Bodrum Gündem

Usulsüz Yapılar Artık Yıkılabilir

14.06.2014
0
A+
A-

14.12.2004 tarihinde A Tipi Mesire Yeri Olarak “kapı girişi, Çadır-Karavan ve Genel Saha Temizlik İşleri İşletmeciliği olarak ihale açılarak, ihaleyi kazanan DANVER Ltd. Şti. tarafından 29 yıllığına bu alanı kiralanan Usuluk Tabiat Parkı usülsüz olarak yapılan binalar için yapı ruhsatlarının iptaline karar verdi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem-13 Haziran 2014

Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin Usuluk Tabiat Parkı ile ilgili olarak “Alanın yapılaşmaya açılmasında kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk bulunmaması, alanı usuluk_tabiat_parki_yurutmeyi_durdurma_karari (1)yapılaşmaya açan kararların ve bu kararla getirilen belirsiz kullanım türlerinin bulunması ve kentsel alanda görülebilecek yapılaşma emsali getirdiği ‘’ gerekçesi ile 20.02.2014 tarihinde yürütmenin durdurulmasına karar verilmiş olup, dayanaksız kalan yapı ruhsatlarının iptali gerektiği sonucuna varılmıştır” şeklinde aldığı karar, usülsüz olarak yapılaşmanın olduğu Usuluk Tabiat Parkı’nın yıkılarak yeniden Bodrumluların kullanmasının yolu açıldı.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKTI, ARTIK YIKILABİLİR…

Muğla Mimarlar Odası Şube Başkanlığı ve Bodrum Temsilciliği ile İMO Bodrum Temsilciliği, TEMA Vakfı Bodrum temsilciliği, Gündoğan Peynir Çiçeği Derneği, Torba Güzelleştirme Derneği, Bodrum sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Bodrumlu yurttaşlar Usuluk Tabiat Parkı girişinde bir basın açıklaması yaparak, Muğla 2. İdari mahkemesinin kararını kamuoyu ile paylaştılar.

Eski Jandarma Kontrol Noktasında toplanan eylemciler Usuluk Tabiat Parkına usule aykırı olarak yapılan Thor ve Vogue otellerinin erectile dysfunction girişine kadar yürüdü. Usuluk Koyu Tabiat Parkı tabelası önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup adına açıklamayı Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği Başkanı Hamdi Erdoğan yaparken, Usulık Tabiat Parkı ile ilgili hukuki süreci basın mensuplarına anlattı.

usuluk_tabiat_parki_yurutmeyi_durdurma_karari (14)Hamdi Erdoğan’ın ardından kısa açıklama yapan Mimarlar Odası Muğla Şubesi Başkanı Osman Köseoğlu’da 2012’den bu yana kamuya ait olan tabiat parkı ile ilgili mücadelenin sürdüğünü ifade ederek “Gelinen noktada Usuluk Tabiat Parkı’na dair tüm planların yürütmesi durdurulmuştur. Usuluk Tabiat Parkı’na usulsüz ve hukuksuzca verilen ruhsat iptal edilmiştir. Burada doğa katledilmiş, kamu hakkı yok sayılmıştır. Tehli büyüktür ve tohumları Bodrum’da atılmış ve Türkiye’nin her yerine yayılacaktır. Kararlı mücadelemiz devam etmedikçe, bu tabiat parkı kamunun özgür kullanımına açılmadıkça ve bu hançer misali yapılar ortadan kalkmadıkça, kul hakkına göz dikmiş sermaye elini buradan çeköeyecektir. Usuluk Bodrum’un ve kamunun onurudur. Malımıza ve onurumuza sahip çıkmaya hepinizi davet ediyoruz.” dedi.

usulukta_güvenlik_siddeti (2)GÜVENLİKÇİLER YURTTAŞLARA SALDIRDI…

Basın açıklamasının ardından parka girmek isteyen yurttaşlar özel güvenlikçiler tarafından tartaklanarak Tabiat Parkına girmeleri engellenmeye çalışıldı. TEMA Bodrum gönüllüsü Haluk Ortaç’ı sert bir şekilde itekleyerek parka girmesini engellemeye çalışan özel güvenlikçilere eyleme katılanlar müdahale ettiler. Basın açıklamasının ardından güvenlikçiler, parka girmek isteyen kadınlara da sert bir şekilde engel Buy cheap Sildenafil olmaya çalışırken, “Siz engelleyemezsiniz, TOMA’ları çağırın” diye bağırdılar.

