Bodrum Gündem

RÖPORTAJ: Bıçkın, Delikanlı Başkan, Mustafa Saruhan

Bıçkın, Delikanlı, Başkan Mustafa Saruhan ile yaptığımız Röportajı tekrar yayınlıyoruz…

RÖPORTAJ: Bıçkın, Delikanlı Başkan, Mustafa Saruhan

Röportaj: Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem-25 Ağustos 2010

Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan. Kendinden emin, biraz bıçkın, delikanlı bir imajı ile bazen eleştirilere bazen de övgülere maruz kalıyor.
Ancak ikinci dönemde de başkanlığı her şeye rağmen CHP’ye bağlılığı, çalışkanlığı ve bileğinin hakkıyla aldığı konusunda hiç kimsenin kuşkusu yok. Söyleşimizde sorularımızı rahat, kendinden emin ve bilinçli olarak cevapladı. Politik cevapları pek olmadı, reklamda yapmıyor yaptıklarını, “zaten işimiz budur” diyerek yaptığı işlere görev olarak bakıyor. Sert görünüşün ardında aslında herkesle barışık olmak ve kavgaların karşısında olduğunu gösteriyor sözleri ile. Mecliste 7’ye 2 üstünlükleri olmasına karşın, yapıcı muhalefetin olmasının gereğini ve verimli olacağını da söyleyebilecek kadar kendine güveniyor. Dışlamak yerine, uyum içinde çalışma ortamı sağlamaya çalışıyor.

 

Bodrum Gündem: Sizi herkes tanıyor, ancak kısaca kendiniz tanıtabilir misiniz?

Mustafa Saruhan: Yalıkavaklıyım, belediyecilikten gelmeyim. Evli ve iki çocuk babasıyım. Askerlikten önce turizmcilik yaptım. Askerden geldikten sonra belediyede zabıta amirliğinden sonra siyasi hayata girmiş oldum. 15 yıldır belediyeciyim. 99 yılında CHP den aday olur musun denildi. Ancak o dönem hazır olmadığım için kabul etmedim. 2004 yılında hem CHP üyesi oldum ve CHP’den Belediye başkanlığına aday oldum.

 

Bodrum Gündem: Belediyeciliğe tabandan, içinden girmişsiniz. Belediye Başkanı nasıl olmalıdır? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Mustafa Saruhan: Belediye başkanı olacakların mutlaka bir eğitimden geçirilmesi gerekir. Özellikle belediyecilikte ana başlıkları bilecek ve bunu yönetebilecek eğitimi almış olmalıdır. Seçime girerken beklide bir sertifika veya diploması olması çok iyi sonuçlar getirir. Çünkü halk ile direkt olarak görüşüp işleri ona göre yapıyorsunuz. Hem teknik bilgi sahibi olmalısınız, hem de idareciliği bilmek gereklidir.

 

Bodrum Gündem: Bu konuda farklı düşünceler var, örneğin halkın Belediye Meclisini seçtikten sonra Meclisinde Belediye Başkanını seçmesi gibi?

Mustafa Saruhan: Bu Avrupa’da bazı yerlerde uygulanıyor. Ancak Türkiye’de bu uygulanabilir mi çok emin değilim. Anayasada bir değişiklik yapılarak belki uygulanabilir.

 

Bodrum Gündem: Belediyeler Birliği konusunda ne düşünüyorsunuz?

Mustafa Saruhan: Artık çok uygulanabilirliği ve önemi yok. Özel bir yapıya kavuşması gerekiyor. Kurumsal bir yapıya sahip olmadığı için başarıya ulaşamaz. İyi niyetle bir şeyler de yapıldı. İçme suyu projesinin başlaması Belediyeler Birliğinin iyi niyetli çalışmaları ile gerçekleşti. Bodrum sorunları için epey bir mesafede kaydedildi. Biraraya gelindiğinde fikir alışverişi oluyordu. Bu bizim için oldukça yararlı oluyordu. Şimdi ondan mahrum kaldık.

 

Bodrum Gündem: Geçmiş Belediye Başkanlığı döneminiz nasıldı?

