Bodrum Gündem

Felaketten Doğan Fırsat…

İzlandada adını okumakta zorluk çektiğimiz yanardağın püskürttüğü küller kıtada yaşamı zora soktu.

Felaketten Doğan Fırsat…

Eyyafyallayöküll volkanının etkilediği ulaşım sektörü, özellikle uçak seferleri normale dönerken felaketin ardından hayatımızı etkileyen asıl problemler ortaya çıkmaya başladı.

 

İlk olarak Avrupa’daki ulaşım aksamasından dolayı pozitif etkilenen çiçek üreticilerimizi sevinirken bulduk. Onlar batılı pazarlarda açılan tedarik gediğini doldurarak kazanmaya başlamanın sevincini yaşaya dursun bizi bekleyen asıl büyük fırsat için hazır olmamız gerektiğini düşünüyorum.

Şirketlere ve üst düzey yöneticilere verdiğim “Kriz Yönetimi” eğitimlerinde yer alan düşünce metoduyla tarım sektöründe ortaya çıkacak olan fırsata dikkat çekmek isterim.

Avrupa’da ulaşım normale dönse dahi zehirli küllerin değdiği bütün tarım ürünlerinin telef olduğunu düşünerek bu yargıya vardım.

Önümüzdeki günlerde felaketin asıl zarar verdiği taze gıda sektörünün rakamları ortaya çıkacaktır. Avrupa, fazla düşünmeden derhal en yakındaki gıda üreticisi olan ve küllerden zarar görmemiş olan eski büyük dostu (!) Türkiye’ye dönecek ve bizim ihraç edemeyeceğimiz kadar büyük taleplerde bulunacaktır.

 

Talebi karşılayamayacağımızı çok iyi biliyorum. Senelerce o bölgelerindeki üreticiyi ve ihracatçıyı eğitmeye çalıştım. Şimdi hep birlikte paketleme, etiketleme, normlara uygunluk, ISO belgesi gibi umursamadığımız kriterlerin ne kadar önemli olduğunu fark edeceğiz.

 

Bu kriterlere uyanlar zengin olacaklar, uymayan ve bu güne kadar Avrupalıyı küçümseyerek umursamayanlar ise kaçırdıkları fırsatı görüp dövünecekler.

 

Bu gün için çok geç ama şakayla karışık belgelerinizi alın, normlara uyun, tahlillerinizi tamamlayın ve bir sonraki volkan patlamasını bekleyin demekten başka çare yok galiba. 

 

Yazarın tüm Sektörel Yorum ve Makalelerinine www.celalgursoy.wordpress.com blogundan erişebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.