Bodrum Gündem

SAHİP ÇIK, BODRUM..!

İnsan Bindiği Dalı Keser mi?  

Keser..!

Pazar günü Torba Koyundaki, yeni adıyla Usuluk Tabiat Parkına kahvaltı yapmaya gittik. Bunca yıldır bu tür doğal ve tabiatın güzelliğini sergilediği yerlere giderim. Ama ilk defa, giriş kapısın da, kocaman devasa gösterişli dört ayak üzerinde tak şeklini almış girişi olan, güvenlik binasının yer aldığı ve güvenlikçinin sizi karşıladığı ve bariyerli park girişini gördüm ve şaşırdım. Adeta konmuş kelebek misali, tabiat parkı levhası ise emaneten ve geçici bir şekilde kapı girişine lütfen iliştirildiğinden,  tabiat parkına bu kapının altından girildiğini hemen anladım.

Tabiat parkına böyle şatafatlı girişinin varlığı,  ardından ve sonrası için, göreceklerimizin de ilk sinyallerini veriyordu.

Öyle de oldu.

Gördüklerimi anlatmak zor olacağından, anlatmak yerine, çektiğim fotoğrafları sizlerle paylaşmak ve bilgilendirmenin daha doğru olacağı düşüncesiyle gördüklerimin fotoğraflarını yazıya bolca ekledim.

usuluk parkı 22 eylül (1)Şimdi bu 173 dönüm parkın kısaca size öyküsünü anlatayım.

?Burası yılların halka açık mesire alanı ve Usuluk  Milli Parkı iken, yine bu duruşunu ve statüsünü  koruyacak, devam ettirecek bir şekilde  bir şahsa kiralandı. Mesire alanı ve Milli Park şeklinde halka açık olan, halkın günübirlik kullanabileceği bu doğal alan bir türlü, ne hikmetse amacına uygun hale getirilemediğinden, 2011 yılında ve 49 yıllığına bir başkasına devredildi. Bu devir işlemiyle birlikte hemen buranın nitelik değişimi yapıldı. Milli Park statüsü Tabiat Parkına dönüştürüldü. Bu dönüşümle birlikte 1/1000 ve 1/5000?lik çevre planlarında tadilatlar yapıldı ve burada yeni bir mimari alan oluşturuldu.

Yeni oluşturulan bu alanda yine halka açık mesire yerleri, karavan park yerleri, çadır kurma ve konaklama yerleri, günübirlik plajlar, kısaca halkın kullanımına açık ve halkın faydalanabileceği yerlerin yapılması beklenirken, plan değişikliği sırasında hiçbir şekilde tanımlanmayan ?havuzlu kır evi? adı altında150-250 metrekare tabanlı bir yapılaşmaya gidildi. Bu kır evleri de halkın açık kullanım yerleri olması gerekirken bugün bu kır evleri halkın kullanımından ve faydalanmasından uzak, apart yerleri şeklinde kiralanan otel-moteller haline  dönüştürüldü.?

usuluk parkı 22 eylül (2)Peki, yabancısı olmadığımız bu öykünün sonrasında, halka açık mesire alanını, eski adıyla Usuluk Milli Parkını, yeni adıyla Usuluk Tabiat Parkını nasıl bir gelecek bekliyor?

Zithromax without prescription

Rant yaratmanın usta aç gözleri; bu halka açık mesire alanının, mesire tanım ve özelliğini yitirdiğini, mesire yeri kullanımının kaybedildiği iddiası ile yönetmeliğe başvurarak işlerini tamamlayabilirler. Halktan da şatafatlı kapıda avro alır, günübirlik giriş bileti keserler.

Veya Usuluk Mesire Alanı yine halkın kullanımında olmaya devam eder.

Bu konudaki çabalar devam etmektedir, yapılan itirazlar çabucak kabul görmemiştir ve Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği konuyu yargıya taşımıştır ve dava halen Danıştay safhasındadır.

usuluk parkı 22 eylül (21)Evet, Pazar günü Usuluk  mesire yerine kahvaltıya gittik, havuzlu kır evlerinin sokak aralarından geçerek 600 metre şaşkın-aval yürüdük, tabi olmayan yapay-suni çimlerin üstüne  oturmak yerine, güneşin altına oturmayı tercih edecekken 385 numaralı deli zeytinin beş metrekarelik  gölgesi imdadımıza yetişti. 

Evet Pazar günü Usuluk Tabiat, pardon Tahribat Parkına kahvaltıya gittik. Sizlerle paylaştığım fotoğraflar bir ölçü fikir verecektir.

Ne yazık ki ve artık bilerek, bindiğimiz dalı kesip düşerken, havada ?eyvahhh ? deme akıllılığını göstermek, bir de kestiğimiz dalın altında kalmamıza yetmemektedir.

Fırsat yaratabildiğinizde bu parka sahip çıkmak için gitmelisiniz.

İnsan bindiği dalı keser mi?  sorusuna cevap vermek için gitmelisiniz.

Haluk Ortaç

24 Eylül 2013-Bodrum   

.

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Taşkın Atılgan dedi ki:

    Sorumluların tümüne: YUUUUUUH!

  2. Ümit Baltutan dedi ki:

    Ruhsat verene de, ruhsat verene seçimde ses çıkarmayana da, usullukta bu işleri yapan şirketin harita işlerini yapan harita mühendisiyim diye meclise giren meclis üyesi olan harita mühendisine de yuuuuuhh olsun…