Bodrum Gündem

Kaymakamdan Engelliler Günü Mesajı

Kaymakamdan Engelliler Günü Mesajı
01.12.2011
0
A+
A-

Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

 Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem Nolvadex online

diflucan online doxycycline online Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, yayınladığı mesajda günlük yaşama dahil olmaya çalışan engellilerin toplumda acıma, yadsıma veya ayırımcı davranışlarla karşılaştıklarını, bu davranışların engelliler üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle engellinin de kendine acımaya başladığını vurguladı. Yayınlanan mesajda Kaymakam Gödekmerdan, engelli bireylere ilişkin, toplum içinde tanınmalarını kolaylaştırıcı sıfatların dışında önemli olan noktanın aslında engellilikle ilgili ?farkındalığın olması? ve ?anlaşılma? gereksinimlerinin karşılanması olduğunu belirtti.

 Kaymakam Dr.mehmet GÖDEKMERDAN’ın Dünya Engelliler Günü mesajı

 Türkiye?nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan ülkelerde sağlık sorunlarının yaygınlığı, engellilik için risk faktörlerinin fazlalığı, tanıdan rehabilitasyona kadar değişen süreçlerde sunulan sağlık hizmetlerinin yetersizliği, yasal düzenlemelerin olmaması veya uygulanmaması engelli bireylerin toplumda var olabilmesinin önündeki önemli engellerdendir. Bu engeller nedeniyle, toplum içinde kendini ifade edebilmesi mümkün olmayan, genellikle evinde kalan ama yine de günlük yaşama dahil olma çabası gösteren engelliler, toplumdaki diğer bireylerin takdirini alsa da genel anlamda ?acıma?, ?yatsıma? veya ?ayrımcı? davranışları ile karşılaşmaktadır. Bu duygu ve davranışların kültürel özelliklerle birleşmesi ile ?diğerleri tarafından acınan, toplum içinde itilen, tanınmayan, ikinci sınıf vatandaş? olan engelli birey kendini de farklı algılamakta, kendi kendine acımaktadır. Bu nedenledir ki engelliliğin yaygınlığına ilişkin ciddi oranlar olmasına rağmen gelişmekte olan ülkelerde sokaklarda daha az engelli bireyle karşılaşılmaktadır.

 Engelli bireylere ilişkin, toplum içinde tanınmalarını kolaylaştırıcı sıfatların dışında önemli olan nokta aslında engellilikle ilgili ?farkındalığın olması? ve ?anlaşılma? gereksinimlerinin karşılanmasıdır.

Şüphesiz engelliden toplumun bir parçası ve toplumla bütünleşmesini tek başına beklemek doğru bir yargı değildir.

 Tüm  insanlara  engelsiz  bir dünya  dileklerimle .

 

ETİKETLER:
Yorumlar

  1. Başar Münir dedi ki:

    Bodrum’da yaşamadığım için, meraktan soruyorum. sevgili Mecit Poyraz’ın geçtiğimiz haftalarda “Üç Adet Tahta Parçası” adı ile gündeme taşıdığı Bodrum Denizcilik Müzesi önünde engelliler için “unutulan” rampa yapıldı mı acaba? Yoksa ne kadar konuşursak konuşalım nafile..