Bodrum Gündem

Nisan Ayı Meclis Toplantısında Gergin Anlar…

03.04.2015
0
A+
A-

   belediye-meclis-nisan

 

 

Bodrum Belediye Meclisinin Nisan ayı olağan toplantısı Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezinde saat 14:00’de 8 gündem maddesi ile toplandı.

Fluoxetine no prescription Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Mehmet Kocadon’un İzmir’de olmasından dolayı meclis Başkan vekili Refik Ülgen tarafından yönetilen ve 8 gündem maddesi ile toplanan Nisan ayı olağan meclis toplantısına CHP’den Önder Batmaz, MHP’den Mazlum Ağan ve Erdinç Tekinkaya mazeretleri nedeni ile katılmadılar. Meclis toplantısını Ak Parti, CHP ve MHP yönetim kurulu üyeleri izlerken, her üç partinin de İlçe Başkanlarının katılmadığı gözlendi.

Gündem Maddelerine geçilmeden önce MHP’li Şakir Açıkgöz söz isteyerek Denetleme Komisyonu raporunda meclis üyeliğinden istifa eden Birol Aydın’ın imzasının olmadığını ve bunun usule aykırı olduğu ifade ederek şöyle konuştu; “Meclis üyesi Birol Aydın’ın imzasının olmadığını gördük. Halen yoksa sekil anlamında noksan olduğu anlamına geliyor bu rapor. Usule aykırı olduğundan gündeme alınmaması gerektiği kanaatini bildiriyoruz.” dedi. Meclisi yöneten Başkan vekili Refik Ülgen ise denetim raporunun görüşülmesinin kanunen gerekli olduğunu ifade ederek itirazı kabul etmedi. Diğer taraftan MHP’lilerin Denetim Raporunu okunması yönündeki ısrarlı talepleri ile birlikte bazı sorularının olduğu ve söz istediklerini belirtmelerine karşın Başkan Vekili Ülgen, Denetim Raporunun okunmuş kabul edildiğini tekrar ederek itirazı kabul etmedi ve gündem maddelerinin görüşülmesine geçti.

Birinci gündem maddesinde Encümen üyeleri belirlendi. CHP’li Taner Uslu tarafından gizli oylama ile belirlenecek olmasına karşın CHP grubunun adaylarının isimlerini Ali Öztürk, Mehmet Özalın ve Refik Ülgen olarak açıklamasının ardından oylamaya geçildi. Ali Öztürk ve Mehmet Özalın 21 oy alırken Refik Ülgen 20 oy aldı. 1 oy ise Özden Baysal’a çıktı. MHP grubu ise boş oy kullandı.

MHP’li Belediye Meclis üyelerinin yazılı olarak soru önergesi vererek kamuoyunun önünde okunmasını talep ettiler. Lakin MHP’li üyelerin ısrarlarının devam etmesi ile soru önergesinin yazılı olarak yapılabileceğini anımsatan Taner Uslu ile Şakir Açıkgöz arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Uslu yazılı bir önerge verilmesi durumunda geçen seferki gibi yine cevap verebileceklerini söyledi.

İkinci gündem maddesinde ise “İmar Komisyonu” üyelerinin belirlenmesiydi. CHP’den Dursun  Göktepe ve Mustafa Saruhan ile MHP’den M.Remzi Güngör oy birliği ile İmar Komisyonu üyeliklerine seçildiler.
Üçüncü gündem maddesinde “Plan ve Bütçe Komisyonu” üyeleri geçtiğimiz yıl olduğu gibi Abdülmecit Poyraz, Nurten Çakıcı Bıçak ve Süleyman Mazı oy birliği ile seçildiler.

