Bodrum Gündem

Agah Oktay Güner Kimdir?

Demokrat Parti Genel Başkanlığına Namık Kemal Zeybekin seçilmesi ile dikkatler DPnin MHPlileşmesine çekiliyor.

Agah Oktay Güner Kimdir?
13.03.2011
0
A+
A-

 


 


 


Agah Oktay Güner Kimdir?


Demokrat Parti Genel Başkanlığına Namık Kemal Zeybek’in seçilmesi ile dikkatler DP’nin MHP’lileşmesine çekiliyor.


Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem


Agah Oktay Güner buy Plavix online 1937, Bayburt, doğumlu. Evli ve 5 çocuk babası olan Güner, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi′ni bitirdi. DPT Uzmanlığı ve Şube Müdürlüğü, Ankara Ticaret Odası Genel Sekreterliği, Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığı, AİTİA Öğretim Üyeliği, Konya, Ankara ve Balıkesir Milletvekilliği ile Ticaret ve Kültür Bakanlıkları yaptı.


 


Agâh Oktay Güner, siyaset hayatında yakın zamana kadar önemli roller üstlenmiş bir önemli bir siyasi şahsiyet. Turgut Özal, Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş ve Mesut Yılmaz ile bürokrat, bakan, ya da parti yöneticisi olarak çok yakın çalıştı.


Bürokrat ve siyasetçi olarak en belirgin özelliği her dönem oynadığı “Doğrucu Davut” rolü olmuş.


Bunun en tipik örneği; 1976’da, Başbakan Süleyman Demirel’in göreve getirdiği bir müsteşar olmasına rağmen, hayali mobilya ihracatı yapan yeğen Yahya Demirel’i tutuklatan oydu.


 


Bir diğer örnek ise oldukça düşündürücü; 1984’te Başbakan Turgut Özal’ı Başbakanlık Konutu’nda ziyaret ettiğinde, “Sizi bir gün vururlar.” diyen Agah Oktay Güner’dir.

Anavatan Partisi’nde iken, 1999’da Bülent Ecevit başkanlığında kurulan hükümet döneminde ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz’a, “Yüce Divan’a gidin” diyen Güner, Yılmaz’dan “Yüce Divan’a gidip gelmemek var” cevabını almış.


buy albuterol Order Disulfiram


Sağ çizgideki üç büyük partide, MHP, ANAP ve DYP’de siyaset yapan; Tansu Çiller’i “yarım imam” sayıp “İki buçuk defa imam değiştirdim, ama inanç değiştirmedim” sözleriyle siyasi çizgisinde kırılma olmadığını anlatan Güner, çocukluğu ve gençliği Konya’da geçti.


 


Güner’in 1954’te girdiği Ankara Hukuk Fakültesi’nde sınıf arkadaşlarından üçü Deniz Baykal, Sami Selçuk ve Yavuz Bülent Bakiler’di. O tarihte henüz Türkiye’de sağ-sol ayrımı yoktu. Gençler daha çok münazara ve şiir günlerine katılıyordu.


 


Milliyetçilere “gerici”, solculara “inkılapçı” deniyordu.


 


Son dönemde eski MHP’lilerin Demokrat Partide birleşmesi, özellikle 12 Haziran Genel Seçimlerinde çeşitli dengeler ve hesaplar yapıldığının göstergesi olarak siyasi kulislerde konuşulmakta.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.