Bodrum Gündem

Kalp Hastaları Sonbahara Dikkat

Kalp Hastaları Sonbahara Dikkat
24.09.2013
0
A+
A-

Sonbaharla birlikte ani değişen hava sıcaklıkları kalp hastalarını olumsuz etkiliyor.

Bodrum Gündem Haber/24 Eylül 2013

Sonbaharda kalp hastalıkları görülme oranının üç katına çıktığına dikkat çeken Özel Bodrum Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nejat Sönmez kalp hastalarına hayati tavsiyelerde bulundu.

Uzman Doktor Nejat Sönmez Özel Bodrum Hastanesi

Uzman Doktor Nejat Sönmez
Özel Bodrum Hastanesi

SONBAHARDA KALBİN İŞ YÜKÜ ARTIYOR?

Sonbaharda hava sıcaklığı giderek azalıyor. Bu da kalp damarları başta olmak üzere tüm damarlarda büzüşmeye ve kan basıncında artışa neden oluyor. Kan basıncındaki artış kalbin iş yükünü artırıyor. Ayrıca kandaki pıhtılaşma da hızlanıyor. Bu nedenlerden dolayı göğüs ağrısı ve kalp krizi bu mevsimde çok daha fazla görülüyor.

YAKIN ZAMANDA KALP KRİZİ GEÇİRENLER DİKKAT?

Özellikle yakın zamanda kalp krizi geçirmiş olan hastalar mevsim değişikliklerinde daha dikkatli olmalılar. Aksi takdirde değişen ısı değerleri vücut dengesini bozarak istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu hastalarımız günlük hayatlarına ve diyetlerine çok dikkat etmeli, kendilerine uygun egzersiz yapmalıdırlar. Ancak özellikle tok karnına ve soğuk havada ağır egzersiz yapmayın. Günde en az 30 dakikanızı egzersize ayırın.

DİYETİNİZE DİKKAT EDİN?

Sonbaharda yaz aylarına oranla çok daha yüksek kalori içeren besinler tüketiliyor. Fazla kilolar kan basıncında ve kan şekerinde yükselişe, dolayısıyla da kalp hastalıklarına neden oluyor. Sağlıklı bir kalp için beslenme düzeninize dikkat etmeniz ve kilo almamanız gerekiyor.

GRİP VE ZATÜREDEN AŞI İLE KORUNUN?

Sonbaharda daha çok kapalı ortamlarda vakit geçirilmesi ile birlikte artan solunum yolu enfeksiyonları kalp hastalıklarını tetikliyor. Bu nedenle özellikle bu dönemlerde çok kalabalık ortamlara girmeyin, ellerinizi sık sık yıkayın. Solunum yolu enfeksiyonlardan korunmak için mutlaka grip ve zatürree aşılarını yaptırın.

DEPRESYONA YENİLMEYİN?

Sonbahar kış mevsiminde günlerin kısalması ile birlikte depresyon gibi ruhsal hastalıklar artış gösteriyor. Bu da kalp damar hastalıklarını tetikleyebiliyor. Depresyondan kaçınmak için mümkünse gün ışığına çıkın, spor yapın, sevdiklerinize ve hobilerinize zaman ayırın.Bodrum yürüyüş için çok güzel açık havada yürüyün. Depresyon durumunuz çok belirgin hale geldiği takdirde ise mutlaka psikiyatri uzmanına başvurun.

KALP KONTROLLERİNİZİ AKSATMAYIN?

Mevsim değişikliklerine sağlıklı bir şekilde uyum sağlayabilmek için, özellikle 40 yaş üstündeki erkekler ve 50 yaş üstündeki kadınların mutlaka bir kardiyolog tarafından muayene ve tetkik edilmeleri gerekiyor. Kalp hastasıysanız aldığınız ilaçların yeniden düzenlenmesi gerekebilir. Soğuk mevsimlerde damarlardaki büzüşmeye bağlı olarak kan basıncı artabiliyor. Bu nedenle kan basıncı kontrollerinizi yaptırın ve gerektiği takdirde doktorunuzun önerisiyle ilaç dozunu ayarlayın.

SİGARA İÇMEYİN, ALKOLÜ AZALTIN?

Soğuk havalar damarların büzüşmesine neden oluyor. Sigara içtiğiniz takdirde ise bu büzüşme artıyor. Alkol, damarları genişleterek vücut ısısının düşmesine ve kan basıncında ani değişimlere neden oluyor.  Sonuç olarak sigara ve alkol kalp krizi geçirme riskinizi artırıyor.

.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.