Bodrum Gündem

Ecrimisil’e Farklı Bir Yaklaşım/NALINCI KESERİ

Ecrimisil cezalarıyla ilgili bir haber okudum. Halkımız, yöneticilerimiz, Devlet üçgeninde herkes gerçekten bilmiyor mu? Yoksa bilmiyor gibi mi davranıyorlar? Herkes elinde bir Nalıncı Keseriyle mi geziyor?

Ali Dizdar/03 Şubat 2014

ECRİMİSİL konusuna bir kez daha açıklık getirelim.

“Bu Kadarına da Pes Artık” başlıklı bu sitedeki haberi okumadıysanız, bu linkten okuyabilirsiniz. isotretinoin online http://www.bodrumgundem.com/2014/01/27/bu-kadarina-da-pes-artik/

1. Ecrimisil nedir?

Hazine taşınmazının, İdarenin (Mal Müdürlüğünün) izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminattır.

purchase Nexium 2. İsgalci kimdir?

Kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, Hazine taşınmazının zilyetliğini, yetkili İdarenin izni dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişilerdir.

3. Neden ecrimisil alınır?

Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle ecrimisil alınır.

4. Ecrimisil kira bedeli midir?

Ecrimisil kira bedeli olmayıp, taşınmazın izinsiz kullanımının karşılığı olan bir tazminattır.

5. Ecrimisil ödemiş olmam taşınmazı kullanma hakkı verir mi?

Ecrimisil bedellerinin tahsil edilmesi, taşınmazdaki kullanımın devamı hakkını vermez. İkinci ve müteakip defalar ecrimisil tahsil edilmiş olması da Kanun ve Yönetmelik hükümleri uyarınca işgalcinin tahliye edilmesine engel teşkil etmez.

6. Aynı Yerden Birden Fazla Ecrimisil Alınması

İşgalcinin işgal ettiği veya kazanç sağladığı taşınmazı herhangi bir nedenle tahliye etmemiş olması ikinci ve müteakip defa ecrimisil istenmesine engel teşkil etmez

7. Ecrimisil Nasıl Hesaplanır

Hazineye ait taşınmazın haksız kullanımı (işgali) tespiti sonrası İdarenin (Mal Müdürlüğünün) oluşturduğu bir komisyonca hesaplanır. Ecrimisil kıymet takdiri İdarenin zarara uğrayıp uğramadığına, işgalcinin kusurlu olup olmadığına ve taşınmazın işgalci tarafından nasıl kullanıldığına bakılmaksızın, işgal edilen bu taşınmazdan işgalden önceki haliyle elde edilebilen muhtemel gelir esas alınır. Ecrimisil hesaplaması esnasında o taşınmaza emsal teşkil eden yerlerin kira bedelleri ve ya ödediği ecrimisil dikkate alındığı gibi, bilirkişilere de tespit ettirilebilinir.

8. İşgal edilen taşınmazın Tahliyesi

2886 sayılı Devlet İhale Kanunun 75. Maddesi gereği işgal edilen taşınmaz mal, idarenin talebi üzerine, bulunduğu yer mülkiye amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek, idareye teslim edilir. Bu hükmün uygulanmasında zaman aşımı yoktur.

İşin Püf Noktası ;

İşgal edilen taşınmazdan elde edilebilecek gelir miktarı işgalci ile İdare arasında yüzde elli elli kırışalım gibi bir durum oluşmaz. Ecrimisil buradaki tasarrufun tamamıdır. Çünkü bu bir tazminattır, kar paylaşımı değildir.

İşte yukarıda kısaca izah ettiğim gibi ecrimisil budur. İnternete girip google amcaya sorsanız söylerdi size, benden kıyak aşağıdaki adreslere girin ve ecrimisil ile ilgili her şeyi öğrenin, cahilmiş gibi görünmeden önce.

Haberdeki beyanlardan anlıyoruz ki, ya hiç kimse ecri-misil nedir bilmiyor ya da işine geldiği gibi yorumluyor.

BODER (Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeciler Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi Toros Demirdöven yaptığı açıklamada;

“böyle adalet böyle vergi sistemi olur mu? Başta ecrimisil fiyatlarını açıklasalar belki o sahili, iskeleyi ve şezlongları kullanmayacaktı, geriye dönelik cezalandırma olur mu? El insaf.”  Diye bir cümle sarf etmiş.

Yukarıdaki ecrimisil açıklamasına bakarsanız bu çok saçma bir cümle olmuş.

