Bodrum Gündem

Tarım ve Hayvancılık Ülkemizin En Stratejik İş Kolu Olmalı

Tarım ve Hayvancılık Ülkemizin En Stratejik İş Kolu Olmalı

Çocukluğumuzda en çok “Türkiye Gıda konusunda kendi kendine yeten yedi ülkeden birisidir” diye duyardık. Birçoğunuz bu masalı çok kez dinlemişsinizdir. Bu hiçbir zaman böyle olmadı ve olmayacak. Yanlış tarım politikaları, arazilerin miras yolu ile parçalanması, terör ve Doğu Anadolu’daki yapı gibi birçok sebeplerden kaynaklandığını hepimiz biliyoruz.

Bodrum’u düşünün. Deniz kenarlarında turizm yapıyoruz ama domatesi Antalya’dan getiriyoruz. Bizi yönetenlerin arka taraflardaki atıl arazileri tarıma kazandırarak, turizmden elde edilen gelirin eşit bir şekilde dağıtılmasını sağlamaları gerekmektedir.

Önemli bir ürün olan sütle ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum. 1 Ağustos’tan itibaren çiğ sütün tavan fiyatı 1 lira oldu. Üretici memnun değil, dolardaki artış nedeniyle maliyetlerin arttığından yakınıyorlar. Sanayiciler ise fiyat artışını ürünlere yansıtmak zorunda olduğunu savunuyor. Bu zamlar şimdiden yüzde 20’leri buldu bile.

Türkiye’de toplam çiğ süt üretimi 17.4 milyon ton iken dünyada bu rakam 764.4 milyon ton olarak gerçekleşmekte. Dünyada kişi başına düşen yıllık tüketim 107.6 litre olurken Türkiye’de 230 litre olarak gerçekleşmektedir.

Türkiye’de üretilen çiğ süt üretiminin dağılımı ise 15.9 milyon ton inek sütü, 1 milyon ton koyun sütü, 370 bin ton keçi sütü, 47 bin ton manda sütü olarak gerçekleşmektedir.

Yine ülkemizde 488 bin ton peynir, 1.1 milyon ton yoğurt, 48 bin ton tereyağı, 440 bin ton ayran tüketilmektedir.

Tereyağ ithal eder bir konuma geldiğimiz şu günlerde acil olarak tarım ve hayvancılık konusunda üreticiye destek verilmesi gerekmektedir. Ülkemiz için tarım ve hayvancılık en stratejik iş kollarından birisidir.

Saygılarımla,

Hüseyin Nail Sağat

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.