Mustafa Saruhan: Geçmiş dönemim oldukça verimli bir dönemdi. Heyecanlı düzeyli, verimli bir dönem geçirdik. Altyapı çalışmaları, arıtma yapıldı, çevre düzenlemeleri yapıldı. Çöple ilgili sorunumuzu haledememiştik ama oda bu dönemde çözeceğiz.

 

Bodrum Gündem: Peki yeni dönem?

Mustafa Saruhan: Üç arkadaşımız değişti. Dört arkadaşımızda yeni seçildi. Belediyemiz 7 CHP 2 AKP li meclis üyemiz var. O iki arkadaşımızda uyumludur. Şimdi muhalefet yok diye zorlanıyorum. Muhalefet olmadan olmaz, ben bu inançtayım. Kırıcı olmayan yapıcı muhalefet mutlaka olmalıdır. Uyumlu ve heyecanlı bir ekibimiz var. Geçmiş dönemdeki gibi yoğun bir çalışma dönemine girdik kalan işlerimizi yapmaya devam ediyoruz. Yeni projelerimizi oluşturuyoruz. Yeni dönem altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Arıtma verimli bir şekilde çalışıyor. Cadde kaldırım ve çevre düzenlemeleri devam ediyor. Yalıkavak dinamik bir belde. Geniş bir alana sahibiz ve her alanı da yaşıyor. Yalıkavak’ın her tarafı hareketli olduğu için her noktaya sürekli ve kaliteli hizmet götürmek zorundasınız. Burada yaz kış yaşayan insanlarımız var. İkinci konut alanları da yaz kış yaşadığı için hizmetimiz süreklidir. 

 

Bodrum Gündem: Yalıkavak yaşayanları kültür ve gelir düzeyi oldukça yüksek, bu işinize nasıl etki yapıyor?

Mustafa Saruhan: İstanbul’a gittiğimde bile beni orada arayanlar oluyor. Benim İstanbul’da olduğumu öğrendiklerinde bize neden uğramadın diyorlar. Ben tanımasam bile o kadar gelip giden oluyor ki orada bile başkanı kendisinin olduğunu düşünerek arayabiliyor. Bu büyük avantaj sağlıyor. Halkın bana sahip çıkması izlemesi benim daha iyi hizmet vermek için itici güç oluyor. Hedefimiz Yalıkavak’ı sayılı yerlerden birisi haline getirebilmek. Yaşadığımız bu sınırlar içinde örnek gösterilebilecek bir yer olsun istiyoruz. Yapılması gereken çok işimiz var altyapısı ile üst yapısı ile. Bu çalışmalar durağan çalışmalar değildir, her zaman olan çalışmalardır. Amaç bunları en düzgün, en verimli ve kaliteli şekilde yapabilmek, geliştirebilmektir. Yalıkavak yaşayan, dinamik bir belde.

 

Bodrum Gündem: Belediyecilik denilince hep altyapı çalışmaları asfalt akla gelir, sizin hizmet anlayışınız nedir?

Mustafa Saruhan: Onlar zaten bizin rutin işlerimizdir. O işleri sürekli ve kaliteli yapmaya çalışıyoruz. Ancak bazı konular da farklı şeyler olabiliyor. Örneğin yollarımız pırıl pırıl olmuştu, su projesi olmak zorundaydı ve o yapılan yollar kazıldı. Bitince oraları yine yapacağız eskisinden daha iyi olacak, su sorunu da bu arada çözülmüş olacak. Bunlar birbirini tamamlayan işler sonuçta.

Çöp dökümü bitti. Üzeri kapatıldı. Üniversite tarafından metan gazının tahliyesi için çalışmalar başlatıldı. İleriki zamanlarda orasını güzel bir mesire alanı haline getireceğiz. Çöplükten mesire alanı yaratacağız. Bu bile belediyeciliğe farklı bir bakış açısıdır.

Sandıma köyünü hayata geçireceğiz. Bir sanat köyü haline getirmeyi planlıyoruz. Orayı belediye bütçesi ile yapmak değil düşüncemiz. Belediye yapsın noktasında da değiliz. Önemli olan yapılmasına öncülük sağlamaktır. Amacımız yatırımcıyı harekete geçirmek.