BODTO Başkanı Mahmut Kocadon’un verdiği demeçten bir-iki cümle

Sadece odamıza kayıtlı 1000 işletmeci şu anda mağdur ve şokta”

“12 bin lira yıllık geliri olan işletmeye yılda 36 bin lira ecrimisil ödenmesi isteniyor” Promethazine without prescription

“Yarın acil olarak kaymakam ve Mal Müdürlüğü yetkilileri ile görüşeceğiz ödenmesi mümkün olmayan bu rakamların makul vicdana ve mantığa uygun seviyelere indirilmesini isteyeceğiz”

Böyle talihsiz açıklamalar yapmamak için önce kanunu, yönetmeliği öğrenmemiz gerekiyor.

Daha anlaşılır olsun diye kısaca özetleyelim:

Ecrimisil kira bedeli ya da bir vergi değil işgal tazminatıdır. İşgal ettiğin taşınmazdan izinsiz kazanç elde ettiğin ya da edebileceğin için alınan bir nevi cezadır.

Ecrimisil ödemiş olmak O taşınmaz üzerinde kullanım hakkı oluşturmaz.

İşgalin tespiti sonrası taşınmaz 15 gün içinde tahliye ettirilir.

Ecrimisil ödemek O taşınmazı tahliye etmenizi engellemez.

Ecrimisil hesaplanırken sizin buradan gelir elde edip etmediğiniz dikkate alınmaz.

Ecrimisil hesaplanırken sizin vergi matrahınız dikkate alınmadığı gibi ödeme gücünüzün olup olmadığı da dikkate alınmaz.

Bu işin yasal yolu taşınmazı sahibinden talep ederek kiralamaktır. O mülkten para kazanmanın yolu işgal etmek yoluyla olamaz. Bu yolu seçenler de suç işlemiş olur, suçlu muamelesi görürler. Ama eskiden böyle değildi gibi bir söylem mazeret olamaz.

İşgal bir suçtur.

Ecrimisil mevzuatında taşınmazı izinsiz kullananlar için işletmeci, otelci, esnaf, seyyar satıcı, ticaret erbabı gibi ve buna benzer hiçbir tanım kullanılmamakta, kullanılan tek tanım İŞGALCİ tanımıdır buda suçlu tanımıdır ve suçlu muamelesi yapılmaktadır.

“Ben istediğim yeri işgal edeyim, Devlet de gelsin benden bu işgalimin kirasını alsın, hem de makul ölçülerde, ben de işgalin keyfini çıkarayım”.

Evet, doğru manşet “BU KADARINA DA PES ARTIK”

Bu mudur isteğiniz? Bu istek uygun bir istek midir? Yediğim ceza acıtıyor diye bağırmanızın haklı bir tarafı var mıdır? Nalıncı keseriyle hep kendinize yontmaktan vazgeçin.

Odaya kayıtlı 1.000 işletmeci işgalciyse işin cılkı çıkmış durumda, kamunun ortak kullanım alanları işgal altında. Maliye ve Mülki Amirler derhal bu işgale müdahale etmelidirler.

Devlet de işin kolayını bulmuş işgalciye kesiyor cezayı, işgaline son ver demiyor, işgale devam ediyorsun, alanda verende bu uygulamayı kira gibi algılıyor ve uyguluyor. Kira gibi algılanan bu cezayı yüksek görenler yandım Allah…

Olan biz halka oluyor, plajlarımızı, kıyılarımızı, kullanamıyoruz ya da ücret ödemek zorunda bırakılıyoruz. Kaldırımlardan yürüyemiyoruz. Vatandaş ne yapasın neredeyse her hürriyeti elinden alınmak üzere, hangi birine, nasıl isyan etsin.

EYYYYYY  YÖNETİCİLER   HAKSIZLIK  KİME  YAPILIYOR BİR  DÜŞÜNÜN  BAKALIM…

Bu güne kadar yapılmış usulsüz uygulamalara bir son verin, işgalin önlenmesi ve ecrimisil ile ilgili kanuni uygulamaların gereği gibi uygulanmasını istiyorum. Sizlerde istemelisiniz.

Kanunlara uygun adaletli bir yaşamı, Hukuka uygun davranılmayı talep etmediğiniz sürece bulamayacaksınız. Gökten zembille inmez.

Sağlıcakla kalın saygılarımla.

Ecrimisil ile ilgili bazı linkler ;

http://www.milliemlak.gov.tr/web/guest/sk-sorulan-sorular/ecrimisil#s1

http://www.alomaliye.com/2011/milli_emlak_genel_tebligi_336.htm

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Fahrettin Soğukpınar dedi ki:

    Teşekkürler Ali Bey sağolun.