Kültür, tanıtma, ağırlama, festival organizasyon, vb. etkinliklerde görev yapmak üzere oluşturulacak komisyona ise CHP’den Funda Akçalı, Güneri Günaydın ve Mehmet Melengeç’in aday olarak gösterildi. MHP’li Mahmut Özbelen söz alarak Mehmet Kocadon’un Ocak ayı meclis toplantısında, MHP’den de komisyon üyesi alınması yönünde olumlu görüş bildirerek söz verdiğini hatırlattı. MHP olarak Mustafa Dağdelen’i önerdiler. Ancak Başkan Vekili Ülgen bu komisyonun üç kişiden oluştuğunu ifade ederek 5 kişiye çıkartılması talebini kabul etmedi. Oylama sonucu CHP tarafından önerilen üç isim Funda Akçalı, Güneri Günaydın ve Mehmet Melengeç CHP’lilerin oyları ile komisyon üyeliğine seçildiler. MHP’li Hülya Aşkın CHP’lilere yönelik olarak “Hakikaten çok demokratik bir meclis oluyor. Sayın Başkan ve CHP’li meclis üyelerini çok takdir ediyorum.” dedi. Başkan Vekili Ülgen Aşkın’ı “Söz verince konuşun lütfen” şeklinde uyardı. CHP’li Taner Uslu ise MHP’li meclis üyelerine şu yanıtı verdi; “Arkadaşlar 30 Mart’ta demokrasinin örneği gereği yaşadık. Onun sonucu olarak burada oylamaları yapıyoruz.” MHP’li Mahmut Özbelen Taner Uslu’nun da söz almadan konuştuğu ve artistlik yaptığını söylemesi üzerine Taner Uslu Başkan Vekili Ülgen’den özür dileyerek MHP’li Mahmut Özbelen’in de özür kendisinden dilemesini istedi.

IMG_1853Bodrum Belediyesi sınırları içerisinde ikamet eden, maddi imkanı kısıtlı olan başarılı öğrencilere, 2015-2016 öğretim yılında yapılacak tahsil yardımı miktarının belirlenmesi ve tahsil yardımı yapılacak öğrenci sayısı ile isimlerinin tespitine ilişkin oluşturulacak komisyona üye seçiminin görüşüldüğü beşinci gündem maddesinde de yine tartışma yaşandı. Geçen yıl Niyazi Atare, Seval Aktaş ve Funda Akçalı’nın görevli olduğu ve burs miktarları da ilk öğretim için 100 lira, orta öğretim için 125 lira ve Lise içinde 150 lira olarak belirlenmişti. Söz alan MHP’li Şakir Açıkgöz denetleme raporları hazırlanırken bu konu üzerinde de çalışma yaptıklarını ve bazı noktalara dikkat çekmek istediğini belirterek şunları söyledi; “Bu güzel bir uygulama. Bu uygulamaya kesinlikle karşı çıkmıyoruz. Bununla ilgili komisyon kurulmasını da destekliyoruz. Ancak daha önceki uygulamada şöyle bir yanlışla karşı karşıya geldim. Yapılan yardımlar ihtiyaç sahiplerinin hesaplarına değil de Belediye personeli olan iki kişinin, isimlerini de vermiyoruz, hesaplarına yatırılıyor ve onlar tarafından elden dağıtıldığına şahit oldum. Zaten bununda şerhini rapora düştüm. Bunun istismarlara açık hale getirilebileceği gibi, ihtiyaç sahiplerinin tamamına ulaşma olasılığını da azaltıyor. Yüzde 20 oranında ihtiyaç sahipleri bu bursları alamamıştır. İlgili kişilerin banka hesaplarına yapılmasını talep ediyorum.”

Başkan Vekili Ülgen bu konu ile ilgili olarak şu yanıtı verdi; “Bununla ilgili 2015 yılında bütün bu ihtiyaç sahiplerinin hesapları açılmaya devam edilmektedir. Bundan sonraki süreçte hep banka hesaplarına aktarılarak yapılıyor. Bu dikkate alınmıştır.”

