Bodrum Gündem

Çevre Değil Adalet Meselesi

Çevre Değil Adalet Meselesi
19.09.2014
0
A+
A-

iklim adalet Online Xenical buy Dünya’nın her tarafında rengârenk bir tarihi ana tanıklık edeceğiz. 20 – 21 Eylül tarihlerinde iklim değişikliğinin etkilerini yaşayan ve iklim adaleti için artık harekete geçilmesini isteyen milyonlar sokaklara çıkacaklar.

Gökşen Şahin/350.org Küresel İklim Elçisi ve TEMA Vakfı Gönüllüsü

İklim değişikliğinin bilim insanlarının sözünü ettiği bir santigrat derece sıcaklık artışı, buzul erimelerindeki yüzde oranları ve deniz seviyesinin santimetreyle ölçülen yükselişi gibi bir takım rakamlar olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İklim değişikliği, insan türünün yarattığı adaletsizlik demek. İklim değişikliği mücadelesi ‘çevreci’ kaygıların çok ötesinde, hayatta kalma mücadelesi anlamı taşıyor. Bu yüzden, dünyanın her tarafından insanlar iklim adaletini tartışıyorlar.

Nasıl mı?
70 yaşında, Filipinler’den gelmiş, 47 senedir Amerika’da ev işlerinde çalışıyor. Dün New York’un arka sokaklarında bir toplantı salonunda söz aldı. ‘Filipinler’in tek kalem en büyük geliri, yurtdışında çalışan işçilerin ailelerine gönderdikleri paralar. Ben ailemden çalışan tek kişiyim. 47 senede, çocuklarıma, yeğenlerime, kardeşlerime ve emeklilikte gitmek için kendime Filipinler’de ev yaptırdım. Emekliliğe ayrılmama aylar kala Haiyan Tayfunu geldi. Filipinler’de on binlerce insanla beraber benim ve ailemin de evlerini aldı. Ölmeden önce 10 senem varsa, şimdi o 10 senemi de çalışarak geçirmek zorundayım. Ya da tüm göçmen hareketleri olarak birlikte iklim adaleti için çalışmalıyız. 21 Eylül‘de New York’taki Halkların İklim Yürüyüşü bunun ilk adımı olmalı.’
Ardından sohbet ettiğimiz New York’taki Ortadoğu Dayanışma Derneği temsilcisi: ‘Bizim ülkemizde IŞİD, bizim petrolümüzü satıp, her gün kazandığı milyonlarca dolarla silah satın alıyor. Bu silahlarla bizim insanlarımızı öldürüyor. Fosil yakıt bağımlılığı yalnızca iklim değişikliğinin sebebi değil; savaşın da sorumlusu. Dolayısıyla ‘Savaşa hayır.’ diyorsanız, evinizde oturup iklimin değişmesini izleyemezsiniz!’
23 Eylül‘de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-Ki-Moon’un davetiyle New York’ta gerçekleşecek iklim zirvesi öncesinde, şehirde iklim değişikliğinin her boyutunun tartışıldığı onlarca toplantı düzenleniyor. Bu toplantıların en önemli tarafı, büyük çoğunluğu çevreci sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenmiyor. Sendikalar ‘iklim adaleti için yeşil iş’ konuşuyorlar, öğrenciler ‘nasıl bir gelecek istediklerini’, mahalleler Sandy Kasırgası’ndan etkilenen bölgelerin hala birçoğunun barakalarda yaşamasının adaletsizliğini tartışıyorlar. Bu toplantılardan sonra iklim adaletini savunan yüz binlerce insan 21 Eylül günü New York’ta tarihin en büyük iklim yürüyüşünü gerçekleştirecek. Amerika’nın en büyük bilim insanlarından, senatörlerine; Hollywood yıldızlarından, uluslararası iklim aktivistlerine, mahalle hareketlerine, çiftçilere, öğrencilere, din adamlarına kadar herkes ‘iklim adaleti’ talebini dile getirecek.
Halkların İklim Yürüyüşü, 20-21 Eylül’de merkezi Birleşmiş Milletler toplantısının yapılacağı New York olmakla birlikte dünyanın her tarafında gerçekleşiyor. Bu tarihi hafta sonunda hayatta kalmanın lüks olmadığı adil bir dünya talebiyle; iklim için harekete geçmenin aciliyeti vurgulanacak. Dünya halklarının sesi ne kadar çok çıkarsa, o ses Birleşmiş Milletler salonlarında o kadar yüksek yankılanacak.
Türkiye’de ise İstanbul’da iklim değişikliğinin farklı yönlerinin tartışıldığı alternatif forumla beraber 20 Eylül saat 17.00’de order Ventolin Anti Viral  Taksim Tünel’de yürüyüş gerçekleşecek. Gittikçe daha şiddetli kuraklıklardan, sellerden ve aşırı hava olaylarından etkilenen Türkiye’nin, iklim değişikliğine katkısı konuşulacak. Bu hafta sonu dünyada yazılan tarihin bir parçası olmak için, gezegenimiz için, geleceğimiz için, siz de küresel iklim hareketine katılın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.