Bodrum Gündem

AKDENİZ GÖLÜ, JEOTERMAL TEHDİTİ ALTINDA!

14.05.2015
0
A+
A-

purchase Accutane buy cheap Lithium

Indocin no prescription sulak alanlar basın açıklaması bodrum (2)Bodrum’da bir grup, Akdeniz Gölü Sulak Alanında bir jeotermal şirketince kaynak aranması için başlatılacak çalışmalara tepki gösterdi. Bodrum’un Göltürkbükü Mahallesi’nde birinci derece doğal SİT alanı olan ve içerisinde endemik tür Gölköy Hurmalarının da bulunduğu Akdeniz Gölü Sulak Alanında, bir jeotermal şirketince kaynak araması yapılacağı bilgisini alan yaklaşık 50 kişilik grup duruma tepki göstererek bölgede basın açıklaması yaptı.
Bodrum Gündem Haber
Düzenlenen eyleme çeşitli STK’ların temsilcilerinin yanında, CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, MHP Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Tosun, HDP Milletvekili adayı Mehmet Polat ve MHP’li bazı Belediye Meclis Üyeleri ile çevreci vatandaşlar katılarak destek verdi.
Grup adına açıklamayı okuyan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Muğla Temsilcisi Yurdanur Uzun, bölgede bir jeotermal şirketince kaynak aranması için ÇED süreci başlatıldığını söyledi.
Konunun önemini ve doğal hayata vereceği tehlikeyi daha önce paylaştıklarını anlatan Uzun, “Şirketin Gölköy’deki Jeotermal arama projesi için “ÇED gerekli değildir” kararı verilmiştir. Verilmiş bu kararla, talanın önü açılmıştır. Bizler bu kadar özveri ve istekle bu çalışmaları yaparken, rant uğruna, Akdeniz’de örneği olmayan gölün, Sulak Alanın ve Gölköy Hurmalarının ve çevresinin talan edilmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.
“Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğinin” gereklerinin yerine getirilmesini sağlayacaklarını savunan Uzun, şöyle konuştu:
“Sulak alanların kirletilmemesi, doğal yapılarının ve ekolojik karakterlerinin korunması zorunludur. Her türlü arazi ve su kullanım planlamalarında, sulak alanların işlev ve değerlerinin korunması gözetilir. Fakat gördüğünüz gibi bizlerin çalışmaları sürekli yavaşlatıldığı için, alanın her yerine moloz dökülüyor, kanallar açılıp göle yağış sularının akışı engellenmeye çalışılıyor. Sulak alanlarda biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi için ilgili idaresince gerekli tedbirler alınır veya aldırılır. Akdeniz gölü sulak alanında yer alan, dünyada iki-üç yerde populasyonu görülen Gölköy hurmaları yakılıyor, alanda hayvanlar otlatılıyor”
Uzun ayrıca, alanın çevresinde kanal açılarak, yağmur sularının göle ulaşması engellenip kurutulmaya çalışıldığını da öne sürerek, “Alanda Milli Parklar Bölge Müdürlüğünce kuş sayımı yapıldığını belirtmiştik. Alanda yapılan kuş sayımında 19 adet kuş türü tespit edildi” diye konuştu.
Yurdanur Uzun, doğal ve kültürel değerleri koruyacaklarına işaret ederek, bu konuyu yargıya taşıyacaklarının altını çizdi. Basın açıklamasının ardından grubun bölgeden ayrılacağı sırada grupta bulunan emekli antropolog Ece Dinçsoy, taşlık yolda yürürken ayağının burkulması sonucu yere düştü. Acı içinde kalan Dinçsoy’u eşi ve diğer çevreciler bir süre sakinleştirmeye çalışarak çevreden buldukları tahta parçalarıyla atel yaptılar. Eyleme destek vermek için gelen CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir de, Dinçsoy’a geçmiş olsun dileğinde bulunup yanına oturarak ilk müdehaleyi yaptı.
Bölgeye sevk edilen sağlık ekiplerince ambulansa alınan Dinçsoy ilçedeki özel bir hastanede tedavi altına alındı. Dinçsoy’un sol ayak bileğinin kırıldığı ve ameliyata alınacağı öğrenildi.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.