Bodrum Gündem

Dr.Ali Aslan Soru Önergesi…

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte özellikle turizm bölgelerinde turistik tesislerde kullanılan yağların atılmas ile ilgili olarak verdiği soru önergesi.

Dr.Ali Aslan Soru Önergesi…
07.06.2010
0
A+
A-

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


 


Aşağıda yer alan soruların Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel EROĞLU  tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.03.06.2010


 


Dr. Ali ARSLAN


Muğla Milletvekili


 

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte özellikle turizm bölgelerinde turistik tesislerde kullanılan yağların atılması; ciddi çevre ve deniz kirliliğine yol açmakta, insan sağlığına zarar vermekte, kanalizasyon sistemine boşaltılan atık yağlar, kentlerin atık su kanal sistemini tıkayarak taşmalara neden olabilmektedir. Ayrıca geri dönüştürülebilen bu yağların atılmasıyla;  ülkemiz enerji ihtiyacındaki önemli bir açığın kapatılmasını sağlayacak bir kaynak, göz ardı edilmektedir. Atık yağlar 2872 sayılı Çevre Kanunu’na  eklenen ‘’Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ‘’ ile ‘’Tehlikeli Atık ‘’  kapsamına alınmıştır. Yapılan araştırmalar, 1 litre bitkisel atık yağın; 1 milyon litre suyu kullanılamaz, 5 milyon litre suyu içilemez hale getirdiği gerçeği göz önünde bulundurulduğunda bu ciddi çevre tehdidinin ne boyutlarda olduğu anlaşılmaktadır. Sanayileşmeye bağlı olarak artan enerji ihtiyacı, küresel ısınmanın olumsuz etkileri dikkate alındığında; bitkisel atık yağların toplanması ve bu yolla biodizel üretiminin önemi gün geçtikçe artmaktadır.

 


order Viagra Gold

1-     Atık yağların değerlendirilmesi amacıyla Bakanlığınızın özellikle turizm bölgelerinde yürüttüğü bir çalışma veya bilinçlendirme kampanyası var mıdır?


buy Fluconazole cheap methocarbamol 2-     Bitkisel atık yağların toplanması ve geri kazanımı için kendi imkanlarıyla bilimsel çalışmalar yapan, raporlar hazırlayan, kampanyalar düzenleyen çevreci kuruluşlarla işbirliği yapılmakta mıdır? Çevreyi koruma bilincinin geliştirilmesi amacıyla bir anlamda Bakanlığınızın yapması gereken görev ve sorumlulukları üstlenen bu kuruluşlara tarafınızdan yeterli destek verilmekte midir?


3-     Bakanlığınız tarafından atık yağların dökülmesini engellemek amacıyla denetimler ne sıklıkta yapılmaktadır? Bu denetimlerin yeterli olduğunu söyleyebilir misiniz?


4-     Atık yağları döken tesisler için cezai bir yaptırım uygulanmakta mıdır? Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?


5-     Otel, motel, pansiyon ve restoran gibi tesislerde bu atıkların doğrudan kanalizasyona gitmesini engelliyen yağ kapanlarının konulması ile ilgili işletmeleri mecbur kılacak bir  kanun  çalışmanız var mıdır?


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.