Engellemelere karşın çevreye duyarlı yurttaşlar Usuluk Tabiat Parkına girerek, usülsüz olarak inşaa edilen binaların önünde gazetecilere poz verdiler.

usuluk_tabiat_parki_yurutmeyi_durdurma_karari (23)20 LİRA ÖDEYENE GİRİŞ SERBEST, AMA SİZE DEĞİL…

Vogue Otel’in giriş kapısından içeriye giren grubun bir bölümü parka doğru yürürken, bazı göstericiler ise Otel yetkilisi Batuhan Basmacıoğlu ile tartışmaya başladı. Batuhan Basmacıoğlu, otel kapısından içeriye zorla girilmesinin yanlış bir davranış olduğunu, 20 lira ücret ödeyerek tabiat parkına giriş yapılabileceğini ve otelin bir takım hizmetlerinden de faydalanılabileceğini söyledi. Yurttaşlardan birisinin Tabiat Parklarına giriş ücretinin 4 lira olduğunu hatırlatması ile “Sizin niyetiniz başka, sizin geleceğinizi bir gün öncesinden biliyorduk” dedi. Bodrumluların Usuluk Tabiat Parkı’na yüz kişi ile sınırlı giriş yapabileceklerini söyleyen Batuhan Basmacıoğlu’na “Yüz kişilik kapasitenin dolduğunu nasıl belirleyeceksiniz” şeklindeki sorusuna ise yanıt vermedi.

Bir yurttaş ise eylemden önce kapıya gelip içeri girmek istediğini, ancak güvenlikçilerin içeri almadığını söylemesi üzerine Batuhan Basmacıoğlu “Sizin niyetinizi bildiğimiz için almadık” dedi. Basın açıklamasının ardından engellemelere karşın Usuluk Tabiat Parkına giren Bodrumlu yurttaşlar ve STK temsilcileri olaysız bir şekilde bölgeden ayrıldılar.

Usuluk Koyu ve Tabiat Parkı Basın Açıkması Tam Metni;

Bir zamanlar halkın kullanımında ve Bodrumlulun piknik yeri olan, kayıtlarda Mesire Alanı olarak geçen bu alan, Milli Parklar Kanun ve Yönetmeliklerinde belirtilen yetki ve haklara istinaden tüzel bir kişiliğe 2005 yılında Proscar order 49 yıllığına kiralanmıştır.

11/Temmuz/2011 tarihinde Milli Parklar Kanununun ilgili maddesine dayanılarak parsel; Mesire Alanı kapsamından çıkarılarak “Tabiat Parkı” olarak yeni bir niteliğe bürünmüştür.

2011 yılında tüzel kişilik el değiştirmiş yani devredilmiştir ancak kiralama şartları değişmemiştir. Usuluk Mesire Yeri, sonrasında tescil edilen ve devir sözleşmesinde adı geçen Tabiat Parkı; “kapı girişi, çadır, karavan ve genel saha temizliği işleri” içeren bir kiralamadır.

05/Ocak/2012 tarihinde bu parsel için yapılan, “Usuluk Koyu Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı” onaylanmıştır.

Bu plandan yaklaşık 9 ay sonra, “Usuluk Koyu Tabiat Parkı 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı” onaylanmış ve yürürlüğe sokulmuştur.Bu planlarla %20 emsal  kır evleri yapılabilir lejantı ile yapılaşmanın önü açılmıştır.

Usuluk Milli Parkı’nda ruhsat almadan başlayan inşaat faaliyeti Odamızın itirazı üzerine, Bodrum Belediyesince 10.EKİM.2012 tarihinde mühürlenmiştir ve devamında 07.Kasım.2012 tarihinde de bu yapılaşmaya ruhsat vermiştir.

1/100.000 lik plana uyumsuz olarak hazırlanan 1/5.000 lik ve 1/1.000 lik planlara Mimarlar Odası itirazının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 4 gün gibi kısa sürede gerekçe gösterilmeden reddedilmesi ise düşündürücüdür.

