Bodrum Gündem

Rusya ve Ukrayna’ya çağrı: Tavizsiz müzakere olmaz!

Antalya’da 10 Mart’ta bir araya gelecek Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları toplantısından önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’ye bir çağrıda bulunmak istiyorum.

Öncelikle her ikiniz de “Tavizsiz” müzakere olmayacağını bildiğinizi hatırlatmak isterim.

BUGÜNKÜ DURUMLARINIZ

Önce bugünkü ve yakın gelecekteki durumunuza çok özetle bakalım:

RUSYA: Savaş devam ettiği sürece dünyadan tecrit şartlarınız daha da ağırlaşacaktır. Bunun iç kamuoyuna yansımaları, iktidarınızı çok ciddi şekilde sarsacak aşamalara gelecek, iç huzurunuz bozulacak,  askeri gücünüz de aynı oranda yıpranmaya devam edecektir.

UKRAYNA: Savaş devam ettiği sürece; sokak savaşları ile direnmeye devam etseniz de, karşı tarafa ağır kayıplar verdirseniz de, sivil kayıplarınız ciddi ölçüde artacak. Halkın çekeceği sıkıntı ve acılar, onarılamaz hale gelecektir.

İKİ TARAFIN DA “KAZANÇLIYIM” DİYEBİLECEĞİ ANLAŞMA TASLAĞI

Şimdi her iki tarafa kan dökülmesini biran önce durdurma imkânı verecek bir anlaşma taslağı sunuyorum:

1- Donbas bölgesi, dış politikada Ukrayna’ya bağlı kalmak ve yeraltı zenginliklerinden nüfusu oranında pay almak kaydıyla “Özerk Eyalet” statüsüne alınacaktır. Bölgedeki Rus askeri tamamen çekilecektir.

2- Donbas özerk bölgesinin garantörü Rusya olacaktır.

3- Ukrayna Kırım’ı tanımama kararını geri çekecek; tanıma kararı da almayacak; ancak Kırım’da hak iddia etmeyecek; Kendi isteği olmadan Kırım’ı tanıması konusunda Rusya tarafından bir baskı yapılamayacaktır. Bu sorun, külleri eşeleyip ateşi dışarı çıkartmadan, uzun vadeli beklemeye alınacaktır.

3 yıl sonra Ukrayna ve Kırım’da yapılacak birer referandum ile iki taraf halklarının birbirlerini ziyaret etme ve birbirleri ile ticaret yapma isteğinde olup olmadıkları belirlenecektir.

Ancak iki halkın da, “Evet” demesi halinde, önce tanıma anlamında bir diplomatik ilişki olmadan, halklararası ziyaret ve ticaret serbestisi sağlanacaktır.

Referandumda bir tarafın bile, “Hayır” demesi halinde, bugünkü statü devam edecek ve referandum, ilk referandumdan 5 yıl sonra tekrarlanacaktır.

Yine bir tarafın hayır demesi halinde bugünkü statü devam edecektir. Ta ki, iki taraf kendi inisiyatifleri ile bir anlaşma yapana kadar.

4- Rus ordusu Ukrayna’dan tamamen ve bir çatışmaya yol açmadan hemen çekilecektir.

5- Ukrayna, NATO ve Avrupa Birliği’ne girmemeyi taahhüt edecektir.

6- Ukrayna Avrupa Birliği ve dünyadaki diğer ülkeler ile serbest ticari anlaşmalar ve vize serbestisi anlaşmaları yapmakta özgür olacaktır.

7- Ukrayna Ordusu, savaş öncesindeki askeri personel, araç ve gereçlerine sayısal olarak tekrar sahip olma hakkına sahip olacaktır. Rusya bu konuda zaman zaman,  geçici ve çok kısa süreli gözlemci gönderme talebinde bulunduğu takdirde, Ukrayna bu talebi karşılama yükümlülüğünde olacaktır.

Vladimir ve Volodimir; Müzakere masaları ziyafet masaları değildir. Ancak, insanlık adına bu masalarda bazen kan içersiniz,  halkınıza ise kızılcık şurubu içtim dersiniz.

Ama, müzakere masasından bir barış anlaşması ile kalktığınız takdirde, yüzbinlerce insan canını kurtarmış, ailelerin bacalarının tekrar tütmesini sağlamış olacaksınız.

Barış mı yoksa cinayetlere devam mı; bundan sonra sizlerin inisiyatiflerinde olacaktır. Bunun farkında olun lütfen.

10 Mart Antalya Müzakeresi’nin başarılı olması dileklerimle, saygılarımı sunarım.

8 Mart 2022-Salı-Fatih Güllâpoğlu

NOT: UKRAYNACA VE RUSÇAYI ÇOK İYİ BİLENLERDEN, İNSANLIK ADINA BU YAZIYI ÇEVİRMENİZİ VE İKİ ÜLKEDEKİ SOSYAL MEDYA KULLANICILARINA ULAŞTIRMANIZI RİCA EDİYORUM. İKİ ÜLKENİN BÜYÜKELÇİLİKLERİNDE TANIDIĞI OLANLARIN, YAZININ TÜRKÇESİNİ DE BÜYÜKELÇİLİKLERE ULAŞTIRMALARINI RİCA EDİYORUM.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.