Bodrum Gündem

EKONOMİNİN KALBİ BODRUMDA ATTI…

Devlet ve özel sektör temsilcilerinin bir araya geldiği 2007 ve 2008 Vergi Ödül Töreninde TOOB Başkanı Rifat Hisacıklıoğlu Türkiye. Muğla ve Bodrum tahlili yaptı.

EKONOMİNİN KALBİ BODRUMDA ATTI…
12.04.2010
0
A+
A-

Fatih Bozoğlu/BodrumGündem


Muğla İli Ticaret Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları ve Deniz Ticaret odaları tarafından gerçekleştirilen 2007-2008 yılı vergi Ödül Törenine TOOB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Muğla AKP Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, Muğla MHP Milletvekili Metin Ergun, Muğla Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Bodrum Kaymakamı Feridun Cemal Özdemir, Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Bodrum Baş Savcısı Behçet Tufan Turan, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Milas Belediye Başkanı Osman Gürün, Gümüşlük, Bitez, Turgutreis, Ortakent Belde Belediye Başkanları, Muğla İl ve İlçe Ticaret ve sanayi Odaları Başkanları, Muğla ve İlçe Vergi Dairesi Müdürleri, Muğla Üniversitesi Rektör Yrd. Prof.Atilla Yücel, Gazeteci Yazar Prof.Aydın Ayaydın, Cezayir İstanbul Başkonsolosu Raşidh Meddah, işadamları ve üst düzey yöneticiler katıldı.

 


Türkiye’nin ekonomisinde önemli yer tutan Muğla İlinin, Muğla Fethiye Marmaris Milas ve Bodrum Sanayi ve Ticaret Odaları ile Deniz Ticaret Odalarının bir araya gelerek ödül töreni yapmasının diğer illere de örnek olmasının vurgulandı. Türkiye ve Bölge ekonomisinin durumu, geleceği ve şu andaki durumu ile ilgili önemli konuların konuşulması “Bölge Ekonomi Zirvesi” olarak değerlendirildi.


 


Açış konuşmasını Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon yaptı. Kocadon konuşmasında, vergi vermenin çok onurlu bir erdem ve görev olduğunun bilincinde olan tüccarlar bir araya geldiğini kaydederek şunları söyledi; “Muğla olarak ülkemizin ekonomik haritasının neresindeyiz? Birkaç noktaya dikkatinizi çekmek isterim. Turizm’de ülkemizin Antalya ve İstanbul’dan sonra 3. büyük iliyiz, kültür balıkçılığında Türkiye 1.siyiz, dünyaca ünlü “Mavi Yolculuğumuzla” deniz turizminde 1.yiz, bal üretiminde Türkiye 1.siyiz, yat çekek ve marinalar bağlama kapasitesinde Türkiye 1. siyiz, Ahşap yat üretiminde Türkiye 1.siyiz, mermer üretiminde Türkiye 2. siyiz, üretilen tarımsal ürün çeşitliliğinde Türkiye 1. siyiz, dünyanın yedi harikasından bir tanesi olan Mozole, Muğla sınırları içerisinde Bodrum’da bulunmaktadır. Görüldüğü gibi Muğla ilimiz ve ilçelerimiz magazin basınında yansıtılan imajdan farklı olarak çok çeşitli ekonomik ve kültürel zenginlikleri barındıran, ülkemize ciddi ekonomik katkıları olan bir ilimizdir.”


 


Muğla AKP Milletvekili Mehmet Nil Hıdır Muğla Ticaret Odalarında çok ciddi hareketlenmeler olduğunu ifade ederek, Yatırımları teşvik ettiklerini, işadamlarını harekete geçirdiklerini ve bölgesel değerleri, Ülkeye ve dünyaya kazandırmaya çalıştıklarını söyledi. Mehmet Nilhıdır konuşmasının devamında “Bugün yapılan bu vergi ödül töreni çok önemli, yıllar boyu sürdürdüğümüz, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması ve kayıt altına alınmış olan gelirin vergisini ödeyen mükelleflerinde ödüllendirilmesi gerekiyor. Cezalandırmak çok kolay, denetlemelerde yıldırmak, motivasyonu bozmak çok kolay ama ödüllendirmek her yiğidin harcı değildir. O nedenle bu ödül töreni de bu gün bölgemiz işadamlarımız ve sektörlerimiz adına önem arz ediyor.” dedi.


