Bodrum Gündem

Bodrum Mozelesi Yeniden Yapılıyor

Bodrum Mozelesi Yeniden Yapılıyor
18.11.2014
0
A+
A-

antik-mavsoleion-mozole-bodrum_gundem

 

Selçuk’ta yaşayan yontu sanatçısı Dursun Köroğlu kelimenin tam anlamı ile iğne ile taşı oya gibi işliyor. Artemis Tapınağını ve Zeus Sunağını bitiren sanatçı Köroğlu 1.5 yıldan bu yana Bodrum Mozelesi’ne çalışıyor ve 2015 yaz dönemimnde bitirecek.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem Selçuk’ta yaşayan yontu sanatçısı Dursun Köroğlu Dünyanın 7 Harikasından birisi olan Bodrum Mozolesini 1/40 ölçekli olarak yontuyor. Kelimenin tam anlamı ile taşı iğne ile şekillendiren ve oya gibi işleyen KöroğluDünyanın yedi harikası olan 1/100 ölçekli Artemis tapınağının mermerden benzerini iki buçuk yılda tamamladı. Köroğlu daha sonra İzmir’in Bergama ilçesinden Berline götürülen Zeus Sunağı’nı yine doğal taştan benzerini 25 ay gibi bir sürede yontarak tamamladı. 2008 yılında yapmaya başladığı Artemis Tapınağının doğal taşla yapılan tek örnek olduğunu ve yapımının 2,5 yıl sürdüğünü ifade eden yontu sanatçısı Köroğlu “Tapınağın aslının yapımında kullanılan detay figürler beni çok zorladı. Orjinalinde kullanılan tekniğin, günümüz teknolojisinden daha ileri bir teknoloji kullanılarak yapılmış.” dedi.

Zeus Sunağı Bergama Belediyesi Tarafından Sergileniyor…

Doğal Taş Resim ve heykel sanatçısı olan Dursun Köroğlu aslına uygun minyatür eserler yaparak yaşamını Selçuk’ta sürdürüyor. Köroğlu geçmiş dönemdeki çalışmalarını şöyle anlattı; “Dünyaya mal olmuş tarihi ve kültürel miraslarımızı mermer ve doğal taşlar kullanarak, kendime özgün bir teknik ile çalışıyorum.” derken bu güne kadar dünyanın yedi harikasından biri olan Efes Artemis Tapınağını 1/100 ölçekli doğal taşla çalıştı. İki buçuk yıl süren bu çalışma özgün olup şu ana kadar dünyada başka bir örneği yok. Ardından Orjinalı Almanya’da bulanan Bergama Zeus Sunağını 1/25 ölçekli doğal taşla çalışan sanatçının iki yıl üç ay (25 ay) süren bu eseri şu anda Bergama Belediyesi tarafından sergileniyor.

dursun_koroglu_bodrum_gundem_bodrum_mozele

 

Sırada Bodrum Mozelesi Var…

Doğal Taş Resim ve heykel sanatçısı Köroğlu, son bir buçuk yıldır dünyanın 7 harikasından biri olan Bodrum Mozolesini 1/40 ölçekli çalıştığını ve bu sanatın ayakta kalabilmesi için mutlaka maddi desteğin şart olduğunu ifade ederek “Doğal taşla bu tarz çalışan tek sanatçıyım. buy cheap Tadalafil 40 yıldır doğal taş el sanatları üzerinde çalışıyorum ve 34 yıldır da Selçuk’ta yaşamaktayım. Uzun bir süre mozaik tarzında el sanatları üzerinde çalıştım, daha sonra ise taşları döverek bulgur tanecikleri haline dönüştürüp resim yapamaya başladım. Bodrum Mozolesi ile ilgili yapmış olduğum kaynak arayışlarında birçok arkeoloji müzesi ile görüşmesine rağmen hiçbir kaynağa ulaşamadım, ancak Muğla Üniversitesi’nde 1850’lerde Danimarkalıların yazmış olduğu 440 sayfalık bir kitaptan yararlanarak bu çalışmayı başlattım.” dedi.