Taner Uslu söz alarak bu komisyona geçen yıl görev yapan Niyazi Atare, Seval Aktaş ve Funda Akçalı’yı aday olarak ve miktarlarında geçen yıl rakamları ile aynı olmasını önerdiklerini söyledi. Başkan Vekili Ülgen ekonomik şartlardan kaynaklı belediyeyi de düşünmek gerektiğini ve şu anda 320 kişiye bu yardımın yapıldığının bilgisini vererek önerilen üyeleri oylamaya sundu. Oylamanın ardından MHP’li Hülya Aşkın daha önce Mehmet Kocadon’un bu tür komisyonlara MHP’li üyelerinde bulunacağı yönündeki sözünü hatırlattı. Oylamada MHP’liler bu komisyona üye vermedikleri halde yine de kabul oyu kullandılar.

Altıncı maddede ise; Ortakent Mahallesi, Düzalan Caddesinde çarşamba günleri kurulan giyim ve sebze pazarının, mülkiyeti Bodrum Belediyesine ait 1351 parselde kayıtlı olan ve Müsgebi Caddesi üzerinde yapılan yeni pazaryerine taşınması konusu görüşüldü. Bu madde oy birliği ile kabul edilirken, MHP’liler diğer pazaryerleri ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi istediler. Başkan Vekili Ülgen; “Çalışmalarımız devam ediyor. En kısa zamanda bu konudaki bilgileri sizlere ve kamuoyuna sunacağız.” dedi.

Bodrum Belediye Meclisi Nisan ayı toplantısında Bodrum dışında, diğer şehirlere gönderilecek cenaze nakilleri için Türk Hava Yolları AO. Kargo Başkanlığı ile Bodrum Belediyesi arasında “Havayolu ile Cenaze Taşıma Hizmeti” protokolü yapılabilmesi için Belediye Başkanına yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi. CHP’li Taner Uslu bu maddede sadece başkana yetki verileceği ancak yapılan protokolün daha sonra meclis üyelerine detaylı bilgi vereceklerini söyledi. Daha sonra Belediye Mali Hizmetler müdürü Ali Koral bedelinin de Bodrum Belediyesi tarafından karşılanacağı bilgisini verdi.

Sazköy ile Çömlekçi mahalleleri arasında kalan 430 adet taşınmazın paylaşımı ile ilgili önerge hakkında CHP’li Taner Uslu bilgi verdikten sonra oylamaya geçildi. Önerge oy birliği ile kabul edildi.

Son gündem maddesi ise; 5393 sayılı Belediye Kanununun 56. maddesi ile 17.03.2006 tarih, 26111 sayılı Kamu İdarelerince Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkında Yönetmeliğin 11. Maddesi gereğince Bodrum Belediyesi 2014 Yılı Faaliyet Raporunun görüşülmesi oldu. Kanun gereği Başkanlık koltuğuna geçen Dursun Göktepe neden buraya geçtiğini “Sayın üyeler ve sayın Bodrumlular; gündemin bu dokuzuncu maddesi Belediye Meclisi Başkan Vekilinin yönetiminde görüşüleceği için burada oturuyorum.” şeklinde açıkladı.

Faaliyet raporunun geçen hafta Cuma günü tüm meclis üyelerine dağıtıldığını ve burada okunmasının mümkün olmadığını ifade eden Meclis Başkan Vekili Dursun Göktepe okunmuş kabul edilmesi yönünde oylamaya sundu. Ancak MHP’li üyelerin ısrarla okunması yönünde itirazlarına 500 sayfadan oluşan bu raporun okunmasının mümkün olmadığını söyleyen Göktepe Bodrum Belediyesi Faaliyet Raporunu yeniden oylamaya sundu. Bodrum Belediyesi Faaliyet Raporunun okunmuş kabul edilmesi CHP’lilerin evet oyu ile kabul edildi. MHP’liler ise ret oyu verdi.