  treat erectile dysfunctiГ®n


Muğla Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt verginin insanların birlikte yaşamaya başladığı dönemden bu yana kendi özgür iradeleri ile yarattıkları bir sistem olması nedeni ile kutsal olduğunu söyledi. Vali Yardımcısı Kurt; “Yani vergi insanların kendi özgür iradesi ile yarattıkları bir olgudur. O nedenle ülkemizde de yaygın bir şekilde vergi önemini kavramalıyız. Ancak vermede de almada da yaşanan sorunlar var. Özellikle tuttuğumuzdan alıyoruz, yaygınlaştırarak oranını düşürmeliyiz. Bunda da herkes mutabık, hemfikir diye düşünüyorum.” diyerek mükelleflerin en önemli sorunlarından birini dile getirdi. Order Disulfiram


 


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Muğla Odalarının bir araya gelerek birlikte ödül töreni düzenlemelerinin önemini vurguladı. Bu konuda bir ilki gerçekleştirdikleri için kutladığını söyleyen Hisarcıklıoğlu; ” Biliyorsunuz bizim kültürümüzde çok güzel bir söz vardır. Birlik ve baraberlikte Rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır”  Biz bunu çocukluğumuzdan bu yana hep işitiriz ama maalesef kendi yaşamımıza bir türlü adapte edemeyiz. Her ne hikmetse de ayrı ayrı bireysel olarak hareket etme peşindeyizdir. Ama bu gün burada görüyorum ki Muğla doğru bir yolda, beraber adım atmakta gelir idaresi başkanlığı ile vergi dairesi müdürleri ile beraber vergi ödül töreni düzenliyorlar. Bu gün ileriye gitmiş, zenginleşmiş olan şehirlerine bakın, bunlar niye ileriye gitti diye baktığınızda, arkasında tek bir gerçek görürsünüz, ikinci bir gerçek yok. Eğer o ilin Valisi, Milletvekilleri, Oda ve Borsa Başkanları, STK’lar, kanaat önderleri, bir araya gelip her biri farklı düşünseler de, hepsinin kalbi o şehir için çarpıyorsa o şehirler ileriye gitmiştir.” dedi. Hisarcıklığolu kadın ve genç girişimcilerin önünün açılması ve desteklenmesinin gerekli olduğunu ve zengin olmak istiyorsanız, onlara destek vererek girişimci sayısının artırılması ile gelişip zenginliğin olabileceğini söyledi.


 


Hedef büyütün, Muğla’nın turizmdeki rakibi İspanya…


Rifat Hisarcıklıoğlu Muğla turizm yapısı ile ilgili olarak çok önemli bir bölge olduğunu belirterek hedefin büyük tutulması söyledi. Hisarcıklıoğlu konuşmasının devamında şunları söyledi. “Muğla’nın kıyılarının uzunluğu ne kadardır? 1124 km. İspanya’nın Akdeniz kıyı şeridi ne kadar? 800 km. İspanya’nın turizmden aldığı pay ne, Türkiye’nin aldığı pay ne? Muğla’nın turizmden aldığı pay ne? Bir Muğla mı, İspanya mı? Düşünün bir Muğla, İspanya. Muğla’nın rakibi neresi biliyor musunuz?  Kendinizi Türkiye ile mukayese etmeyin. Sizin rakibiniz İspanya. Valimizden, Milletvekiline, Oda Başkanına kadar hepimizin konuşacağı şey mukayese edeceğimiz yer İspanya olmalıdır. Hayalinizi büyük tutun. Hayal olmadan hedef olmaz. Hedef olamadan insanlar bir yere gidemez. Onun için hedefinizi büyük tutun, siz büyük tutun ki Türkiye hedefini büyük tutsun. Elinizde büyük bir potansiyel var, onu heder etmeden doğru bir şekilde, ortak akıllar üreterek, ortak akılla üreterek bunu doğru şekilde kullanmamız lazım. Yolda gelirken Mahmut başkanla sohbet ettik, Muğla’ya yaklaşık 3 milyon turist geliyor. İspanya’ya ne geliyor. Muğla 3 milyon ile tatmin olacak mı? Çok daha fazlasını burada ağırlayabilecek durumdasın.” Bodrum’luların mandalina gazozunu tekrar ekonomiye kazandırmak


 


