Bodrum Gündem

Kolejde İfadeleri Alınan Çocuklar Korku İçinde…

28.05.2014
0
A+
A-

Brand Viagra online Kolejde İfadeleri Alınan Çocuklar Korku İçinde…

Bodrum Marmara Koleji 10. Sınıf  Din Kültür ve Tarih dersi öğretmenleri hakkında BİMER’e (Başbakanlık İletişim Merkezi)Başbakanlık İletişim Merkezini yapılan şikayetler nedeni ile Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilmiş iki müfettişin 10. Sınıfta okuyan 14 öğrenciye velisinin bilgisi dışında ve yanında rehber  öğretmen olmadan yazılı ifade almaları okul velilerinden tepki gördü.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem 28/05/2014

Bodrum Marmara Koleji 10. Sınıf  Din Kültür ve Tarih dersi öğretmenleri hakkında BİMER’e kimin tarafında yapıldığı belli olmayan şikayetler üzerine Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünce okula gönderilen müfettişlerin 10. Sınıf öğrencilerine başbakan ve hükümet ile ilgili akıl almaz sorular yönelttikleri iddia edildi.

Çocuklardan Sorular Gizli Kalsın Diye Söz mü İstediler?…

Marmara Koleji velilerinin ve öğrencilerinin verdiği beyanlara göre okula gelen Sadık Şahin ve Hilmi Evin isimli iki müfettişin 10. Sınıf öğrencilerine okulda görev yapan Din Kültürü ve Tarih dersi öğretmenleri ile ilgili “ Öğretmenleriniz sınıfta hükümet hakkında olumsuz konuşmalar yapıyor mu? Siyasi söylemlerde bulunup  başbakanı kötülüyorlar mı? Din Kültürü öğretmeniniz şarap içip onu sınıfta anlatıyormuş, doğru mu?  Din kültürü öğretmeniniz başbakanının geceleri  şarap içip eğlendiğini mi söylüyor?”  şeklinde sorular yönelttikleri iddia edildi.   Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen müfettişlerin öğrencilerin ifadelerini almadan önce konuşmaların kesinlikle gizli kalması için çocuklara söz verdirdikleri de iddialar arasında.

Kolejdeki dört şubede bulunan 55 öğrenci arasından rastgele yapılan seçim sonunda 14 öğrencinin yazılı ifadesine başvuran müfettişlerin ilk gün rehber öğretmen olmadan 11 öğrenci ile, bu günde velilerin tepkisi nedeni ile 3 öğrenci ile rehber eşliğinde sorular yönelterek yazılı ifade alımında bulundukları ifade edildi.

İfadeleri Alınan Çocuklarımız Korku İçinde… Proscar online

Bodrum Marmara Koleji 10. Sınıf velilerinden Meral Günday, çocukların maruz kaldıkları olay karşısında son derece şaşkın olduğunu, ifade sırasında ve sonrasında da çok korktuklarını dile getirdi. Günday konuşmasına şöyle devam etti “Çocuğum eve geldiğinde korku içindeydi. Benden davacı olmamamı istedi. Eğitimine zarar verileceğinden korkuyordu. Müfettişlere de anlattık. Elbette okullar, öğrenciler, öğretmenler denetlenecek. Biz çocuklarımızın yanında olmadığımız eğitim saatlerinde, onları size, devlete emanet ediyoruz. Biz de derslerde bu tür davranışların olmasını istemeyiz. Sorgulama da yapacaksınız. Ama yöntem bu mudur? 16 yaşındaki çocuğun velisi yanında olunca yalan söyleyebileceğini ifade ediyorlar. Biz çocuklarımıza yalan söylememeyi öğrettik. Daha rüştünü ispatlamamış bir çocuktan, ebeveyni yanında olmadan tanıklığına başvurma olayı, hukuksuz bir uygulama olduğu gibi, öğrenciler üzerinde korku da yaratarak tedirginliğe neden olmuştur”.