IMG_1841Meclis toplantısının sonunda söz alan MHP’li Şakir Açıkgöz kira sözleşmelerini alamadığından Mumcular belediyesine kayıtlı bir dozerin yok olduğu ve Aksel firmasının kiralarını ödemeyerek belediyeyi zarara uğrattığı yönleri ile ilgili birçok konuda konuşmak istediklerini ifade etti. MHP’li Mustafa Paşalı’da yine ortak noktanın Bodrum olduğunu söyleyerek, Bodrum Belediyesinde personel fazlalığı olduğu ve bunun belediye bütçesine kambur olduğuna konusuna dikkat çekti.

Faaliyet Raporu ile ilgili olarak söz alan Remzi Güngör, 500 sayfaya yakın bir rapor olmasına karşın içeriğinin çok zayıf olduğunu söyledi. Raporda 50 sayfaya yakın bölümünün peyzaj ve çiçek fotoğraflarına ayrıldığına dikkat çeken Güngör Toradol online “Tasarruf etme döneminde olduğumuz belediyenin 400 sayfalık bir faaliyet raporu ki bunu da araştıracağım. Hangi belediyenin 8-9 ayda böyle 400-500 sayfalık faaliyet raporu varmış. Faaliyet raporunda yapılanlar açıklanması lazım. Bir fotoğraf ve alt yazı ile anlatılır. Bu faaliyet raporu değil, bu stratejik plan ve performans raporunun buraya tavsiye niteliğinde geçirilmiş olmasıdır. Bir çoğunda da 2015’de yapılacaktır diye bir sonuç var.”

Faaliyet Raporu oylaması sonucu CHP’liler kabul oyu verirken MHP2li üyeler raporu yetersiz bularak ret oyu verdiler.

Meclis toplantısının sonundIMG_1860a Başkan Vekili Refik Ülgen yeniden başkan koltuğuna geçerek Şakir Açıkgöz tarafından verilen soru önergesi ile ilgili şunları söyledi; “Reklam alanları Aksel ile ilgili olarak Belediyenin yeniden yapılanması sürecinde bazı tahsilata yönelik aksamalar yaşanmıştır. Doğrudur. Ancak belediye encümeni tarafından tahsilatın hızlandırıp, gerekli bazı kararlar alınmıştır. Yasal olarak sözleşmenin feshi mümkün değildir. Kaldı ki bahse konu alacaklarla ile ilgili 19/2/2015 tarihinde icra takibine başlamıştır. Reklam alanları ile ilgili olarak Muğla Büyükşehir Belediyesinin yeni bir ihale için kararı beklenmektedir.”

Refik Ülgen kiralar ile ilgili olarak ise şu yanıtları verdi; cheap Phenergan “6660 sayılı kanun ile belde ve köylerin belediyemiz ile birleşmesi nedeni ile mülk sayılarında artış yaşanmıştır. Belediye mülklerinin bir bölümü de Büyükşehir belediyesine devrolmuştur. Taşınmaz envanteri ile ilgili çalışmalar halen devam etmektedir ve meclise bilgi verilecektir.”

MHP’li Şakir Açıkgöz tarafından verilen soru önergesinde en çok dikkat çeken konu ise bir dozerin yok olması ile ilgiliydi. Bu konuda Ülgen şu yanıtı verdi; “Mumcular Belediyesinin 16/3/2004 tarih ve 2004’e 73 sayılı encümen kararı ile bahse konu olan dozer hurda olarak alınmıştır. Aynı şekilde belediye teknik elemanları nezdinde yapılan tetkik sonucu hurda olduğu anlaşılmıştır. Hurda olarak teslim alınan dozer görüntü kirliliği ve tehlike arz etmekteydi. Yerinden alınmış, parçalanmış ve hurda deposundadır. Sadece bilgilendirme yaptım. Teşekkür ederim.”

Başkan Vekili Ülgen, MHP’lilerin konuşmasına meydan vermeden Bodrum belediyesi Nisan ayı olağan Meclis toplantısını bitirdi. CHP’li meclis üyeleri de salondan ayrıldılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.