Bodrum ve sahil kentleri Devlet Bütçesinden yeterli payı alamıyor…


Hisarcıklıoğlu katılımcılar arasında arka sıralarda oturan Bodrum Belediye Başkanına “Başkan Mehmet Kocadon arkalara oturmuş herhalde sıkıntıdan oturmuş oraya.” diye laf atarak Yerel yönetimlere haksızlık yapıldığını ve Devlet bütçesinden yeteri kadar pay alamadıklarını söyledi. TOBB Başkanı orada bulunan Milletvekillerine de durumu Ankaraya özellikle bildirmelerini isteyerek “Sayın Vekilim burada Turizm bakanına da iletir, zaten herkeste biliyor zaten bu durumu. Ankara’da toplanıldığında turizm konusunda hep aynı konular konuşuluyor. Artık bu konuların konuşulması değil çözülmesi lazım. Özellikle sahil kenarlarında ki şehirlerin devlet bütçesinden aldıkları katkılara baktığımızda nüfus sayımlarına göre pay alınıyor. Peki Bodrum kaç kişiye ev sahipliği yapıyor? Kışın 130 bin, Yazın 1 milyon. Şimdi ne oluyor, Mehmet Başkana bütçeden pay verilirken, 130 bin kişiye göre veriliyor. Onunla 1 milyon kişiyi ağırlamak durumunda, 1 milyon kişiye hizmet götürmek zorunda. Böyle haksız bir düzen olabilir mi? Eğer burası 1 milyon kişiye hizmet ediyorsa, buranın hakkını ona göre vermelidir. Çünkü buraya giren her turist, bizim sanayi malı ihracatına göre her giren liranın


%75-80’i ihracat sayılıyor. Üstelik % 80 yerli ürün. O nedenle buralardaki belediyelerimizi gözetiyor olmamız lazım.” dedi.


 


Mobese Kameraları ile vergi borçlularının takibi…


Hisarcıklıoğlu mobese kameraları ile hacizli arabaların tespit edilmesi ile ilgili olarak, Bodrum’da bir sıkıntı olduğunu, Kaymakama hitap ederek söyledi. Hisarcıklıoğlu “Bütün mobeseler Türkiye’de güvenlik amacı ile kullanılmaktadır. Fakat Bodrum’dan gelen bilgilere göre, kimin hangi arabanın devlete borcu var, onları yakalıyor. Adamı yakalar, atarsan içeri ne alacaksın. Adam çalışsın devlete borcunu ödesin. Çalışmaz ise nasıl ödeyecek devlete borcunu. Vergi dairesi müdürümüz alacak arabayı borcuna karşılık o haklı tabi ama mobeselerin esas amacı güvenliği sağlamak için değil mi? Bizim Muğlalı Vergi Dairesi başkanı iyi bir icat bulmuş kutlarım onu ama başka iller duymasın bunu.” dedi.





Propranolol 40mg

Turist sayısı arttı, gelir azaldı…


Geçen yıl tüm dünyada turist sayısında azalma yaşanırken Kuzey Afrika ve Türkiye′de yüzde 3 artış olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye  buna rağmen karlılıkta aşağı doğru gitti. Ama ticaretteki asıl amaç kazanmaktır. Türkiye′de turist başına yapılan harcama 950 dolardan,  750-770 dolar seviyesine inmiş. Bizim bu tabloyu tam tersine çeviriyor olmamız lazım. Turist sayısını artırırken karlılığı da artırmamız lazım. Gün geçtikçe turisti harcatmayacak, tesisin dışına çıkarmayacak her türlü icraatı da yapıyoruz. Bu çok yanlış” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Muğla Ticaret ve Sanayi Odaları tarafında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na Milas Halısı hediye edildi. TOBB Başkanı halıyı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Merkezinde çok özel bir yerde kullanacaklarını ve herkese göstereceklerini söyleyerek teşekkür etti.


 


2007 ve 2008 Vergi rekortmenlerine ödüllerini TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Vali Yardımcısı Faruk Necmii Kurt. Muğla Milletvekilleri ve Muğla Üniversitesi Rektör Yrd. Prof.Atilla Yücel tarafından verildi. Bazı mükelleflerin 2007 ve 2008 döneminde de rekortmen oldukları ve bir çok plaket aldıkları gözlendi. Ödül törenine yaklaşık 400 kişi katıldı.  

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.