Bu süreci durdurmak adına, odamızın açmış olduğu dava neticesinde, Muğla 2. İdari mahkemesinin kararı şöyledir;

alanın yapılaşmaya açılmasında kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk bulunmaması, alanı yapılaşmaya açan kararların ve bu kararla getirilen belirsiz kullanım türlerinin bulunması ve kentsel alanda görülebilecek yapılaşma emsali getirdiği ‘’ gerekçesi ile 20.02.2014 tarihinde yürütmenin durdurulmasına karar verilmiş olup, dayanaksız kalan yapı ruhsatlarının iptali gerektiği sonucuna varılmıştır.

Mimarlar odası Bodrum Temsilcilik ve Muğla Şubesi olarak, Usuluk Koyu ve Tabiat Parkı hem de Bodrum adına bu önemli kazanımı sizlerle paylaşmakl beraberinde de devam etmekte olan sürecin takipçisi olacağımızı saygılarımızla tüm kamuoyunun bilgisine sunmaktan onur duyarız.

USULUK’TA NEREDEN NEREYE…

14.12.2004 tarihinde A TİPİ MESİRE YERİ OLARAK “kapı girişi, Çadır-Karavan ve Genel Saha Temizlik İşleri İşletmeciliği olarak ihale açıldı, DENVER LTD Şti bu ihaleyi kazandı. 29 yıllığına bu alanı kiraladı.

03.01.2005 tarihinde 27 yıllığına sözleşme imzalandı.

11.07.2011 tarihinde 903 sayılı bakanlık oluru ile Atipi Mesire Alanı TABİAT PARKI’na dönüştürüldü

28.11.2011 tarihinde DENVER LTD ŞTİ’nin yapmış olduğu sözleşme BYT A.Ş’ne devredildi.

05.01.2012 tarihinde Usuluk Tabiat Parkı UZUN DEVRELİ GELİŞİM PLANI onaylandı.(Orman ve Su İşleri Bakanlığı)

30.07.2012 tarihinde bakanlık (Çevre ve Şehircilik) 5537 sayılı oluru ile 1/5000 ve 1/1000’lik planları onaylanmıştır.

13.08-13.09.2012 tarihleri arasında planlar ASKIYA ÇIKTI. Sadece 1 adet itiraz olmuştur. (Mimarlar Odası)

19.09.2012 tarihinde bakanlık itirazlarımıza cevap vermiş ve itirazı reddetmiştir. (bakan imzası ile)
10.10.2012 tarihinde Bodrum Belediyesi kaçak inşaatı tespit etmiş ve YAPI TATİL ZAPTI düzenlemiştir.

15.10.2012 Mimarlar Odası Usuluk Tabiat Parkında yapılmak istenen projeye dair MD-ÇED raporu düzenlemiş, yatırımcısına ve ilgili idarelere çekincelerini iletmiş, kamuoyu ile bu raporu paylaşmıştır.

07.11.2012 tarihinde Bodrum Belediyesi YAPI RUHSATI’nı onaylamıştır.

15.11.2012 tarihinde Mimarlar Odası, Usuluk planlarına dair Muğla İdare Mahkemesine davasını açtı.

04.02.2013 Mimarlar Odası Bodrum Belediyesi’ne Usuluk Tabiat Parkı için verdiği ruhsatları iptal etmesi talebinde bulundu.

12.01.2014 Mimarlar Odası’nın Usuluk Planlarına dair açtığı davaya istinaden yerinde inceleme yapan bilirkişinin raporu açıklandı.

20.02.2014. Muğla 2. İdare Mahkemesi Usuluk planlarına yönelik YÜRÜTMEYİ DURDURMA kararı verildi.

20.03.2014 Muğla 2. İdare Mahkemesi Usuluk Tabiat Parkı için Bodrum Belediyesinin verdiği ruhsata yönelik İPTAL kararı verdi.

16.04.2014 Aydın Bölge İdare Mahkemesi 20.02.2014 tarihli Muğla 2. İdare Mahkemesi Usuluk planlarının YÜRÜTMEYİ DURDURMA kararını onadı.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

  1. ayla gürpınar dedi ki:

    Baskıcı, işkalci ve hep bana, sende kimsin….zihniyetine Bodrum’da bir darbe indirilmiştir. Yıllardır verilen mücadelenin bu şekilde başarıyla sonuçlanması çok ümit vericidir.
    Örnektir.
    Yıkımlar gerçekleşecek midir…… Usuluk Tabiat Parkı hakettiği gibi halkın mı olacaktır……bekleyip göreceğiz.