Tarih Merakı İle Taş Yontmaya Başladı…

2005-2006 yıllarında tarihe merak sardığını belirten Dursun Köroğlu, meydana getirdiği eserlerin tarihsel araştırmasını yaparak bire bir benzeri olan maketlerini yaptığını söyleyen Köroğlu, yaklaşık 15 aydır dünyanın yedi harikasından biri olan Bodrum Mozolesi’ni 1/40 ölçekli birebir maketini çalışıyor. Bu çalışmanın yaklaşık 3 yılda tamamlanmasını hedefleyen Köroğlu, maketin yarıya yakın bir bölümün tamamlandığını, 2015 yaz başında tamamen sonlanacağını söyledi.

Bu Sanatın Ayakta Kalması İçin Maddi Desteğe İhtiyacı Var…
Yapmış olduğu bu önemli ve değerli çalışmalarından dolayı maddi anlamda oldukça sıkıntı yaşadığını, ancak kendini tarih çalışmalarına adadığı için bu çalışmaları zor şartlarda da olsa yürütmeye çalıştığını belirten Köroğlu, “Tabi benim bu çalışmalarımı daha çok Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, müzeler ve yerel yönetimlerin değerlendirmesi lazım. Çünkü bu çalışmaların bir ikincisini yapma olanağım yok. Bu çalışmaları yaparken yaklaşık 2-3 yılınızı veriyorsunuz ve bunu istekle yapıyorsunuz, oldukça uzun süren bir iştir bu. Tabi bunlar çok değerli tarihsel çalışmalar ve aynı zamanda uzun süren bu çalışmalar doğal olarak beni maddi sıkıntılara sokuyor. Çünkü bu konuda herhangi birinden destek alamıyoruz.” get Valtrex dedi.

dursun_koroglu_bodrum_gundem_2Dursun Köroğlu Kimdir?

Sanatçı Dursun KÖROĞLU 1956 Sivas doğumlu. 40 yıldır doğal taşlar ve resim üzerine çalışıyor. 34 yıldır İzmir’in Selçuk ilçesinde yaşıyor. Doğal taş ve mineraller üzerine el sanatları üretiyor.

Kişisel Sergiler

order albuterol 2006 Kuşadası Kültür ve Sanat Evi

2007 Efes Crisler Kütüphanesi Selçuk

2008 Selçuk Efes Müzesi

2009 Selçuk Efes Müzesi

2011 Resim Heykel Müzesi Konak İzmir

Katıldığı Yarışmalar

2001 Kültür ve Turizm Bakanlığı (DÖSİMM)

Doğal taş el sanatları tasarım yarışması

2002 Kültür ve Turizm Bakanlığı (DÖSİMM)

Doğal taş el sanatları tasarım yarışması

2003 Kültür ve Turizm Bakanlığı (DÖSİMM)

Doğal taş el sanatları tasarım yarışması

Geçmişten Gelen Sanatın, Geleceği Var mı?

Binlerce yıldır saraylarda, tapınaklarda, kiliselerde, duvar, yer ve tavan süslemelerinde kullanılan doğal taşları günümüzde usta eller arıyor. Tarih öncesi M.Ö. III.Y.Y’da Bergama’da, Afrodisyas da ve Efes’de mermercilik okullarının bulunduğu kanıtlanmıştır. Bu okullarda yetişen ustaların yaptığı eserler günümüze dek gelmiştir.

Peki bizler sonraki kuşaklara neler bırakacağız?

Yorumlar

  1. reporter dedi ki:

    Sanatçıyı tebrik edelim …”nesilden nesile aktarılabilecek, zaman içinde daha da değerlenecek, kalıcı tasarımları yapıyor .ÇİÇEK DALINDA ESER YERİNDE GÜZELDİR…. bu eser bodruma yakısır…