Müfettişler “Yanlış Anlaşıldık” Demişler…

Müfettişlerle yaptığı görüşmede kendilerinin yanlış anlaşıldıklarını dile getirdiklerini söyleyen Bodrum Marmara Koleji velisi Meral Günday “Müfettişlerde bize yanlış anlaşıldıklarını, aslında amaçlarının BİMER’e şikayet edilen öğretmenleri araştırmak olduğunu,  bu konuyu araştırırken de okuldan bir görevli ya da velinin olmadan çocukların doğru ifade vermeyecekleri için kimseyi çağırmadıklarını söylediler. Bizde dedik ki bu doğru değil. Bu çocuklar 15-16 yaşında bir otoritenin karşısında yalan söyleyemezler, biz bu çocukları yalan söylememek üzere eğitiyoruz. Zaten korkarak geldikleri bir mekanda da gerçek dışı bir ifade bulunamazlar. Bu hiç doğru bir şey değil. Siz neden bir rehber öğretmen almadan veya bize sormadan bu çocukları sorguladınız? Çocuklara demişler ki söz verin bunu kimseye anlatmayacaksınız demişler. Söz vermeyi bu anlamda söylemedik biz öğretmenlerin kulağına gitmesin, rencide olmasınlar diye söyledik dediler. Çocukların hepsi korkmuş. Bize bile zorla anlattılar. Sizde bir babasınız size böyle bir şey yapılsa ne hissedersiniz dedik. Bir çocukta bu kadar derin bir travma yaratabiliyorsanız yönteminiz biçiminiz yanlıştır dedik. Onlarda bizden özür dilediler. Sadece bilgi almak için böyle bir şey yaptıklarını ve eleme yöntemiyle her sınıftan bir kaç çocuk seçtiklerini söylediler. Konu bu hale geldi” dedi.

order Paxil Yapılan İşlem Kanuna Aykırıdır…

Bodrum Marmara Koleji velilerinden Toprak Gürkan Kesoğlu’nun okuduğu yazılı basın açıklamasında özellikle reşit olmayan 15-16 yaşlarındaki çocukların doğrudan ve yalnız başlarına ifadelerinin alınmasının kanuna aykırı bir davranış olduğuna vurgu yapıldı.  Kesoğlu tarafından okunan yazılı basın açıklamasının detayları şöyle;

27.05.2014 tarihinde Bodrum Özel Marmara Kolejini resen ya da bir ihbar üzerine denetlemek için gelen müfettişler, 15-16 yaşlarındaki çocuklarımızın doğrudan ve yalnız başlarına ifadelerini almışlardır.

Bu tür bir ifade alma sırasında küçüklerin yanlarında velileri ya da kanuni temsilcilerinin, okul görevlilerinin, sosyal çalışmacı bilirkişilerin ya da yetkili avukatların bulunması yasal zorunluluktur.

Küçüklerin tanıklık edeceği ya da bilgisine başvurulacağı konuyu bilmeden, özellikle usulüne uygun biçimde davet edilmeden bir soruşturma nedeni ile dinlenilmesi Çocuk Koruma Kanunu’na, bu Kanuna  dayanarak  çıkarılmış Çocuk Koruma  Kanununun uygulanmasına  İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 5. maddesine, Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi’nin 5. ve 11. maddesine, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları sözleşmesinin 12. maddesine açıkça aykırıdır.

Çocuk hakları “kamusal bir alandır” ve bu alanda faaliyet gösteren herkesin eyleminin yasal dayanağı bulunmak zorundadır. Yetkinin kullanımı yalnızca maddi içeriği bakımından değil izlenen usul ve yöntemler bakımından da sıkı esaslara tabidir. Çocuğun yüksek menfaatleri, özellikle adli ya da idari soruşturmalarda  ve yine özellikle kamu otoritelerine bu hususu, bir özen yükümlülüğü olarak tevdi etmiştir.

Sorun şudur: Müfettişler hangi neden ya da iddaalarla, hangi yasal dayanaklarla 27.05.2014 günü Bodrum Marmara Kolejinde 15-16 yaşlarında çocukların yalnız başlarına ifadelerine başvurmuşlardır? Bu yola başvuran, yardımcı olan, katılan  v.s. yöneticiler hakkında bir  işlem yapılmış mıdır?

Çocuklarımıza karşı davranışların; onların kişisel gelişimi üzerine duyarlı ve  özenli olmasını beklemenin hakkımız olduğu inancıyla sayın Milli Eğitim Yetkililerinin dikkatini çeker, özensizlik ve yasal gereklere uyulmaması hususlarının takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.

Bodrum Özel Marmara Koleji Velileri

 

 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

  1. Meltem Ulusoy dedi ki:

    …..”Zaten korkarak geldikleri bir mekanda da gerçek dışı bir ifade bulunamazlar.” Bu söz her şeyi özetlemiyor mu ?