmi olarak ilan edilecek
Bağlama izni olmayan veya belirlenmemiş bölgelerde teknik yaptırımlar olabilir
Ekosistem koruma açısından denetimler artabilir
Bu islem yat turizmini öldürür.
Bi bu kaldiydi yemediginiz haltlar içinde
Yine biriierine sahil seridini pekes cekceniz demi, hedefiniz ülkeyi mahvetmek, yoketmek gün ola harman ola birgun bunkarin hesabini sorma sirası bu halkada gelecek . Siz bizim efendimiz degil biz sizin efendiniziz huju ujutmayın. Siz bizim iscimizsiniz agamiz degil.
Kurum Allah belani verecek
Doğru dersin Adil kardeşim.