Meydan düzenlemeleri yapacağız. Balıkçı barınağına ilave yapılacak.

 

Bodrum Gündem: Devletle ve yatırımları ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Faydalanabiliyor musunuz?

Mustafa Saruhan: Diyalog ile her şeyin çözülebileceğine inanıyorum. İyi ve olması gereken sağlam projeleriniz var ise devlet yatırımda yapar destek de verir. İçme suyu projesinin sonunda, şehir şebekelerimizin yetersiz kalacağını düşünerek İller Bankası ile yazışmalarımız sürüyor. Birinci etap şebekemiz yapıldı ve şu an çalışıyor, ikinci etap için iller Bankası ile çözmüş olacağız. Böylelikle Yalıkavak’ta su şebekesi olmayan nokta kalmayacak. Yeter ki diyaloğu sağlayın.

 

Bodrum Gündem: Bodrum CHP de “Bıçkın, Delikanlı Başkan” imajınız var. Bu konuda ne diyeceksiniz?

Mustafa Saruhan: Yaratılışımızda var. Olduğum gibiyim Ama daha da bıçkın olmamız gerektiğini düşünüyorum. Daha etkili, daha sorumluluğunu bilen, sorumluluk altına girebilen bir kişi olmam gerekiyor. Kendime güveniyor ve Yalıkavak’a ve partime olan sorumluluklarımı yerine getirebildiğime inanıyorum.

 

Bodrum Gündem: CHP Bodrum’u nasıl görünüyor? Her şey yolunda mı?

Mustafa Saruhan: Küskünlüklerin bu dönemde artık son bulacağını düşüyorum. İlçe yönetimi herkesi destekliyor, olması gereken her yerde oluyor. Bu şekilde her şeyin aşılacağını düşünüyorum. Başkan bir yerde husumet varsa araya girip arayı bulmaya çalışıyor. Bunun için oldukça yoğun çaba harcadığını biliyorum, görüyorum. Hepimize görev düşüyor. Düşüncelerimizi gözden geçirerek önce ben değil, önce partimiz diyebilmek gerekiyor.

Biz bazı yerlerde seçimi kendi içimizdeki insanların yüzünden kaybettik. Kimse mazeret aranmasın. Bodrum’da partimizin hastalığı bu, herkes kendini düşünüyor. Gün gelir Yalıkavağı kaybederiz. Sonra Ortakenti geri alırız. Bunlar normal şeyler. Demokrasinin gereğidir. Ancak yeni bir şey sağlamazsak bu değişim sürer gider. Vizyonumuzu gözden geçirmeliyiz. Kendi içimizdeki birlik ve dayanışma ruhunu hayata geçirmeliyiz. Bu Bodrum içinde, Türkiye içinde gereklidir. Yeni beyinlere, gelişmeye ve değişime ihtiyaç vardır. Geçmişten geleceğe bir köprü kurulmalı ve tecrübeli büyüklerimizin de katkısı ile genç ve yeni cenerasyonu ortaya çıkartmalıyız.

 

Bodrum Gündem: Türkiye açısından CHP ne durumda?

Mustafa Saruhan: İyi gidiyor. Türkiye’de başarılı diye düşünüyorum. Biz bölge olarak zaten iyiyiz. Ama diğer bölgelerde biraz sıkıntımız var. Genel başkanımıza bir öneride bulunmuştum. Başarılı olan bölgelerdeki belediyeler ile diğer bölgelerin belediyeleri arasında kardeş belediyeler oluşturalım demiştim. Ama biz yapmadan AKP bunu yaptı. Bazı şeylerde geç kalmamak lazım.

 

Bodrum Gündem: Siyasette gelecek hedefleriniz var mı?

Mustafa Saruhan: Şu an belediye ile ilgili yapmayı istediğim şeyler var. Önce onları gerçekleştirmem gerekir. Benim siyasetteki ve belediye başkanlığımdaki hedefim Yalıkavak’ı daha iyi duruma getirmektir. Ben CHP’nin bir neferi olarak bana ne görev verilirse onu yaparım. Görevden de asla kaçmam.

 

Bodrum Gündem: İçinizden geldiği gibi samimi cevaplar verdiğiniz için, çok teşekkür ediyoruz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.