Bodrum Gündem

EN BABASINI YAPALIM ANAYASANIN…

30.09.2011
0
A+
A-

ŞİMDİ ANAYASA ZAMANI…

Clonidine Online


( şimdi anayasa zamanı )


en babasını buy Viagra online   yapalım ANAYASANIN  ( I )


…..seçim süreci geride kaldı,öncesi ve sonrasıyla başka  ülkelerin seçimlerinde göremeyeceğimiz  özellikleri ile yeminli yeminsiz süreç order Indocin   tamamlandı,meclis çatısı oluştu,hükümet kabinesin de tercihler  onay aldı  ve göreve hazır.


Kendimi  bildiğim yıllardan bu yana  onlarca yıl geçti,ama Anayasa  tartışmaları hiç geçmedi.


Kabul edilen Anayasalarımızın kronolojik sıralamasındaki ilk tarih 1876, Osmanlı da Kanun-i Esasi,sonrasında 1909 yılı , II.Meşrutiyet farkı ile yetki artık meclisin.1921 yılında Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ,yasama Büyük Millet Meclisinde,egemenlik kayıtsız şartsız milletin. Cumhuriyetin ilanından sonra daha kapsamlı bir Teşkila-ı Esasiye  ihtiyacı yıl 1924.Meclis yasama yetkisini kendi, yürütme yetkisini de cumhurbaşkanı  ve bakanlar kurulu eliyle kullanıyordu.


27.Mayıs askeri darbesi sonrasında halk oylaması ile kabul gören 1961 Anayasası.Cumhuriyetin insan haklarına dayalı milli,demokratik ve laik sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlanması.İki meclisli bir bir parlemento,Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu.Bu anayasa ile yargı organlarının bağımsızlığı,kişi hak ve özgürlükleri ile sosyal hakların güvence altına alınması.Anayasa Mahkemesi,Danıştay,Yüksek Hakimler Kurulu gibi yeni kurumların varlığı.


Sonrasında yine bir askeri darbe ile yine halkoylaması ile 1982 Anayasası.Hak ve özgürlüklerde kısıtlamalar, sınırlamalar.


Askerlerin belirlediği 1961 ve 1982 Anayasaları yan yana konulduğunda, 1961 Anayasasında Milli Birlik Komitesinin daha geri planda olması ve Anayasa üzerindeki söz hakkının Temsilciler Meclisinde olmasına  karşılık,1982 Anayasasında  “yürütmenin her işine müdahale eden güçlü yargı sonucunda çalışamayan kısır döngüler içinde dönüp duran meclis ”i çalıştıracak yine askerlerin kurduğu sesi cılız Danışma Meclisine rağmen Milli Güvenlik Konseyi  etkinliği.


Ve sonrasında, 1982 Anayasasının varlığı ile geçen kayıp yıllar,ta kii 2000 li yıllara gelene kadar.2001 yılında iç dinamiklerden ziyade Avrupa Birliğine üyelik sürecinin bir gereği olarak 1982 Anayasası’nda bir dizi değişikliklerin başlatılması.


Anayasa,bir devletin temel kurumlarının nasıl işleyeceğini belirleyen yazılı bir belgelerdir.O ülkenin temel kurumlarının işleyişi yüzlerce yıllık geleneklere ,yasalara ve belgelere göre düzenlenir.Bu doğru tarif ve yaklaşıma  bir örnek oluşturan  ait olduğum toplumun  böylesine ve telafisi çok zor zaman kayıplarına uğraması beni hep meşgul etmiş,çaba göstermeme neden olmuş tur. Anayasa denilen  bu belgeyle ayrıca kişilerin temel hak ve özgürlükleri de güvence altına alma hakkımı  istememe rağmen verememiş,vermemiş  olması beni yurttaş olarak üzmüş ama örgütlü bir birey olmamı da sağlamıştır.


Ve  eski/yeni süreç  yine başlatılmıştır,


Ve hemen bu sürecin ilk dakikalarına  bakıldığında, çok eski ama yeni başlayan çalışmalara hadi hayırlısı derken,


1- Yeni bir anayasa nasıl olmalıdır sorusuna verilen yanıtlar özellikle anayasa referandum sürecinden beri  çeşitleniyor .Adeta tarafların çevreleriyle inatlaşırcasına evet/hayır ikilemine sıkıştırılarak oylamaya düşürülme yanlışının yaşanmış olması, başlayan bu süreç de devam etmemelidir.


Yeni anayasa için çalışmalara ilk start verildi. Türkiye genelinde sayıları 50’yi bulmayan Anayasa profesörlerinden 24’üyle dün Meclis’te yeni Anayasa yapma usulü masaya yatırıldı.Haberi;


2-Üzerinde konuşulacak anayasanın nasıl olması için tartışmacıların isimleri ile değil örgütsel olarak yer almaları gerekir.Çünkü konu yıldızlar karmasının desteklediği bir anayasa metnini çıkarmak değil;taleplerin mücadele örgütleri tarafından  içselleştirilmesi ve tabandan ses vermesi gerekliliğinin, yine göz ardı mı ediliyor sorusunu  şimdilik akıllara getirmemelidir .


Şimdi  talep ediyorum, gelmişim geçmişim  ile ;Anayasal yönetim düşüncesinin dayandığı M.Ö 3 yüzyıla Aristo’ya  kadar uzanan  eski bir geçmişe sahip olmasam bile örgütlü kimliğim ile benimde içinde  olduğum  bir Anayasa istiyorum.


Anayasa ile kendimi güvende hissetmeliyim.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.